שתף קטע נבחר

"תוך שבועות תוגש הצעה לשינוי שיטת הממשל"

כך הודיע ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בכנס מועצת קדימה בפתח תקווה. בכנס נחשף מסמך עקרונות שיובא לאישור הממשלה והכנסת. בין השאר סוכם: אי אמון יושג רק בתמיכת 66 חברי כנסת ופיזור הכנסת יהיה בסמכות ראש הממשלה, או ברוב של 73 ח"כים. מספר השרים בממשלה לא יעלה על 18, ושרים לא יוכלו לכהן כח"כים

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר הערב (יום ה') כי בתוך שבועות לא רבים ניתן יהיה להשלים את הדיונים "ולהביא לכנסת הצעת חוק שתחולל שינוי בשיטת הממשל בישראל". בכנס קדימה בפתח תקווה נחשף שהושגה הסכמה על העקרונות לשינוי שיטת הממשל בישראל.

  

פרופ' אוריאל רייכמן, נציגו של ראש הממשלה בסוגיית שינוי שיטת הממשל, דן בעניין עם השר אביגדור ליברמן, השר רפי איתן ויו"ר ועדת החוקה ח"כ מנחם בן ששון (קדימה). הארבעה סיכמו את העקרונות שיהיו הבסיס להצעה שתגובש ושתובא לאישור הממשלה והכנסת. בין העקרונות המרכזיים כלולות הצעותיו של פרופסור רייכמן, וכן תוספות שביקש ראש הממשלה להכניס. על פי הסיכום:

 

  • ראש המפלגה הגדולה בכנסת יהיה ראש הממשלה.
  • ראש הממשלה ימנה את שרי הממשלה ויתחיל בפעילות ללא צורך באמון הכנסת.
  • אי אמון יושג רק בתמיכה של 66 חברי כנסת. 
  • אחוז החסימה יעלה ל-3 אחוז, עם כוונה ל-4.
  • מספר השרים בממשלה לא יעלה על 18 שרים.
  • שר לא יוכל לכהן כחבר כנסת, אך אם יחדל מכהונתו כשר, יחזור לכהן כחבר כנסת.
  • פיזור הכנסת יהיה בסמכות ראש הממשלה או בחוק שיועבר בכנסת על ידי 73 חברי כנסת לפחות.
  • רבע משרי הממשלה יהיו אנשי מקצוע מומחים (טכנוקרטים), שלא היו מועמדים בבחירות לכנסת והם ימונו על ידי ראש הממשלה ישירות. השרים האלה לא יכללו בחלוקת התיקים הנהוגה על פי המפתח של מספר חברי הכנסת של הסיעות המרכיבות את הקואליציה.

 

ארבעת האישים שגיבשו את העקרונות ציינו, כי ההסכמה הסופית לעקרונות האלה כפופה לאישור הסיעות אותם הם מייצגים, ולאחר מכן היא תובא לאישור ראש הממשלה. לאחר אישור ראש הממשלה ייעשה מאמץ לגבש תמיכה בכנסת של שאר המפלגות. ליברמן אמר כי שינוי שיטת הממשל היתה אחת מההתחייבויות של מפלגת ישראל ביתנו, כיוון ש"אי יציבות שלטונית מתמשכת הוא איום אסטרטגי למדינה. אני עומד ומתחייב על כאן שהבחירות הבאות יהיו בשיטה חדשה שתביא לחיזוק המדינה", הודיע השר.

 

לדברי אולמרט, "האמנו שמפלגה שנושאת באחריות לענייני המדינה יכולה לעשות את זה בסגנון אחר, בתרבות דיבור אחרת. מי שהטעה את עצמו לחשוב שקדימה היא תופעה חולפת, איננו מבין כמה הצורך הזה קיים בחברה הישראלית. כשהכנו את מצע קדימה דיברנו על הצורך בשינוי שיטת הממשל, אני זוכר היטב כשציפי לבני הציגה אז את המצע וקיימנו על זה דיונים יחד עם אריק דיברנו על הצורך הזה.

 

"זה לא דבר שנולד היום, זה דבר שהמציאות הבשילה אותו, זה דבר בלתי נמנע. תופעות בלתי נסבלות שמערערות בסופו של דבר את האמון של האוכלוסייה ביציבות המשטר הדמוקרטי. שינוי שיטת הממשל זה עניין רציני ומכריע שאנחנו נמשיך לטפל בו בכל הכוח". הוא התייחס גם לנושא המדיני: ''נעשה מחוות יוצאות דופן לפלסטינים כדי שתיווצר אווירה שהמתונים ברשות יכריעו הכף. מי שמונע שחרור אסירים פלסטינים זה החמאס".

 

שר התמ"ת, אלי ישי, הבטיח התנגדות של ש"ס למהלך. "יוזמות שיגובשו שלא בהליך מוסכם על ידי מרבית סיעות הבית ייתקלו בהתנגדות נחרצת של ש"ס. קיים פורום שולחן עגול בו חברים ראשי סיעות הבית וכל פורום אחר לא רשאי לקדם אף יוזמה. כל ניסיון להציג התקדמות בשינוי שיטת הממשל הוא ניסיון וירטואלי".

 

לבני ומופז: כן להסכם עם הפלסטינים 

בדיון בנושאים מדיניים במועצת קדימה התייחסו המשתתפים גם למתרחש ברשות, וכן למלחמה בלבנון. שרת החוץ, ציפי לבני, אמרה: "אנו לא יכולים להתעלם ממה שקורה ברשות הפלסטינית, אבל זה לא יכול להיות תירוץ, כמו במפלגה הקודמת שלי (ליכוד), ששללה כל מהלך ואמרה 'זה לא אנחנו זה הם'. צריך לייצר חבילה שתוביל אותנו קדימה בזהירות".

 

שר התחבורה, שאול מופז אמר: "צריך למצוא כל דרך לדבר עם העם הפלסטיני עצמו. צריך להגיע להסכם שלום, ויהיה צריך להגיע להסדרי ביניים. לצד המלחמה בטרור, צריך להידבר עם הפלסטינים. אין סתירה''. עוד אמר: "אני מתנגד לעמדות ליברמן בעיקר בעניין ערביי ישראל".

 

רייכמן התייחס למלחמת לבנון ואמר כי ממשלת ישראל בראשות קדימה עשתה טעויות ומקבלת אחריות. "עתיד המדינה והמפלגה בידי ראש הממשלה. פרץ צריך ללכת לתפקיד אחר. צריך שר ביטחון עם ניסיון ביטחוני, והוא יצטרך למנות רמטכ''ל חדש''.

 

ח''כ עתניאל שנלר האשים את ראשי המפלגות הערביות בבגידה. לדבריו, "רע''ם, תע''ל או חד"ש, - ראשיהן נשבעו אמונים בכנסת למדינה ולסמליה, אך בגדו במלחמה ורצו לדמשק לחזק את אויבינו''. השר לפיתוח הנגב והגליל, שמעון פרס, בחר להתייחס לסוגיה האיראנית: ''הבחירות בארה''ב יורידו את נושא עיראק, ויעלה הנושא האיראני. לדעתי, ארה''ב לא תצא למלחמה שלישית. לכן צריך לחץ כלכלי, אך ארה''ב לא מצליחה ליצור קואליציה. ואילו האירופים תמיד חכמים אך איטיים''.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
אהוד אולמרט
צילום: ניב קלדרון
צילום: עופר עמרם
רייכמן תוקף
צילום: עופר עמרם
צילום: אמיר כהן
מופז. חולק על ליברמן
צילום: אמיר כהן
צילום: אמיר כהן
פרץ צריך ללכת
צילום: אמיר כהן
מומלצים