שתף קטע נבחר

המזהמים לא עוצרים באדום

בתי הזיקוק בחיפה נוקטים בשיטת "הרמזור", המסכנת את התושבים ופוגעת בבריאותם. מדוע גוף כלכלי, שמרוויח מיליארד שקל בשנה, מתעקש לחסוך דווקא על חשבון בריאותם של תושבי האזור?

בתי הזיקוק בחיפה משתמשים בחומר הבעירה הזול ביותר - וגם המזהם ביותר: מזוט. ה"חיסכון" הזה מושג תוך סיכון בריאותם של תושבי חיפה והאזור, אבל מסתבר שמי שאמור להגן על התושבים מפני זיהום האוויר נרדם בשמירה. באיגוד ערים חיפה לאיכות הסביבה לא זו בלבד שלא דורשים מבתי הזיקוק להשקיע משאבים רבים יותר בהפחתת הזיהום, אלא גם מתגאים בשיטת המב"ס (מערכת בקרה לסרוגין), שידועה גם בשם "שיטת הרמזור".

 

לפי שיטה זו, משתמשים בנתונים המטאורולוגיים ובנתוני זיהום האוויר, כדי להחליט מהו "צבע" הרמזור. כאשר הרמזור "ירוק" או "צהוב", החיפאים צריכים להיכנס לכוננות ספיגה: אלה הזמנים שבהם מתיר איגוד הערים לבתי הזיקוק לשרוף מזוט באיכות נמוכה יותר. בתי הזיקוק חוסכים עוד כמה גרושים, והתורים במחלקה האונקולוגית ברמב"ם מתארכים: שיעור מקרי הסרטן באזור חיפה גבוה ב-20% מהממוצע הארצי, כאשר בתי הזיקוק הם בין המזהמים הגדולים באזור.

 

ב"קואליציה לבריאות הציבור", ארגון הגג של ה"ירוקים" באזור חיפה, טוענים ששיטת 'הרמזור' היא רק קצה הקרחון, ושבתי הזיקוק לא משקיעים מספיק במתקנים להפחתת הפליטה. התוצאה: על-פי הדו"ח השנתי של "חיים וסביבה", ארגון הגג הארצי של הירוקים, בתי הזיקוק בחיפה פולטים לאוויר כמות מזהמים זהה לזו של בתי הזיקוק בכל מדינת קליפורניה, ש-21 בתי הזיקוק שלה מעבדים פי 12 נפט בשנה.

 

כמה זה עולה לנו

הדו"ח של "חיים וסביבה" קובע: "לו היו פועלים בבתי הזיקוק בחיפה כמו שפועלים בקליפורניה, ניתן היה לחסוך עלות בפגיעה בבריאות הציבור של 117 מיליון ש"ח בשנה". אלא שאת מחיר התחלואה משלם, כידוע, משרד הבריאות, לא בתי הזיקוק.

 

כמה זה יעלה להם

דובר בתי הזיקוק לא ענה על שאלותיי בעניין העלויות של ביטול שיטת "הרמזור". יש לציין, שחברת החשמל, שגם לה מותר להשתמש בסוגי מזוט נחותים בהתאם ל"רמזור", "הגדילה ראש", ותחנת הכוח שלה בחיפה משתמשת כיום במזוט האיכותי ביותר במדרג זה לאורך כל השנה.

 

ההערכה היא, שכדי להפחית את הזיהום במידה משמעותית צריכים בתי הזיקוק להשקיע עוד כמה עשרות מיליוני שקלים בשנה, בנוסף למה שהם כבר משקיעים כיום. זה לא מעט, נכון, אבל זה עדיין פחות מעלויות התחלואה שהזכרנו. ובכלל, למאות אלפי התושבים באזור חיפה מותר להיות בריאים, גם אם בתי הזיקוק ייאלצו לוותר לצורך זה על חמישה או עשרה אחוזים מהרווח השנתי שלהם, שהסתכם ב-2005 בכמיליארד שקלים.

 

ההפרטה

בתי הזיקוק בחיפה יופרטו בקרוב. את השאלה למה המדינה שוב מוכרת לבעלי ההון נכס ששייך לכולנו, ושמכניס מיליארדים, נשאיר להזדמנות אחרת. נתמקד בשאלה, האם המדינה, שבינתיים לא מצליחה לדרוש אפילו מעצמה לזהם פחות, תצליח לדרוש זאת מבעלים פרטיים. מכאן הדחיפות שיש לייחס לבעיית בתי הזיקוק.

 

גז באופק

"הפתרון האולטימטיבי" הוא המעבר של בתי הזיקוק לשימוש בגז טבעי ולא מזהם. אך הפתרון הזה תקוע, בינתיים, בסבך הביורוקרטיה, וכרגע נראה, שעד שהוא יגיע יזרמו בקישון עוד הרבה מאוד מים - או, ליתר דיוק, הרבה מאוד שפכים, ומעט מאוד מים.

 

למרבה הצער, בתי הזיקוק מעדיפים להתמקד במשיח הרכוב על צינור הגז הטבעי, במקום להתמקד במה שאפשר לעשות כאן ועכשיו כדי להפחית את הזיהום.

 

תגובת בתי הזיקוק

"הדו"ח אשר פורסם בימים אלה ואשר נערך על-ידי צוות מומחים בראשות פרופ' יורם אבנימלך מהטכניון, לבקשת המשרד להגנת הסביבה, קובע כי: 'האוויר במפרץ חיפה מוגדר כנקי ועומד בתקנים בין לאומיים מחמירים. לא ניתן לקבוע שאחד הרכיבים מצוי ברמות המסכנות את בריאות התושבים'.

 

הצו האישי החדש אשר פורסם על-ידי המשרד לאיכות הסביבה יביא לשיפור משמעותי נוסף באיכות האויר. יחד עם זאת, בז"ן פנתה לגורמי הממשלה הנוגעים בדבר בבקשה להאיץ את הגעת הגז הטבעי לחיפה. הגז הטבעי יחליף את המזוט ויגרום למהפכה ירוקה באיכות האוויר ולצמצום דרמטי בכמות המזהמים הנפלטת. אכן, המצב המשופר בקליפורניה נובע מעובדת היותם שורפים גז טבעי. לדאבוננו, מסיבות שאינן תלויות בנו, הגז הטבעי מתמהמה"

 

2 הערות:

  1. איכות האוויר במפרץ חיפה: תחנות הניטור באזור מודדות רק 5 מזהמים (ורובן רק חלק מתוך החמישה הנ"ל) מתוך 21 סוגי מזהמים. 
  2. ועדת המומחים המליצה לפעול ללא דיחוי להפחתת זיהום האוויר, גם אם חסרים נתונים להוכחת הקשר בין זיהום לתחלואה.

 

הכותב הוא פעיל בארגון הסטודנטים "מגמה ירוקה "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
בתי הזיקוק במפרץ חיפה
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים