שתף קטע נבחר

גויאבה - סיפור אהבה (או שינאה יוקדת)

או שאוהבים אותה או שמתעבים אותה - הגויאבה, פרי שנוי במחלוקת בעל ריח מוזר. פיליס גלזר משפרת את התדמית הבעייתית באמצעות קינוח מיוחד, עוגה נהדרת ושניצל חדשני. גויאבה כמו שלא הכרתם

יש לי בסלון קערה ובה אבוקדו, תפוזים ירוקים, בננות וגויאבות אורגניים. כולם מבשילים בצוותא בגווני צהוב-ירוק. הגויא אבות מבשמות את האוויר בניחוח לימון אננס, שבין אם אוהבים או נרתעים ממנו, חייבים להודות שיש להן מה להציע, ושעכשיו הזמן ליהנות מהן.

 

הגויאבה דלת קלוריות ומכילה אבץ, נחושת ומנגן, מבחר ויטמיני ‭,B‬ ויטמין A וכמויות מרשימות של ויטמין C (פי חמישה מפרי הדר), בדיוק בזמן לחורף (לקבלת מקסימום ויטמין C כדאי לאכול את הפירות בשיא בשלותם).‬

 

עצי הגויאבה הראשונים הגיעו אלינו ממצרים, שם מרבים להשתמש בהם עד היום להכנת מיץ. מבחינה תזונתית מומלץ לאכול גויאבות כמות שהן, ואפשר גם לשלב אותן בסלטי ירקות או פירות, לבשל אותן בסירופ ולהכין מהן ריבות. עוגות אפשר לאפות עם רסק גויאבות במקום רסק תפוחים.

 

חצאי גויאבות ממולאים במנגו, בננה וזנגביל מסוכר

שילוב מוצלח בין פירות עונתיים שיכול להוות בסיס לאינספור אלתורים. נשנוש יפה לכל שעה.

 

המרכיבים (לשתי מנות):

1/2 2 גויאבות

‭1/2‬ בננה קטנה חתוכה לקוביות קטנות

‭1/4‬ כוס מנגו חתוך לקוביות קטנות

1/2 1 כפית זנגביל מסוכר, קצוץ דק

מיץ מ-4 לימון קטן (עדיף ליים)

 

אופן ההכנה:

  1. חוצים את הגויאבה, מוציאים את הגרעינים בכפית קטנה ומסלקים. חותכים חצי גויאבה לקוביות קטנות ומערבא בים עם בננה, מנגו, זנגביל מסוכר ומיץ. ממלאים את 4 החצאים שנותרו בתערובת הפירות ומגישים.

 

תוספות:

  • מעט גבינת פטה או עזים חתוכה לקוביות קטנות.
  • קוביות קטנות או רצועות קוקוס מיובש.
  • מעט נענע, מליסה או טימין לימוני.
  • מספר טיפות קונפיטורת דומדמניות אדומות (אפשר לנסות את החדשה של “דסקלידס‭,“‬ ללא תוספת סוכר).


קינוח מפתיע. שניצל גויאבות                                      (צילום: יוסי סליס)

 

עוגת גויאבה  

עוגה עשירה בניחוח תבלינים. לחה, מתוקה וטעימה, ללא ביצים.

 

המרכיבים:

200 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

‭3/4‬ כוס דבש

‭3/4‬ סוכר דמררה (או אותה כמות דבש)

‭1/4‬ כוס (4 כפות) יוגורט

3 כוסות קמח מלא או קמח כוסמין

2 כפיות אבקת אפייה

2 כפיות אבקת סודה

1 כפית קינמון

‭1/4‬ כפית ציפורן טחון

‭1/4‬ כפית אבקת זנגביל (ג'ינג'ר)

‭1/4‬ כפית אגוז מוסקט טחון

1/2 1 כוסות רסק גויאבה (מתכון בהמשך)

 

הכלים:  

2 תבניות מרובעות או עגולות בקוטר 20 ס"מ, או תבנית אינגליש קייק, משומנות ומקומחות

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2.  במערבל חשמלי טורפים חמאה, דבש, סוכר ויוגורט במהירות גבוהה.
  3. מנפים את הקמח, אבקות האפייה והסודה והתבלינים, ומוסיפים לתערובת. יוצקים פנימה את רסק הגויאבה ומערבבים היטב. יוצקים לתבניות.
  4. אופים 30-40 דקות או עד שקיסם שהוחדר למרכז יוצא נקי.

 

רסק גויאבות  

המרכיבים:

5-6 גויאבות בינוניות

1-2 כפיות מיץ לימון, תפוז או קלמנטינה

1-2 כפיות דבש (לא הכרחי)

 

אופן ההכנה:

  1. חוצים את הגויאבות ובעזרת כפית מוציאים את הגרעינים. מרסקים במעבד מזון. מעביא רים את הגרעינים דרך מסננת (לא אלומיניום) כדי להפריד את בשר הגויאבה שנדבק בהם ומוסיפים לרסק.
  2. מסלקים את הגרעינים. אם לא משתמב שים מיד, מוסיפים כפית או שתיים מיץ לימון למניעת השחרה. אם הרסק לא מספיק מתוק, ניתן להוסיף דבש לפי הטעם. טיפ: אפשר להקפיא את הרסק בתבנית לקוביות קרח (אחר כך מוציאים את הקוביות ומקפיאים בקופסא).

 

שניצל גויאבה

מתכון של השף ניר צוק מבית-הקפה "נועה" ביפו, אפשר גם ללא הקצפת.

 

המרכיבים:

6 גויאבות מוצקות

2 ביצים, רצוי אורגניות

‭1/4‬ כוס חלב

‭1/2‬ כוס קוקוס

‭1/3‬ סוכר דמררה

100 גרם חמאה לטיגון

לקצפת:

‭1/2‬ כוס שמנת מתוקה

2 כפות גרידת לימון

50 גרם סוכר

 

אופן ההכנה:

  1. פורסים את הגואיבות לעובי 1 ס“מ.
  2. בצלחת עמוקה מערבבים קמח, חצי מכמות הסוכר. בצלחת אחרת מערבבים את הקוקוס ושארית הסוכר.
  3. בוללים את הביצים בחלב. ממיסים את החמאה במחבת כבדה, מצפים את פרוסות הגויאבות בקמח, לאחר מכן ביצים ולבסוף קוקוס מעורבב עם הסוכר.
  4. מטגנים על אש קטנה להזהבה.
  5. להגשה, מקציפים את השמנת עם הסוכר וגרידת הלימון. מגישים את השניצלים חמים ולידם הקצפת הקרה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן בלום
או שאוהבים או ששונאים. גויאבות
צילום: יונתן בלום
מומלצים