שתף קטע נבחר

הלו, יש לך אלבום

בעוד היחסים המוזיקליים-סלולריים של השנים האחרונות פועלים בכיוון אחד, עומרי לוי הפך את המשוואה ושיחרר באתר שלו אלבום חדש שהקליט בעזרת טלפון סלולרי

 

בשנים האחרונות, עם התפוצה ההולכת וגדלה של האינטרנט, ההתרחבות ההדרגתית ברוחב הפס לחיבורים ביתיים והפיכתם של אולפני ביתיים לעסק זול בהרבה מלפני עשר-עשרים שנה, הקלות הבלתי נסבלת של הפקת והפצת מוזיקה שינתה כמעט לגמרי את מפת המוזיקה בעולם. אבל גם החזאים האופטימיים ביותר של ההתקדמות הטכנולוגית לא חשבו שזמר ישראלי יקליט אלבום שלם בסלולרי שלו.

 

לעמרי לוי, מוזיקאי עצמאי ומנהל לייבל-הרשת The Basement (שאותו - גילוי נאות - אני מכיר מרחוק דרך הרשת), לא ממש מפריע לעשות היסטוריה. בעוד היחסים המוזיקליים-סלולריים של השנים האחרונות פועלים בכיוון אחד (השירים נמכרים למנויים כרינגטונים), לוי הפך את המשוואה: החודש הוא שיחרר באתר שלו, להורדה חופשית וחוקית, אלבום חדש בשם about:blank, שהקליט בעזרת טלפון סלולרי 80N של נוקיה. "הדבר הראשון שבדקתי כשנפל לידי המכשיר הזה, זה איך עושים איתו מוזיקה", מספר עמרי, שנכנס לספרי ההיסטוריה כזמר הראשון שהקליט אלבום שלם בטלפון נייד.

"אני חושב שזה התחיל בזה שהזמר דמיאן ג'וראדו, המלך הפרטי שלי, התחיל להעלות לבלוג שלו שירים שהוא הקליט בפלאפון", מספר לוי בשיחה אינטרנטית, כמתבקש. "הקשבתי לזה והייתי מצומרר לגמרי, כי זה לשמוע אותו יושב בבית עם אקוסטית וזה הכי טבעי ואמיתי".

 

בניגוד לאמנים רבים אחרים, מסתבר שלוי לא ממש חושש מהתמסרות מוחלטת לטכנולוגיה החופשית. מאחוריו כבר שני אלבומים מלאים שיצאו גם לחנויות, בפורמט של דיסק, וגם ניתנו להורדה בחינם ברשת; הוא כותב בלוג מוזיקה, מנהל לייבל שרוב עסקיו מתנהלים באתר האינטרנט שלו; ומשתמש ברישיון "Creative commons" שמכריז "חלק מהזכויות שמורות" ומעודד שיתוף הוגן. כשקיבל את הטלפון הנייד החדש שלו, התקין עליו את תכנת Alon MP3 dictaphone המשמשת להקלטת שיחות וגילה שזו דרך מצוינת להקליט שירים בעודם טריים. עשרת הקטעים באלבום החדש הוקלטו כולם לייב ולא עברו מיקס, והם אכן נשמעים חיים ומיידיים כמו מעט מאוד מוזיקה שמגיעה לאוזנינו בצינורות המקובלים.

 

כששחררת את האלבומים האחרונים ברשת בלבד, חשבתי לעצמי: אז גם עמרי התייאש מהדיסקים וחושב שהפורמט מת.

 

"ממש לא. אני לא רוצה להיות סגור לגמרי על הארץ, והאינטרנט פתוח. בסופו של דבר אני רוצה שהמוזיקה תגיע לכמה שיותר בתים ולא אכפת לי אם יימכרו 100 או 150. את Swim (האלבום השני) הורידו יותר מ-1500, וזה מה שעושה לי טוב. את ה-EP החדש הורידו 1000 רק השבוע. זה מטורף".

 

זה באמת מטורף. אלף עותקים בשבוע, אפילו בחודש, זו כמות שכל אמן אינדי בארץ היה מוכר את אמא שלו כדי למכור בדיסקים. אף על פי שהרווח הכספי נעלם כאן מהמשוואה, קשה להתחרות בחשיפה בהיקף כזה. יתרון נוסף של הרשת הוא הקשר האישי. הרבה יותר נוח וקל להגיב מיד, ולשמור על קשר ישיר והדוק עם המאזינים.

 

"מצחיק שמישהו הגיב לאלבום הזה שלי ואמר שהוא אוהב את זה יותר מכל דבר שעשיתי קודם. וזה הצחיק אותי כי לפעמים אתה יכול להשקיע כל כך בהפקה ובמסביב של השירים והפעם זה הכי נקי והכי עמרי לוי עם חצ'קונים וחלוק אמבטיה. ומסתבר שזה מרגש אנשים כמו שאותי מרגש לשמוע את דמיאן ג'וראדו עושה אותו דבר".

 

אבל אם תלך להקליט אלבום עם להקה באולפן, זה כבר יעלה לך כסף.

 

"בגלל זה כנראה שאני לא אלך להשקיע עשרות אלפי שקלים על דיסק שיצא בארץ. צריכים להיות ריאליים ולזכור איפה אנחנו חיים. ככה אתה גם לא מפסיד כסף וגם מגיע ליותר אנשים".

 

השירים המוקלטים באלבום הם שירים שנכתבו בשנים האחרונות ולא נכנסו לאלבומים ה"רשמיים" של לוי. עם זאת, הוא לא פוסל אפשרות להקליט אחד מהם מחדש, בעיבוד "קונבנציונלי" יותר, או לפחות עם מיקרופון שמחובר לכבל חשמלי. אם פעם אמנים היו משתמשים בטייפ ארבעה-ערוצים חבוט כדי לשמר את המיידיות ולהקליט בקלות הקלטות "דמו" לשירים חדשים, היום הם משתמשים במחשב האישי. אבל עם ההתפתחות ביכולות ההקלטה של טלפונים ניידים, נראה שבקרוב גם שלמה ארצי יוכל להקליט סקיצות בריצה על חוף הים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת האלבום. סוג של היסטוריה
לאתר ההטבות
מומלצים