שתף קטע נבחר

תחביב מפוקפק: מריחים דבק, קופצים ממדרגות

הם קופצים עם סקייטבורד בלי קסדה, בוחנים את יציבות הרגליים בקפיצה ממדרגות, מריחים צבע ודבק ושותים אלכוהול לשוכרה: בני נוער גורמים לעצמם נזקים קשים. התופעה אינה חדשה, היא פה כבר זמן רב, אבל אולי דווקא בגלל זה כדאי להיות מודאגים

תחרויות נהיגה פרועה על אופניים ומכוניות, צריכת אלכוהול בכמויות מוגברות, שאיפת גז מזגנים וחימום חומרי צבע להרחה - אלו רק דוגמאות לתחביבים המסוכנים שמאמצים חלק מבני הנוער וגורמים לעצמם בכך נזקים קשים. הדוגמה הטריה לתופעה ניתנה הבוקר (ג'), כאשר שוטרים שסיירו באזור פסי הרכבת בחדרה הבחינו במספר נערים בני 13-17 שהריחו להנאתם דבק מגע. הם הובאו לתחנת המשטרה אולם לא נעצרו בשל העובדה כי לא מדובר בעבירה פלילית.

 

גם במקרים הקודמים לא נעצרו הנערים וזו אולי הסיבה שרבים מהם ממשיכים בתעלולים פעם אחר פעם. בחדרי המיון המיועדים לילדים ובני נוער כבר התרגלו - בעיקר בסופי שבוע ובמהלך חופשות מבית הספר - לטפל בצעירים שנפגעו בעקבות מה שמוגדר כ'התנהגויות מסוכנות'. "זה לא משהו חדש, אלו התנהגויות שאנחנו רואים אצל בני נוער במשך הרבה שנים", אומר ד"ר ערן קוצר, מנהל מיון ילדים בבית החולים 'אסף הרופא'. "בני נוער לא מעריכים הרבה פעמים את התוצאות שעלולות להיגרם ונחפזים לקחת סיכון יותר מאשר אנשים מבוגרים".

 

הסבר נוסף לתופעה נעוץ בדימיון המפותח של בני הנוער. לדברי ד"ר ג'לאל אשכר, מנהל חדר המיון ילדים ב'הלל יפה' בחדרה, "צעירים וילדים חשופים לסרטי מתח בטלוויזיה ולמשחקי מחשב מכל הסוגים. הילד מדמיין שהוא יכול לעשות את מה שראה בסרט. ילד אחד לבד פחות נוטה לקחת סיכונים אבל כשהם נמצאים בקבוצה, אחד מעודד את השני".

 

אחד הסיכונים הנפוצים שבני נוער לוקחים על עצמם הוא שתיית אלכוהול בכמויות מופרזות, לעתים עד אובדן חושים. ד"ר קוצר: "ראינו כבר ילדים בני 12 ואפילו פחות מגיעים אלינו שתויים. חלקם מגיעים במצב של חוסר הכרה. יש נערים ששתו ומגיעים עם חבלות נלוות, משום ששתיית אלכוהול מגדילה את הסיכון להיפגע".

 

תחביב מסוכן נוסף וחמור במיוחד הוא שימוש בחומרים ממכרים לסוגיהם. ד"ר אשכר מציין כי בתקופה האחרונה הוא נתקל פחות ופחות במקרים הקשורים לשימוש בגז המזגנים הידוע, אולם במקום זאת מתפשטת תופעה נפוצה אחרת - הרחת צבעים. "ראינו מקרים שבהם בני נוער מחממים קופסאות ובהם חומרי צבע לקירות ושואפים את האדים", הוא מספר. "הצבעים מכילים חומרים דמויי סם שמשפיעים על מערכת העצבים". חומרים ממכרים נוספים שבני נוער עושים בהם שימוש כוללים חומרי דבק - כפי שקרה הבוקר בחדרה - ותרופות שונות, בהן תרופות פופולריות לשיכוך כאבים ונגד התקררות, המפחיתות עירנות ומכילות נגזרות של מורפיום.

 

לא חובשים קסדה ומגינים כי זה לא קוּל

סיכון נפוץ אחר כולל רכיבה על אופניים או סקייטבורד ללא אמצעי מיגון, תוך תחרויות בנהיגה פרועה המסתיימות לא פעם בשברים בראש או בגפיים. "רק אתמול אושפז אצלנו ילד עם חבלה משמעותית בגולגולת בעקבות רכיבה על אופניים", מספר ד"ר קוצר, "נערים ונערות שעושים מירוצי אופניים במורד הגבעות לא משתמשים בקסדות והפגיעה עלולה להיות משמעותית. הם חושבים שזה לא קוּל ולא סקסי ללבוש קסדה ומגינים ולא לוקחים בחשבון את הסיכונים".

 

ומה עם סמים וחומרי עישון "רגילים"? ד"ר אשכר מציין כי דווקא נערים שמשתמשים בסמים אינם מגיעים לרוב לבית החולים, אם כי ישנם מקרים בהם נערים שעישנו מריחואנה בכמות גדולה מתלוננים על כאבי בטן, חוסר שקט, הקאות ושילשולים. במקרים אחרים הגיעו לחדרי המיון ילדים שחשו ברע בעקבות עישון נרגילה לאחר שעירבבו בתוך הטבק סמים וחומרים שונים.

 

גורם סיכון נוסף לצעירים קשור לתחרויות או סוגים שונים של משחקי 'רולטה'. "היה מקרה של נער שנפצע במהלך קפיצה מהמדרגה החמישית למדרגה הראשונה", מספר ד"ר אשכר. "זה היה חלק מתחרות קפיצות שנועדה לבדוק את היציבות של הנערים. במקרה אחר שטופל ב'הלל יפה' הגיע ילד מחוסר הכרה בעקבות תחרות צלילה בבריכה בחדרה. הוציאו אותו בדקה ה-90, אבל זה יכול היה לעלות לו בחייו".

 

פציעות הנגרמו בעקבות הלהיט החדש של בני הנוער, קפיצה מגג אל גג, עדיין לא נרשמו בחדרי המיון אך הרופאים מציינים שייתכן שהגיעו ילדים עם שברים בגפיים שמסרו דיווחים מוטעים לגבי נסיבות פציעתם.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
שואפים גז
צילום: צביקה טישלר
צילום: רויטרס
קופצים על סקייטבורד ללא מיגון
צילום: רויטרס
צילום: מור לוין
מריחים צבע
צילום: מור לוין
מומלצים