שתף קטע נבחר

אם לסבתא היה עכבר: קשישים מתחברים לרשת

חמושים בעכבר, מסנג'ר ומצלמת רשת, שמואל בורוש, הנרייט שפר, חיים לגזיצקי וחבריהם לבית האבות מסתערים על הרשת. במסגרת פרויקט של "איגוד האינטרנט הישראלי" הם מהגגים בבלוג לבני הגיל השלישי, מטקבקים לכתבות אנטי-ישראליות ומשגרים מיילים. "תמיד חשבתי שהאינטרנט שייך לצעירים. מה לזקן כמוני ולמחשב?", צוחק לגזיצקי. "מסתבר שזה לא מסובך"

 

 
 
"בהתחלה לא הבנתי מה זה לגלוש. הרי לגלוש זה לעשות סקי או לעלות על גלשן בים", נזכרת הנרייט שפר בת ה-84, הלוקחת חלק בפרויקט ארצי שמפעיל "איגוד האינטרנט הישראלי", במסגרתו סטודנטים מלמדים את בני הגיל השלישי להשתמש במחשב ולגלוש באינטרנט. "לא היה לי מושג מה הקשר בין עכבר לקופסת הפלסטיק שנקראת מחשב. הרי מחשב מגיע מהמילה מחשבה, לא? אבל היום יש לי מחשב בדירתי ולמדתי שאין ממה לפחד".

 

"תמיד חשבתי שהאינטרנט שייך לצעירים. מה לזקן כמוני ולמחשב?", צוחק חיים לגזיצקי בן ה-78 המשתתף בפרויקט. "אבל כשהציעו לי ללמוד להשתמש באינטרנט קפצתי על המציאה. נכון, אני מקליד לאט ועדיין מחפש את האותיות, אבל האותיות מתחברות למילים ואלו למשפטים, ואני יכול להיות מחובר לכל העולם הגדול והחדש שנמצא שם בחוץ".
 
בשנה האחרונה שפר, לגזיצקי וחבריהם פוקדים בקביעות את חדר המחשבים בבית האבות משען ברמת-אביב בו הם מתגוררים. סמי מועלם, 29, לשעבר המדריך ששיכך את חששם מהטכנולוגיה המעודכנת, לשהווה רכז ההדרכה של הפרויקט באזור המרכז, מביט בהם בגאווה כשהם משוטטים בנחת ברשת. "חשוב שאנשים לא יפחדו מהאינטרנט", הוא אומר. "נכון שלפעמים קצת קשה ללמוד דבר חדש, אבל בסוף מגלים בני הדור השלישי עד כמה מועיל יכול להיות האינטרנט בחייהם, אם זה בכתיבת מכתבים, התעדכנות בחדשות - ואפילו בניהול חשבון הבנק".

"להתחבר לכל העולם הגדול והחדש שנמצא שם בחוץ". משתתפי הפרויקט 

 

 

"מתגברים על מגבלות באמצעים טכנולוגיים"

"לעומת פעילויות אחרות שמוצעות להם בקהילה ובבתי האבות, האינטרנט הוא אלטרנטיבה המביאה תועלת רבה לאנשים מבוגרים", מעידה נעמה שפירא מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, שחקרה את החיבור בין בני הגיל השלישי לרשת. "הוא מאפשר יצירה ושימור של קשרים חברתיים, יוצר תחושה מוגברת של שליטה בזכות ההבנה של תחום עכשווי ופותח פתח לתהליך העצמה אישי. האינטרנט מאפשר להם לחדש את העיסוק בתחביבים ובלמידה ולהתגבר על מגבלות פיזיות באמצעים טכנולוגים".

 

את לגזיצקי אין צורך לשכנע באמצעות המחקר האקדמי, שכן את התועלת הטמונה בגלישה הוא גילה בעצמו מזמן. "בעזרת האינטרנט אני יכול לעסוק בתחביב האהוב עליי - איסוף בולים", הוא מתאר. "אני נכנס לאתרי אספנים במדינות שונות בעולם, מקבל קטלוג בולאי, בודק מה יש לאספנים אחרים להציע ורואה אילו בולים מונפקים בכל העולם. בעזרת המסנג'ר, הסקייפ ומצלמת הרשת אני שומר על קשר עם בתי ונכדיי הגרים בחו"ל ויכול לראות אותם אונליין".

 

"האינטרנט חיזק את הקשר שלי עם בני המשפחה וחידש קשרים עם ידידים ותיקים", מסכימה שפר. "פעם הייתי צריכה ללכת לדואר, לקנות מעטפה ובול ולחכות שהמכתבים יגיעו. אבל האימייל מאפשר לי לכתוב מכתבים שמגיעים ליעדם תוך שניות". "כשאתה פנסיונר אתה מוצא עצמך עם זמן פנוי בשפע", מוסיף שמואל בורוש בן ה-85 שמצטרף לשיחה. "משחקי המחשב מספקים לי עיסוק ומנעימים את זמני. בגילנו צריך גם לתת לשכל לעבוד, ויש משחקים רבים שמהווים אתגר ומפעילים את המוח".

 


"מסתבר שהשימוש במחשב ובאינטרנט לא מסובך בכלל". משתתפי הפרויקט

 

 

קומנדו הטוקבקים של דיירי בית האבות

דיירי בית האבות, מתברר, אינם מסתפקים בשימוש באינטרנט רק לצורכיהם הפרטיים. נסערים מכשלי ההסברה הישראלית, בורוש, שפר, לגזיצקי וחבריהם מנצלים את שליטתם בשפות זרות כדי להפיץ את צדדיה החיוביים של המדינה ברחבי העולם. הם מתרגמים מאמרים ומפיצים אותם באתרים בארצות הולדתם, מגיבים בחריפות לכתבות אנטי-ישראליות ולוקחים חלק בקביעות בפורומים שונים.

 

"אחד הנושאים שהכי מטרידים אותי כיהודי וכניצול שואה הוא האנטישמיות", מרחיב בורוש. "אני גולש באתרי החדשות של ארץ הולדתי הונגריה, ומגלה שאין יום בו לא עולה לרשת מאמר בגנות ישראל. המעט שאני יכול לעשות הוא

 לכתוב טוקבקים לאותן כתבות ואימיילים לממונים על התכנים האנטישמיים, ולתרגם להונגרית מאמרים המביאים את היופי שבישראל". שפר, אגב, עושה אותו הדבר בדיוק בשפה הצרפתית - ולגזיצקי בשפה הפולנית.

 

רגע, זה לא הכל. את הגיגיהם בעברית של משתתפי הפרויקט תוכלו לפגוש בבלוג "יום אחד ברשת", המיועד לבני הגיל השלישי ומטרתו לשתף את הגולשים בחוויות האינטרנט שלהם. ואילו הבלוג "סיפורי ארץ ישראל" פרי מקלדתם, מביא את סיפורי האנשים הבונים את המדינה בעבר, בהווה ובעתיד.

 

"מסתבר שהשימוש במחשב ובאינטרנט לא כל-כך מסובך, וכל-אחד יכול למצוא בו את מה שמתאים לו ומעניין אותו", לגזיצקי מסכם בחיוך. ואילו מועלם, האמון על החיבור בין סטודנטים-מתנדבים לפנסיונרים הנעזרים בהם כדי לגלות את העולם הוירטואלי, מכריז: "אני מזמין את כל הצעירים לבוא ולהתנדב. תמיד יש מקום לסטודנטים נוספים, ואת מה שאנחנו מקבלים מהתלמידים שלנו בחזרה אי אפשר למדוד".

 

  • להורדת מדריך שימוש באינטרנט המיועד לבני הגיל השלישי לחצו כאן  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אין ממה לפחד". שפר
צילום: יהונתן צור
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים