פריך, עסיסי ומתוק: נאשי, התשובה האסיאתית לאגס
הוא עסיסי יותר מאגס רגיל, עם מרקם פציח שנשמר לאורך זמן, ארומה עדינה וטעם מתוק שהופך לחמצמץ ככל שמתקרבים לליבת הפרי. רצוי לאכול אותו טרי (שומרים בקירור,( והוא שומר על צורתו ומשתלב בנועם בבישול ואפייה - קבלו בתרועות את הנאשי
הוא כתום-חום, בגוונים של עלי הסתיו בניו־אינגלנד, עגלגל כמו תפוח ופריך כמעט כמוהו. ה"נאשי" (אגס ביפנית) גדל בסין, יפן וקוריאה כבר מאות שנים, והיום הוא מתפתח היטב גם בגליל העליון ובצפון הגולן. בשונה מזני האגס האירופאי והאמריקאי הנפוצים בארץ, הנאשי נקטף במלוא בשלותו, כך שלא צריכים לנחש אם הוא כבר מוכן לאכילה בעת הקנייה.
הנאשי עסיסי יותר מאגס רגיל, עם מרקם פציח שנשמר לאורך זמן, ארומה עדינה וטעם מתוק שהופך לחמצמץ ככל שמתקרבים לליבת הפרי. רצוי לאכול אותו טרי (שומרים בקירור,( והוא שומר על צורתו ומשתלב בנועם בבישול ואפייה.
בענייני בריאות, הצבעים הטבעיים שבנאשי מכילים פיטוכימיקלים המסייעים בשמירה על הלב, בריאות העיניים והמערכת החיסונית. הוא דל-שומן וקלוריות (רק 42 קלוריות ב-100 גרם.( אם רוצים להחליף אגס רגיל באגס אסיאתי במתכונים שונים, יש לקחת בחשבון שהוא מצריך יותר זמן בישול, ובאפייה אינו מתרכך לגמרי כמו אגס רגיל.
סלט נאשי אסיאתי חריף
סלט חריף ופיקנטי עם ניואנסים מתוקים. מתאים להגשה ליד דג או עוף צלוי, או תבשילים צמחוניים במיוחד (אך לא רק) עם גוון אסיאתי.
המרכיבים 4)־6 מנות:(
2 גבעולי סלרי יפים, גדולים ורעננים, חתוכים לגפרורים בגודל 1/2 ס"מ
3 כפות מיץ ליים טרי (אם עוד יש לכם מזל,( או מיץ לימון
2 כפות חומץ אורז
1 כפית גדושה ג'ינג'ר טרי מגורר או קצוץ דק-דק
2 אגסים אסיאתיים (נאשי) גדולים, חתוכים לגפרורים בגודל 1/2 ס"מ
2 בצלים ירוקים, פרוסים דק באלכסון
1/2 כפית או יותר פלפל אדום חריף טרי
אופן ההכנה:
- בקערה בינונית, מערבבים מיץ ליים, חומץ וג'ינג'ר. מוסיפים את יתר החומרים ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם (אפשר גם קורט סוכר.(
- מעמידים בטמפרטורת החדר כ־15 דקות לפני שמגישים.

חריף ופיקנטי עם ניואנסים מתוקים. סלט נאשי (צילום: יוסי סליס)
סלט אבוקדו ואגס אסיאתי
המרכיבים 4) מנות:(
1/4 כוס זרעוני דלעת מקולפים
2 אבוקדו בשלים, מקולפים ופרוסים
1/4 כוס מיץ לימון
2 נאשי בינוניים, חצויים ופרוסים דק
4 כוסות עלי בייבי
150 גרם גבינת פטה עזים (מומלץ "גד(" חתוכה לקוביות קטנות או מפוררת
עירית קצוצה או עלי בזיליקום חתוכים לרצועות, לקישוט
לרוטב:
4 כפיות שמן זית כתית מעולה
1/2 1 כפות חומץ בן יין לבן
1/2 כפית חרדל דיז'ון
1/2 כפית דבש או סוכר דמררה
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
- קולים את זרעוני הדלעת במחבת יבשה עד שהם תופחים מעט ומפיצים ריח. מניחים בצד.
- מכינים את הרוטב: טורפים את כל החומרים ביחד עד לקבלת מרקם אחיד.
- מסדרים פרוסות אבוקדו ונאשי על מצע עלי בייבי, מפזרים גבינת פטה ויוצקים מעל את הרוטב. מערבבים בעדינות. מקשטים בזרעוני דלעת. אפשר גם להוסיף עירית או טרגון קצוץ או עלי בזיליקום חתוכים לרצועות עם מספריים.
פיצת אגסי נאשי
חטיף או קינוח יוצא דופן ומאוד טעים. רצוי לא להגיש אותה חמה, אלא חמימה או בטמפרטורת החדר.
המרכיבים:
לבצק הפיצה:
1 כוס קמח רב שימושי לבן אורגני (רצוי של ”שטיבל")
1/4 כוס קמח מלא
2 כפות סוכר דמררה
25 גרם "שמרית"
1/3 כפית מלח
1/2 כוס מים פושרים
1 כף שמן קנולה
לציפוי:
2 כפות דבש
2 אגסי נאשי ללא ליבה, פרוסים
3 כפות סוכר דמררה
1 כפית קינמון
1/4 כוס גבינת רוקפור או גבינה כחולה
2 כפות צימוקים
1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים
אופן ההכנה:
- בקערה קטנה, מערבבים 1/2 כוס קמח לבן, 1/4 כוס קמח מלא, שמרים וסוכר ומוסיפים מלח. יוצקים פנימה מים ושמן, ומערבבים עם כף לכדור דביק.
- מניחים את יתרת הקמח הלבן על משטח ומעבירים עליו את הבצק. לשים את הבצק על המשטח עד שכל הקמח נספג (כ־5 דקות.( הבצק כבר לא יהיה דביק. מניחים ל־15 דקות.
- מכינים את הציפוי: בקערית מערבבים סוכר וקינמון ומניחים בצד. פורסים את הנאשי דק לעיגולים או חוצים ופורסים לפרוסות דקות. מפוררים את הגבינה או חותכים לקוביות קטנות.
- משמנים קלות דף נייר אפייה ומניחים על מגש אפייה. פותחים את הבצק לעיגול בגודל 30 ס"מ ויוצרים שוליים כמו לפיצה. מברישים בדבש. מסדרים את פרוסות הפרי למעלה, מפזרים תערובת סוכר וקינמון, גבינת רוקפור, צימוקים ואגוזי מלך. אופים בתנור שחומם מראש (חשוב(! ל־250 מעלות 15־20 דקות או עד שמזהיב יפה.