שתף קטע נבחר

"צריך לדעת מה השני חושב"

בצל האסון בבית חנון נפגשו אמש ישראלים ופלסטינים במזרח ירושלים להשקת המהדורה הערבית לספר ראיונות שערך העיתונאי הספרדי הנריקה צימרמן עם דמויות מפתח בסאגת הסכסוך הישראלי-פלסטיני. איפה שנכשלה הפוליטיקה הצליחה העיתונות

בספטמבר 2005 ראתה אור בהוצאת הקיבוץ המאוחד המהדורה העברית של ספר הראיונות "קולות ממרכז העולם" שערך העיתונאי הספרדי הנריקה צימרמן עם דמויות מפתח בסאגת הסכסוך הישראלי-פלסטיני. בהקדמה למהדורה העברית ציין אז חוויאר סולנה, הממונה על מדיניות החוץ והביטחון של האיחוד האירופי, כי תזמון יציאת הספר בישראל ערב נסיגת ישראל מעזה ומחלק משטחי הגדה, מהותי במיוחד. "הכוונה המוצהרת של ראש הממשלה אריאל שרון, שאחרי צעד חשוב זה יבוא גם יישומה של מפת הדרכים והנחישות שבה מגן יושב ראש הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, על פתרון מוסכם בדרך של משא ומתן, פותחים אופקים חדשים לקראת עידן של שלום", כתב סולנה.

 


צימרמן עם רבין. הראיון האחרון לפני הרצח

 

שנה וחודשיים לאחר ההשקה החגיגית בתל אביב בה נכחו בין היתר סולנה, שר ההסברה הפלסטיני ד"ר נביל שעת, השר אופיר פז פינס ומכובדים רבים אחרים, האופק נראה הולך ומתרחק. אך בניגוד לכל הסיכויים, התקווה, כך מסתבר, עודה מפעמת. באירוע כמעט בלתי אפשרי על רקע מאורעות הדמים בבית חנון, הושקה אמש במלון אמבסדור שבמזרח ירושלים המהדורה הערבית של הספר בנוכחות אנשי אקדמיה, עיתונאים, פוליטיקאים, דיפלומטים ונציגי שגרירויות זרות. הנוכחים הפלסטינים, כך אומרת השמועה, הגיעו לאירוע בברכת נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן) זאת לאחר שהובהר כי השר שמעון פרס ביטל את השתתפותו. "כשר בממשלה הישראלית, פרס מזוהה עם ההחלטה על בית חנון", הסבירו כמה מבאי האירוע את ההסתייגות.

 

גם בצד האירופי חששו מנפיצותו של מפגש מסוג זה בתזמון כה רגיש והבהירו בעדינות שנוכחות נציגות רשמית של החמאס תהווה בעיה. עשרות פלסטינים, תושבי בית לחם ובית סח'ור, שביקשו להשתתף בערב ההשקה, נזקקו להתערבותו האישית של מושל בית לחם בהנפקת אישורי הכניסה לשטח ישראל. 70 מבין המוזמנים הפלסטינים נאלצו לוותר על השתתפותם לאחר שבקשת אישורי הכניסה שלהם נדחתה על ידי כוחות הביטחון הישראליים. "אין ספק שהמפגש היה מלווה בלא מעט רגישויות ושום דבר כולל קיומו לא היה ברור מאליו", אמר צימרמן בסוף הערב, "יש המון פצעים פתוחים וכל הצדדים לחוצים. אין מפגשים מסוג זה בחודשים האחרונים ומבחינה זו, אני רואה באירוע הצלחה. כנראה שנדרשת מעורבות חיצונית בכדי לקיים דיאלוג ולאפשר להפגיש פה פורום שכזה".

 

"הספר מכין את הקרקע"

את הערב הנחה העיתונאי הפלסטיני זיאד דרוויש ובין הנואמים בו היו ד"ר מוחמד שטייה לשעבר שר הבינוי הפלסטיני וממקורביו של אבו מאזן. נואמים נוספים היו ח"כ יוסי ביילין, קונסול ספרד במזרח ירושלים רמון אנסואין, ד"ר נביל כוכאלי יו"ר המרכז הפלסטיני לדעת קהל, הרצל ענבר, לשעבר שגריר ישראל בספרד, ונציג הארגון הספרדי Tres Culturas, הנריקה אוחדה, שסייע במימון הוצאתה לאור של המהדורה בערבית. בין הנוכחים המפתיעים באירוע היה מרגל האטום מרדכי ואנונו, אחד המרואיינים בספר, המתגורר במזרח ירושלים. ואנונו ששמר על פרופיל נמוך באירוע וחמק ממנו לפני סופו.

