שתף קטע נבחר

הצעת פשרה: עם גאווה, בלי מצעד

ראשי "הבית הפתוח" הציעו למשטרה להסתפק בהפנינג באצטדיון גבעת רם או בגן הוורדים. זאת לאור העומס הכבד המוטל על השוטרים, בעקבות ריבוי ההתרעות שגררה הטרגדיה בבית חנון. החרדים והבית הפתוח הסכימו על הפשרה הנוכחית לאחר מגעים אינטנסיביים, ולאור ההבנה שדחיית המצעד לא תפתור דבר

בדרך לפשרה של הרגע האחרון: אנשי ה"בית הפתוח", שיזמו את מצעד הגאווה בירושלים, מוכנים להעתיקו בשנית - הפעם למתחם סגור, בגן הוורדים או באצטדיון גבעת רם. בפגישה עם צמרת המשטרה בירושלים הם הציעו לקיים את ההפנינג ללא המצעד עצמו.

 

מאחורי הקלעים תיווכו בין הצדדים גם דמויות מרכזיות בעולם החרדי. הפגישות, בהשתתפות אנשי הקהילה ההומו-לסבית ואנשי הקהילה החרדית, התקיימו במשרדו של דודי זילברשלג, מייסד ארגון "מאיר פנים" ויו"ר מטה "ישראל ביחד".  

 

בבית הפתוח אמרו שהההצעות השונות לפשרה הועלו במסגרת הדיונים עם המשטרה, ואך ורק בשל קשיי אבטחה שיצר המצב הביטחוני החדש - לאחר התקרית בבית חנון. לדבריהם, ההצעות כרגע נמצאות במשא ומתן ואין להם קשר למגעים שמתנהלים עם החרדים. מהמשטרה נמסר ל-ynet כי אכן נבחנות דרכים אחרות לקיום אירוע הגאווה בירושלים, אולם דבר לא הוחלט עדיין. בפגישה עם המארגנים אף הציעה המשטרה לדחות את המצעד בשבוע - אולם נענתה בשלילה.  

 

לדברי זילברשלג, במהלך המגעים ביקשו חברי הבית הפתוח לדעת שהחרדים לא מגיעים לעימות חזיתי מולם, ומורידים את הלהבות. הצד החרדי הביע הסכמה לכך בתנאי שהאירוע יתקיים בגן הוורדים או באצטדיון גבעת רם, או במתחם סגור אחר - שזה יהיה מפגן ולא מצעד. כמו כן עלתה הצעה להפוך את המצעד ל'מצעד הדמוקרטיה', שבו ישתתפו גם חברי הבית הפתוח".

 

זילברשלג הוסיף כי בסופו של דבר הרבנים הסכימו להעברת המצעד למקום סגור, ונראה שהמשטרה לא תתנגד לכך. "אם אכן נעבור את יום שישי הקרוב בשקט יתברר שוב שהיכן שבג"ץ מתערב - יש מהומות ומדנים, והיכן שבני אנשו יודעים להידבר ולגשר - ישנן הבנות", אמר.

 

אמפתיה כלפי הדתיים

מנהל המרכז הבין-תרבותי, חגי אגמון-שניר, אמר בשיחה עם ynet כי "בשבועות האחרונים נכנסנו לעבודה אינטנסיבית כדי למצוא פתרונות. התעוררו קשיים בגלל המסר שהחרדים הפגינו וההרגשה של הבית הפתוח הייתה שהדיאלוג עלול לפגום בסיכויי המצעד. פריצת דרך נעשתה ברגע שמזוז סגר את העניין ואז אפשר היה להתחיל במשא ומתן משמעותי יותר כי קיום המצעד נראה בטוח.

 

"נוסח הדברים שהוצגו במסיבת העיתונאים שקיים הבית הפתוח ביום שלישי האחרון בעצם התקבל בהסכמה בפורום בין החרדים ושאר הגורמים המעורבים. לכן, רוח הדברים הייתה עם הרבה אמפתיה והבנה כלפי הציבור הדתי והמסורתי, כשמהצד השני - גם מכיוון העדה החרדית וגם מכיוונו של ביתו של הרב יוסף שלום אלישיב, יצאו בימים האחרונים פירסומים מטעמם שלא לנהוג באלימות. לשני הצדדים היה ברור שמחאה היא לגיטימית".

 

לדברי אגמון-שניר, לאחר האירוע בבית חנון אפשר היה ללכת שלב אחד קדימה. "כל הצדדים הבינו שלדחות את המצעד זה לא פותר את הבעיה לשני הצדדים. במקביל, ברור היה שיש להתחשב במצב הבטחוני שנוצר, ולעשות אירוע שדורש פחות אבטחה ושהצד החרדי יכול לחיות איתו ולהקטין את המחאה. ההסכמה גובשה ביממה האחרונה".

  

בשעות הבוקר קיים המפכ"ל, רב-ניצב משה קראדי, ישיבה להערכת מצב עם צמרת המשטרה. מפקד משטרת ירושלים, ניצב אילן פרנקו, אמר אתמול כי אין הוא זוכר היערכות שכזאת בתחומי הבירה, ובכירים במשטרה ציינו את העומס הכבד הצפוי בסוף-השבוע ברחבי הארץ ובמיוחד בירושלים. בהמשך היום יוצגו הדברים בפני השר הממונה, אבי דיכטר.    

 

היום אמור בג"ץ להכריע סופית בעתירות שהוגשו נגד מצעד הגאווה. אם אכן יועתק המצעד, יקרה הדבר בשנית - לאחר שבתחילת השבוע הוחלט להעבירו מהמתווה המקורי לקריית הלאום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
הערכת מצב: קראדי
צילום: עופר עמרם
צילום: אביגיל עוזי
לא יצעדו?
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים