מה עושים עם ארגז תפוזים - ארבע הצעות כתומות
יעל גרטי נזכרת בעוגת תפוזים שלא אפתה בעיתוי הנכון ומציעה טיפים ומתכונים, במיוחד למי שבדיוק קיבל ארגז תפוזים
"אני צריכה דחוף מתכון לעוגת תפוזים", הודעתי יום בהיר אחד לאמי בשיחת טלפון מפאריס. "מה פשר הדחיפות?", חקרה אמי. "אני דלוקה על מישהו", לחשתי לה, "והוא הודיע לי שאם אכין לו עוגת תפוזים כמו זו שמכינה לו אמו - הוא יתחתן איתי". לא אישה כאמא שלי תפספס הזדמנות להשיא את בתה, אלא שהזמנים היו ראשית ימי האינטרנט, על אימייל יכולתי רק לחלום במשרדי הפאריסאי הצנוע ואמא שלי, אישה בלתי אלקטרונית בעליל, בחרה לכתוב את המתכון הנדרש על נייר מכתבים דקיק ולשגרו אלי בדואר אוויר. למותר לציין שעד שהמתכון הגיע ליעדו ההצעה כבר לא היתה אקטואלית.
כמי שגדלה בחצר משופעת בעצי תפוז אני נתקלת במחסום רגשי מסוים כשאני נאלצת לרכוש תפוזים ולמען האמת בכל חורף אני מסתכנת בנישול מהירושה, כשאבא שלי שומע ששוב רכשתי לימונים ותפוזים במרכול במקום לקטוף מהעצים שבחצר. "זה פשע, ממש פשע", הוא מזדעק, "הבת שלי קונה תפוזים! זה כמו לדרוס אדם במעבר חציה, זה כמו לשלוח עיוור לגן קקטוסים! משוגעת, ממש משוגעת!".
תפוזים - כרטיס ביקור
התפוז, שאינו משתייך למשפחת ההדרים (כיוון שאין משפחה כזו), נמנה על משפחת הפיגמיים, ששמה המדעי הוא Rutaceae. הדר (ששמו המדעי הוא Citrus) הוא, אם כן, שם של סוג (ולא של משפחה) והתפוז, הנקרא למעשה הדר זהוב, הוא מין של הסוג הדר. שמו המדעי של התפוז הוא Citrus sinensis, מה שמרמז על מוצאו המשוער מסין. עוד רמז למוצאו הסיני נמצא במילה ההולנדית לתפוז: Sinaasappel, שפירושו תפוח סיני.
אפשר גם שמוצאו של התפוז הוא בפקיסטן, על כך תעיד המילה Narang, שפירושה תפוז בסנסקריט, ממנה התפתחו המילים באנגלית ובצרפתית (Orange), בספרדית (Naranja), ובאיטלקית (Arancia). בעברית, כמה פשוט, תפוז הוא קיצור של תפוח זהב.
זני התפוז המוכרים בארץ הם ולנסיה, שמוטי, וושינגטון טבורי ותפוז דם. השמוטי, הידוע בעולם בכינוי "ג'אפה" (יפו), התגלה בפרדס יפואי במאה ה-19, שם התפתח כמוטציה על הזן הנקרא בלדי, שהיה נפוץ בזמנו. שמו הוענק לו בהשראת "שמוט", נרות חרס/עששיות מוארכות (בדומה לצורתו המוארכת של הפרי) שהיו אז בשימוש. ענפיו נטולי קוצים, קליפתו עבה ונוחה לקילוף והוא דל זרעים. הוולנסיה, שמוצאו מספרד, הוא כדורי, עסיסי, קליפתו דקה והוא משמש בעיקר למיץ. וושינגטון / טבורי, שנוצר בברזיל והגיע ארצה מארה"ב, הוא הראשון להבשיל בתחילת החורף. הוא גדול מיתר הזנים, כמעט נטול זרעים ובקצהו טבור קטן. תפוזי הדם, שמוצאם באיטליה וספרד, הם קטנים עד בינוניים, קליפתם דקה וצבעם האדום מוענק להם על ידי פיגמנט בשם אנתוציאן.
תפוז מכיל 47 קלוריות ב-100 גרם, שפע ויטמין C, מעט ויטמין A וסידן. כדי לנצל באופן מקסימלי את הסיבים התזונתיים שבתפוז מומלץ לאכול תפוז שלם ולאו דווקא לסחוט ממנו מיץ.
קיבלנו ארגז תפוזים, עכשיו מה?
השאלה היא, כמובן, אילו תפוזים קיבלתם. תפוזי ולנסיה ותפוזי דם מתאימים לסחיטת מיץ. תפוזי שמוטי ותפוזי וושינגטון / טבורי, שקליפתם עבה, מתאימים להכנת קליפות מסוכרות ומרמלדות. בכל הסוגים ניתן להשתמש לסלטים.אז מה מכינים?
- ניתן, כמובן, לסחוט מיץ, אך יש לזכור שוויטמין C מתפוגג מרגע סיום הסחיטה כך שמומלץ לשתות את המיץ מהר ככל האפשר. הכנתם הרבה מיץ? אפשר להכין תרכיז מתוק ולאחסנו במקרר. אפשר גם לשמור מיץ טבעי בבקבוק פלסטיק במקפיא, לימים קשים.
- מרמלדה (קונפיטורה) היא אפשרות נאה לניצולו של הפרי בשלמותו (ע"ע מתכון הטארט, בהמשך).
- סלטים: מקבלים תפוזים בשמחה, סלט חסה עם פקאנים ותפוזים; סלט סלק ותפוזים; סלט אנדיב ותפוזים; סלט שומר ותפוזים (ראה בהמשך) ; סלט עלי בייבי יפניים/בייבי תרד עם תפוזים ותמרים לחים; סלט אנדיב, רוקט ותפוזים ועוד.
- סלטי פירות, כמובן: עם קיווי, תפוחי עץ וכל פרי שמתחשק.
- קליפות תפוזים מסוכרות (ראה בהמשך).
- רשימת העוגות והקינוחים המנצלים מיץ תפוזים וגרד קליפת תפוז היא אין סופית: עוגות בחושות; טארטים; קרמים למילוי קרפים ועוגיות; סופלה; פרפה; פודינג; פנקוטה תפוז; רטבים מתוקים לקינוחים ועוד.
- רטבים: לסלטים, לדגים, לחזה עוף, לירקות מאודים (אספרגוס, למשל, ישמח לקבל רוטב חמאה ותפוזים). אפשר להשען על המתכון שלהלן (רוטב נענע ותפוזים) ולהכין כך גם רוטב טרגון ותפוזים, רוטב כוסברה ותפוזים, וכיוב'.
- חמאת תפוזים: מוסיפים גרד קליפת תפוז, טיפונת מלח וטיפונת פלפל שחור גרוס גס לחמאה רכה, מערבבים, מעבירים לכלי נקי ומצננים.