 

באפילוג לספר הראיונות של צימרמן מצטט העיתונאי משירתו של המשורר הפלסטיני הלאומי מחמוד דרוויש: "כאן עומדים. כאן יושבים. כאן אנחנו לתמיד./ כאן לנצח. ולנו מטרה אחת יחידה: להיות./ ומלבדה אנחנו חלוקים בכול...". שירו של דרוויש כמו הדהד באולם הכנסים של מלון אמבסדור, מזכיר שוב ושוב את הפרדוקס הבלתי אפשרי של החיים במזרח התיכון, אזור שבו גם השקת ספר היא בסופו של יום עסק פוליטי שמעורר עניין בינלאומי.

 

"הספר יסייע לישראלים שלא רואים אותנו בגלל החומה הגבוהה, להבין אותנו. זה יעזור לנו, הפלסטינים, להבין את הצד השני ויזכיר שגם אם הפערים עמוקים הם ניתנים לצמצום", אמר מוחמד שטייה בנאום שפתח את הערב, "אנו זקוקים להנהגה חזקה שתדליק את האור. הספר הזה מכין את הקרקע ואומר שגם אם זה נראה רחוק, זה אפשרי". שטייה דיבר על הסגר שהוטל על שטחי הרשות ורצועת עזה והגדיר אותו "ענישה קולקטיבית על הבחירה הדמוקרטית של העם הפלסטיני". בנאומו רמז שטייה כי אין לישראל להאשים אלא את עצמה בעלייתה של תנועת החמאס לשלטון. "אבו מאזן לא נבחר בינואר 2006 כיוון שבמהלך שנת כהונתו, הישראלים לא עשו דבר בכדי לאפשר לו להצליח", אמר והוסיף: "האשימו אותו שהוא לא עושה מאמץ, אך מה שלא היה עושה היה מוביל לשפיכות דמים. אין אלא לקבל את הבחירה הדמוקרטית. המאמצים שישראל משקיעה מדי יום דוחפים אותנו הרחק ממפת הדרכים ושולחן המשא ומתן. אנחנו חיים תחת סגר של 581 מחסומים ועוני שהוא תוצאה ישירה של הכיבוש. זה לא סוד שעוני דוחף לרדיקליזם ואני מקווה שהממשלה החדשה תצליח להוביל אותנו קדימה". ח"כ יוסי ביילין הדגיש את חשיבותו של הספר ואמר: "הנריקה צימרמן עושה את מה שרובנו לא רוצים לעשות, והוא: לדבר בפתיחות לצד השני, לראות ולהראות מה באמת קורה מעבר לסלוגנים. הספר הזה יאפשר לקורא הערבי לדעת מה חושבים הישראלים ומה המוטיבציות שלהם על מנת שאפשר יהיה לנוע יחד לקראת הסכם".

 

ליד שולחן הבופה בערב ירושלמי קר עמדו אלה לצד אלה ישראלים ופלסטינים מאוחדים סביב ספר עיוני שמביא בכתיבה ישירה וכנה את קולותיהם של מנהיגים פוליטיים, אזרחים מן השורה, מנהיגי דת קיצוניים ואנשי הקהילה הבינלאומית. סביב אותו השולחן, הפשוט וחסר היומרה, החליפו ביניהם ישראלים ופלסטינים מספרי טלפון, דיברו על נושאים בוערים או סתם על לא כלום והוכיחו שזה אפשרי. בסוף הערב חולקו עותקי הספר בשפה הערבית עד לאחרון שבהם. "העניין בספר", אמר אחד הנוכחים הפלסטינים, "הוא לא רק מפני שיש בו מקבץ מרשים של רצף ראיונות נדיר עם אבו עמאר או בגלל הראיון עם רבין יום לפני שנרצח אלא בגלל שהתמונה שהוא מביא היא כוללת ולאורך שנים. צריך לדעת מה השני חושב ואין זמן יותר טוב מעכשיו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צימרמן. "יש המון פצעים פתוחים"
"קולות ממרכז העולם", הגרסה העברית
עטיפת הספר
"קולות ממרכז העולם", הגרסה הערבית
עטיפת הספר
לאתר ההטבות
מומלצים