שתף קטע נבחר

חלב ציפורים - קינוח מושלם ליום קיץ חם

בהונגריה גם הציפורים נותנות חלב, לפחות באגדות. שם הוא מתוק, ניחוחו וניל והוא אפילו מעוטר בעננים. מדאר טיי - חלב ציפורים בעברית – מבשלים בארץ המדיארים בזיעת אפיים ובחום הכי גדול רק כדי שאחר כך יהיה עם מה להצטנן על המרפסת

הציפורים, כידוע, אינן שייכות למשפחת היונקים, אבל כנראה שבהונגריה היו בעבר עופות שהצטופפו ברפתות ונחלבו מדי בוקר השכם. אחרת, קשה להסביר שם מקורי כל כך לקינוח: חלב ציפורים (Madártej). אולי, בעצם, כך סברו רוקחיה של המנה מן הראוי שיהיה טעמו של חלב בעלי הכנף אילו נברא כזה. נגיד.

 

אפילו מקורו של המאכל, מהאהובים בארץ המדיארים, לוט בערפל ושנוי במחלוקת היסטורית. גם הצרפתים מחובביו, בחרו לו משום מה שם ארצי יותר. הם מכנים אותו איים צפים. אבל זה כבר סיפור אחר.

 

מעדן חלב הציפורים הוא אחד מאותם קינוחים שמיימיים, שבישלה סבתא ננה בימי הקיץ המהבילים. אמנם העמידה לצד הכיריים הלוהטות הגירה ממנה לא מעט אגלי זיעה, אך מה לא עושים, מסתבר, כדי שלנכדים יהיה הכי נעים שבעולם. בתוך קערת פורצלן גדולה ולבנה, מעוטרת בפרחים קטנטנים בשלל צבעים – כמיטב המסורת האירופאית - צפו להם ענני קצף קלי משקל בצבע לבן בוהק. ביום של שרב הם המתינו לנו בסבלנות במקרר עד שחזרנו מבית הספר. צלוחית של מדאר טיי בקצה ארוחה דשנה או כך סתם לפינוק בין ערביים. איזו סבתא.

 

חלב ציפורים - Madártej

המרכיבים (ל-8 מנות):

1 ליטר חלב

4 ביצים

6 כפות סוכר

1/2 מקל וניל או 2 חבילות סוכר וניל

 

אופן ההכנה:

  1. מקציפים את החלבונים לקצף קשה.
  2. מרתיחים בסיר רחב חלב, שתי כפות סוכר ומחצית מקל וניל.
  3. בעזרת כף רטובה בוצעים כדורים מהקצף ומניחים אותם על החלב בעודו רותח עד שהם מתקשים - תהליך שנמשך דקות ספורות. שולים אותם ומניחים בצד.
  4. מסירים את החלב מעל האש.
  5. מערבבים בקערה את החלמונים עם 4 כפות סוכר, ומוסיפים לחלב באיטיות רבה ותוך כדי בחישה מתמדת כדי שלא יווצרו גושים.
  6. משיבים את הסיר אל האש ומרתיחים שוב. מצננים. מניחים מעל את כדורי הקצף.

 

  • הארה: לגיוון מוסיפים לרוטב הווניל הצונן 1/2 קילוגרם של תותים או של פירות יער קצוצים דק או מרוסקים. בכל מקרה, את תרגום כינויו של המדאר טיי מהונגרית לעברית כדאי לשמור בלב, ולא לחשוף בפני איש מבין הסועדים עד לאחר הארוחה. אלא אם כן רוצים שיישאר יותר למארחים.

 

עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעיקר מתוצרת הונגרית, שלא יודע לסגור את הפה. אפשר ליצור איתו קשר כאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שירה
לא נותנות חלב. ציפורים
צילום: שירה
מומלצים