שתף קטע נבחר

תסמונת חורף: איזה וירוס הבאת היום מהגן?

מה יוצא כשמשלבים יחד ילדי גן וחורף קר? נכון! גל של וירוסים ורצף בלתי נגמר של הידבקויות. למנוע קשה, אבל למומחים יש כמה עצות שיעזרו לכם להתמודד או לפחות, יתנו לכם הרגשה שאתם לא לבד

 מדובר בתופעה שמהממת הורים טריים: מרגע שהקטן או הקטנה, נכנסים למסגרת עם פעוטות נוספים, הם פתאום כל הזמן חולים. נזלת, שיעול טורדני, חום, שלשולים. לא ממש משנה אם הכניסה למסגרת מרובת הילדים התרחשה בגיל חצי שנה או שנתיים — המחלות תוקפות מכל עבר, הילד אומלל וההורים איתו. וכשיש גם אחים בבית, לא פעם הופכת כל מחלה לגל עכור של הידבקות משפחתית מתישה. הבשורה הקשה היא שזה בלתי נמנע. הבשורה הטובה היא שכמו כל הדברים, בסוף זה עובר ונגמר.

 

"השנה הראשונה בגן מלווה כמעט תמיד בתחלואה גבוהה, בייחוד בחורף, אבל לא רק‭,"‬ מסביר פרופ׳ מתי ברקוביץ׳, יו"ר ארגון רופאי הילדים בבתי החולים ומנהל אגף הילדים בבית החולים "אסף הרופא‭."‬ "הילדים נפגשים פתאום עם הרבה מאוד וירוסים, וככל שהם קטנים יותר, המערכת החיסונית שלהם אינה מפותחת ויעילה מספיק כדי להילחם בהם. התוצאה היא שרוב הילדים חולים הרבה בשנה הראשונה, אחוז קטן מהילדים חולים לעיתים קרובות מאוד ואחוז קטן נוסף מהילדים חולים רק לעיתים רחוקות. התדירות עולה בדרך כלל ככל שהילדים קטנים יותר, אבל התופעה עצמה אופיינית לכניסה למסגרות בכל גיל, בפעם הראשונה‭."‬

 

עונת הווירוסים

התופעה שהרופאים מכנים "תסמונת ה-15 בספטמבר" (שכן תקופת הדגירה של הווירוסים נמשכת לרוב מספר ימים ולכן המחלות אינן פורצות כבר ביום הראשון או השני ללימודים), תופסת את ההורים בדרך כלל מופתעים ונבוכים. הם מנסים להסתגל לרעיון שהזאטוט הפרטי נמצא שעות ארוכות מחוץ לבית, דואגים להשתלבותו החברתית וחרדים באופן כללי - כשלפתע מתחילות המחלות.

 

"לרוב", אומר פרופ׳ ברקוביץ׳, "המחלות השכיחות במיוחד בשנה הראשונה בגן, בעיקר בחורף, הן בדרכי הנשימה העליונות - נזלת, שיעול, דלקות גרון ודלקות אוזניים. את רובן מחוללים וירוסים, ולפיכך הן אינן מצריכות שימוש באנטיביוטיקה". כשהילד לא חולה מדי, כשהוא מתנהג רגיל פחות או יותר, אינו אפאתי וישנוני, ההמלצה היא לחכות יממה לפני מתן טיפול אנטיביוטי, משום שרוב המחלות האלה אינן חיידקיות אלא ויראליות, ולפיכך הן מחלות שעוברות מעצמן ואנטיביוטיקה ממילא לא תעזור. חשוב להקפיד על שתייה מרובה ותכופה, למרות קשיי הבליעה האפשריים במצבים אלה. כדי להקל על הסימפטומים אפשר להשתמש בתרופות המותאמות לתינוקות ולילדים, כמו סירופ ׳אקמולי׳, ׳נורופן׳ והמקבילות.

 

"כשהמחלה מלווה בשיעול מציק, אני לא פוסל שימוש בסירופים למניעת שיעול, בניגוד להמלצת האגודה האמריקנית לרפואת ילדים. לדעתי, יש תכשירים טובים להקלה על הגודש בדרכי הנשימה ושימוש מושכל בהם יכול לאפשר לילד לישון טוב, וזה חשוב. חשוב להימנע משימוש בהם לאורך זמן - אפשר להחליט שנותנים אותם רק בערב, לפני השינה - אבל כדאי בהחלט להיעזר בהם.

