שתף קטע נבחר

סלט הוא לא ארוחה: שבעה דברים שמרגיזים צמחונים

יעל גרטי משחררת קיטור: על מסעדות שמתעלמות מקיומם של הצמחונים, על אנשים שחושבים שסלט הוא תחליף לארוחה מלאה ועל שפים שחושבים שכל הצמחונים אוהבים טופו. ויש גם ארבעה מתכונים. צמחוניים כמובן, ובלי טיפת טופו

"מה יש היום כמנה צמחונית"? שאלתי את שף המסעדה בשדה התעופה "אורלי" בפאריס, בה סעדתי כמעט מדי יום במשך שנתיים וחצי. "אין היום מנה צמחונית", ענה השף בזעף, "את הצמחונית היחידה בצרפת".

 

בארץ, לשמחתי, אני לא הצמחונית היחידה ועם זאת, כמות הריקושטים שאני סופגת על כך שאני צמחונית לא מביישת מטווח ביום חלש: "למה את צמחונית? את חושבת שאם תהיי צמחונית לא יאכלו יותר פרות בעולם? מה את אוכלת בכלל? איך אפשר לא לאכול בשר? ונעלי עור את נועלת?" ומקנחים ב"את אוכלת את האוכל של האוכל שלי". אז זהו, שלא. אני לא אוכלת אספסת וגם לא רועה באחו.

 

החלטתי לקבץ את מכלול הדברים שמעצבנים אותי כצמחונית, מתוך שאיפה תמימה שצמחונים יכובדו בצמחוניותם, לפחות כפי שמכבדים בארץ את ציבור שומרי הכשרות.

 

למה אין מנות צמחוניות במסעדות?

צמחונים לא מעניינים את המסעדנים או את השפים, אחרת איך תסבירו מדוע כל כך מעט מסעדות מציעות מנות ראויות (ובכלל) לצמחונים? מי שאינו אוכל כמוני בשר, עוף, דגים ופירות ים ימצא את עצמו מסתפק ברוב המקרים בריזוטו, רביולי, ניוקי או משהו אחר ממשפחת הפסטה. מה רע בפסטה? אין רע. אני מתה על פסטה, אבל כמה מסעדות באמת משקיעות מחשבה ופרודוקטים טובים במנת פסטה? כשאני הולכת למסעדה אני רוצה לאכול משהו שאני לא מכינה לעצמי בבית (כלומר: לא ספגטי ברוטב עגבניות ובזיליקום), אני רוצה מנה מושקעת שמצריכה עבודה (מכונת הפסטה ממוקמת אצלי מעל המקרר, תודה) ופרודוקטים טובים ויקרים. אני רוצה ירקות "בשרניים", כגון חצילים ופטריות, פטריות טובות כגון ירדן, פורטובלו ופורצ'יני (ואם בא לכם להתפרע אז שנטרל, חצוצרת מוות ומורל ישמחו לבב צמחוני) ו...שמפיניון זה אאוט, למקרה שלא שמתם לב. אל תתביישו להוסיף אגוזים וגם פירות שיכולים להוסיף עניין, כגון: אננס, תאנים, קרמבולה או בננה. אני לא רוצה שתחסכו עלי.

תוספת, לא מנה עיקרית. סלט אנדיב, רוקפור ופקאנים     (צילום: יעל גרטי) 

 

ניוקי טוב יכול לגרום לי לפלבל בעיני (ע"ע ניוקי הערמונים של "טוטו", ניוקי פורצ'יני של "אדורה" וניוקי תרד וסנט מור של "מנטה ריי"), ריזוטו/רביולי טוב- כנ"ל. לביבות גזר וג'ינג'ר של "תפארת" ומנת האורז האדום של "מנטה ריי" גם הן אופציה ראויה. בתפריט של "כתית", לעומת זאת, יש מנה צמחונית אחת בלבד באגף המנות הראשונות (אנדיב ברוקפור) ואף לא עיקרית צמחונית אחת, מה שמבטא, לדעתי, חוסר עניין מוחלט בקהל הצמחונים. בין שני הקצוות ממוקמות המסעדות (ע"ע "מינה טומיי") המציינות ביובש בתפריט: "ניתן לקבל מנה זו בגרסה צמחונית", שפירושו: טופו, הרבה טופו. בעולם אוטופי מסעדה כמו "מינה טומיי" היתה יוצרת מנה מיוחדת (או שלוש) עבור הצמחונים במקום להעניק להם תחושה של סרח עודף/מיעוט מדוכא/מחק את המיותר.

 

לא משתלם כלכלית להיות צמחוני שאוכל בחוץ בצהריים: כדי לאכול לשובע יאלץ צמחוני להזמין ברוב המקרים 2-3 מנות ראשונות תמורת 80-100 שקלים, בעוד ידידו הקרניבור יקבל ארוחה עסקית הכוללת מנה ראשונה ועיקרית תמורת 49 שקלים.

 

תאמרו: תעזבי אותנו, באמ'שלך, לכי לאכול במסעדות צמחוניות. אז זהו, שיש ארבע מסעדות צמחוניות טובות במרכז ("משק ברזילי", "Human Nature", "Mezze" ו"שירלה"), שלוש מתוכן ממוקמות באזורים מאותגרי חניה, מציאת פרטנר לארוחה על טהרת פאטה פקאנים ובורגר צמחוני עשויה להיות מעט סבוכה ומעל לכל: אני מסרבת להסתפק בארבע מסעדות. אני רוצה לאכול במסעדות החדשות, הנחשבות, המסקרנות- מבלי לחוש תסכול.

גם אוכלי בשר יאהבו. תחתיות ארטישוק ממולאות קרם גזר(צילום: יעל גרטי)

 

מסעדות רבות טורחות להיות כשרות כדי לפתות את קהל שומרי הכשרות, אך כמה מסעדות מתאמצות לפתות את קהל הצמחונים? בודדות. הייתי רוצה לדעת מהו אחוז הצמחונים במדינה לעומת אחוז שומרי הכשרות, אך הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לא השכילה מעולם להתעניין בשני הקהלים הללו.

 

סלטים זה לא אוכל

"יש אצלכם שומרי כשרות?", שאלה ד' שארגנה קבוצת סועדים ולא ידעה שאני שומעת את השיחה. "לא", ענתה הבחורה בצד השני של הקו, "אבל יש לנו צמחונית אחת". "מה אכפת לי מצמחונית", ענתה ד', "שתאכל סלטים"! אז זהו, ד' יקרה, שסלטים זה לא אוכל. אי אפשר לשבוע מאכילת סלטים. גם חובב חסות מושבע זקוק למעט פחממות כדי לחוש תחושת שובע, גם חובבת נבטוטים זקוקה לאוכל חם. אתם עורכים אירוע? מזמינים לבשר על האש? אנא דאגו לאורחים הצמחוניים שלכם והכינו מנות פחממתיות או פחממתיות המשלבות חלבונים.

 

גם טופו זה לא אוכל

לא ברור לי כיצד הפך הטופו לברירת המחדל של הצמחונים ומדוע סבורים השפים כי הטופו הוא מתת האל לצמחונים. "זה העונש שלכם מאלוהים", אומר ידידי ג', "ויאמר אלוהים: אם את הבשר לא תאכלון, את הקלקר הזה אני נותן לכם וקורא בשמו טופו. טופו תאכלון". נכון, זה חלבון, אך מדובר בחלבון נטול טעם שעשוי להפוך לאכיל בתנאי שמטגנים אותו ואז, מה הועילו חכמים בתקנתם?

 

אז מה בכלל את אוכלת?

נון- צמחוניים, כך מסתמן, מגלים בורות מדאיגה באשר לעולמו הקסום של הצמחוני: "מה, לעזאזל את אוכלת אם את לא אוכלת בשר, עוף, דגים ופירות ים"?, שואל אותי טל, ידידי הקרניבור. "קטניות, דגנים, ביצים, ירקות, פירות, אגוזים", אני עונה. "חרטא, בקיצור", עונה טל ברגישות. ואם עד עכשיו דמיינתם צמחונים כיצורים שדופים וחיוורים המלחכים עשב חיטה בשעות בין הערביים, עכשיו יכול להיות זמן טוב להחליף שקופית: צמחונים אינם אוכלים בהכרח אוכל בריאותי או אורגני.

בלי עוף. נודלס עם פטריות ירדן                             (צילום: אוהד ריינהרץ)

 

אבל את צמחונית, מה את מבינה באוכל?

אין הכרח לאכול בשר כדי להבין באוכל: מי שמבין באוכל הוא מי שיודע ליצור צירופים נכונים ומרגשים בין מרכיבים, שיודע לטפל בתבונה במרכיבים, שיודע לקרוא תפריט או מתכון ולהרגיש את הטעמים על קצה הלשון, שיודע כבר מהמנה הראשונה במסעדה (גם אם היא צמחונית) האם לשף יש את זה - או לא. אם מישהו מבין באוכל ומגיש לי אוכל טעים- ממש לא משנה לי אם הוא צמחוני, טבעוני או רועה צאן אוזבקי.

 

אני לא מבין אותך ומרחם עליך

כן, גם זו תגובה שקיבלתי באשר להיותי צמחונית. להבין? זו הבחירה שלי. בשר מגעיל אותי, כבר 19 שנים. לפני 12 שנים החלטתי להתנזר ממנו באופן מוחלט. זו הבחירה שלי, כבדו אותה. אני מכבדת כל אדם בבחירתו: שומרי כשרות, צמחונים, טבעונים וגם את אלה שאינם אוכלים אלא פרי שנפל מהעץ. לרחם עלי? ממש אין צורך. אני אוכלת אוכל טעים, מגוון ומרגש, אם זה אצל אמי, בשלנית-על, אם זה אצלי במטבח (וסליחה על חוסר הצניעות) ואם זה אצל חברים או במסעדות מסוימות. אני מקפידה לאכול אוכל איכותי וטרי ולא מתביישת לפנק את עצמי במנות מושקעות גם בחיי היומיום.

 

ואחרון חביב: איך את כותבת על אוכל אם את צמחונית?

"ואת מקבלת הזמנות למסעדות?" הם שואלים. "איזה בזבוז! אלוהים נותן אגוזים למי שאין לו שיניים!". היי, מישהו פה צריך להיות צמחוני, לא?

 

ואחרי המניפסט הזה, צריך משהו לאכול, לא? אז הנה ארבע מנות צמחוניות טעימות שהייתי שמחה לפגוש במסעדות. שתיים מהן מעט בריאותיות, שתיים לא.

 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא חייבים טופו. סלט עגבניות שרי וגבינת חלומי
לא חייבים טופו. סלט עגבניות שרי וגבינת חלומי
צילום: יעל גרטי
אפשר בלי בשר. קישואים עגולים ממולאים
אפשר בלי בשר. קישואים עגולים ממולאים
צילום: יעל גרטי
מומלצים