 

"דלקות האוזניים התכופות נובעות מכך שאצל ילדים התעלה המחברת בין האוזן לחלל הלוע צרה יחסית ומונעת ניקוז יעיל. זיהום שמגיע לאוזן מצטבר בתוכה וכך נוצרת הדלקת. כיוון שהיא מלווה בכאבים וגורמת לילדים סבל רב, ניתן לטפל בה באמצעות משככי כאבים לילדים בבליעה והן באמצעות טיפות מקומיות. אם גם אחרי יומיים הילד סובל מחום, יש לפנות לרופא לבדיקה חוזרת".‬

 

ככלל, פרופ' ברקוביץ' מציע להורים להימנע מריצה לרופא, אלא אם מדובר בתינוק בן פחות משלושה חודשים. כשלקטנטנים יש חום של 38 מעלות אסור לחכות ויש לפנות מיד לקבלת ייעוץ רפואי. עם בני חצי שנה עד שנתיים ניתן להמתין יממה לפחות לפני פנייה לרופא, ועם הגדולים יותר אפשר לחכות גם יומיים.

 

זיהומים במערכת העיכול, או בשמם העממי - שלשולים והקאות, הם הצרה הגדולה הנוספת של הילדים והוריהם במפגש הראשון עם המסגרות הרחבות. במקרים אלה עיקר הטיפול ההורי צריך להיות דרבון הילד לשתייה מרובה, בשילוב תמיסות למניעת התייבשות, שאותן ניתן לרכוש בבתי המרקחת ללא מרשם רופא. התמיסות הללו, למשל "הידרן‭,"‬ מחזירות לגוף מינרלים, מלחים וסוכרים חיוניים ופרופ' ברקוביץ' ממליץ שיהיו בכל בית עם פעוטות. כיוון שהחשש הגדול בזיהומים האלה הוא מהתייבשות - הקאות ושלשולים שנמשכים יותר מיממה מחייבים פנייה לרופא.

 

קודם כל, תירגעו  

דיאנה אידלמן, מנהלת תחום הורות ברשת "דיאדה‭,"‬ מציעה גם היא להורים לשמור על פרופורציות. "נכון, הילד קטן וחסר אונים ואתם מרגישים את כובד האחריות וחוששים מדברים נוראים‭,"‬ היא אומרת, "אבל חשוב לקחת בחשבון שהמחלה יכולה לעבור בקלות יחסית ושהדרך הטובה ביותר לעזור לקטנים היא דווקא 'לתת להם לסבול בשקט', להירגע בעצמכם כדי שתוכלו להרגיע אותם‭."‬

 

אידלמן ממליצה להורים לא להיבהל גם מהשינה המשובשת, המלווה לא פעם את ההחלמה מהמחלה, ומהנסיגה בהתפתחות המוטורית שיכולה לבוא לידי ביטוי מיד אחריה. זה הזמן לגייס את מלוא הסבלנות והחמלה ולתת לתינוק או לפעוט זמן לבנות מחדש את האמון שלו בגופו.

 

ככלל, סבלנות ואמפתיה הם מצרכים יקרי ערך בהורות בכלל וכשהילדים חולים בפרט. במצב אידיאלי, היינו אמורים לתרגם את ערכי היסוד הללו להישארות אוהבת וחמה עם הפעוטות בבית כשהם חולים. אלא שברוב המקרים, זה לא אפשרי. "המצב הרצוי הוא שכל ילד עם התקררות שהיא מעבר לקצת נזלת והתעטשויות, יישב בבית יומיים-שלושה, ינוח ויחלים‭,"‬ אומר פרופ' ברקוביץ'. "זה כדאי גם משום שהילד לא מרגיש טוב, הוא חלש, לא שותה ולא אוכל מספיק, וממילא לא ירוויח כלום מהשהות בגן. סיבה נוספת להשארת ילד חולה בבית היא כמובן מניעת הדבקה של ילדים נוספים במסגרת. כיוון שאת הווירוסים האלה לא ניתן לעצור, וכיוון שהורים בארץ חוששים תמיד מפיטורים, ההמלצה הזאת לרוב לא רלוונטית. כשאפשר - זה רצוי מאוד‭.

 


פורסם לראשונה 08/11/2006 13:38
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הולכים לגן נדבקים מווירוס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים