שתף קטע נבחר

שרת החינוך: להחזיר הקו הירוק לספרי הלימוד

השרה יולי תמיר החליטה כי התלמידים ילמדו מעתה על גבולות המחלוקת בין ישראל לבין העולם הערבי, כלומר הגבולות שהתקיימו טרום מלחמת ששת הימים. תמיר ל-ynet: "גם להוציא את הקו הירוק מהמפות זה להכניס פוליטיקה לבתי הספר. אין אפשרות לשרטט את גבולות מדינת ישראל בלי לערב פוליטיקה". אבל יש כבר קולות שטוענים כי מדובר בקו מפלגתי ולא ממלכתי. ח"כ אורלב: "זו מדיניות שלום עכשיו"

שרת החינוך, יולי תמיר (העבודה), החליטה שתלמידי ישראל יכירו את גבולות 67': תמיר הורתה לאנשי משרדה לוודא כי בהוצאות חדשות של ספרי לימוד יופיעו מפות ובהן גם הקו הירוק, המשרטט את גבולות ה-4 ביוני 1967, גבולותיה של ישראל לפני פרוץ מלחמת ששת הימים. ההחלטה נחשפה הבוקר (יום ג') לראשונה בעיתון "הארץ".

 

מדובר בהחלטה נפיצה מבחינה פוליטית. גבולות 1967 הם הבסיס לדרישת הפלסטינים והעולם הערבי להקמתה של מדינה פלסטינית עצמאית. זאת, בעוד שבישראל הרשמית היתה נטייה בשנים האחרונות לפעול כדי לטשטשם, במטרה לפעול כדי לספח גושי התיישבות במסגרת כל הסכם קבע בגדה עם הפלסטינים.

 

לאחרונה פנתה השרה תמיר לוועדות המקצועיות במשרד החינוך, כדי שיבחנו כיצד ניתן לשלב את המפות הכוללות את הקו הירוק בספרי הלימוד החדשים שמאשר המשרד. "היו המון תלונות שבספרי הלימוד מופיעה מפת ישראל ללא גבולות", אומרת הבוקר תמיר ל-ynet. "בחנתי את הנושא לעומק ואכן חסרה שם התייחסות לקו הירוק. למשל עזה מופיעה עדיין כחלק ממדינת ישראל".

 

תמיר לא מוטרדת, לדבריה, מהביקורת הצפויה. "גם להוציא את הקו הירוק מהמפות זה להכניס פוליטיקה לבתי הספר. אין אפשרות לשרטט את גבולות מדינת ישראל בלי לערב פוליטיקה. יש דברים דוגמת עזה שפשוט מתבקשים. מה לעשות שהמציאות משתנה". לדעתה, הוצאות הספרים לא יתנגדו למהלך. "להוצאות הספרים אין יד ורגל בתכנים - ובין כה וכה מדובר במהדורות חדשות ולא בשינוי של ספרים קיימים".

 

"תמיר חרגה מסמכותה"

אלחנן גלט, מנכ"ל מרכז ישיבות בני עקיבא, אמר בשיחה ל-ynet כי הוא מוטרד ומאוכזב מהחלטת השרה. "אני מופתע, אבל כנראה שאין הפתעות. שרת החינוך, לצערי, שוכחת שהיא איננה שרת החינוך של מפלגתה, אלא של כל מדינת ישראל. אמירה כזאת היא אמירה אנטי חינוכית. מנסים לקבוע עובדות 'מדיניות' בתוך מערכת החינוך ויוצרים מציאות של חוסר אמון של עובדי החינוך בראשי מערכת החינוך - וחבל. אנחנו נתנגד להחלטה הזו".

 

גם ח"כ רונית תירוש, לשעבר מנכ"לית משרד החינוך (תחת לימור לבנת), מותחת ביקורת חריפה על שרת החינוך. לדבריה, "מדובר בהחלטה פוליטית

 וחריגה מסמכותה של השרה, שאינה יכולה להחליט החלטה עם השלכות פוליטיות ומדיניות כה מרחיקות לכת. אסור היה לה להתערב, ואם כבר התערבה, אז היה ראוי שתשתף את הממשלה בעניין". תירוש הוסיפה בציניות: "למעשה, שרת החינוך כבר פתרה את הבעיות של הפלסטינים - ומעתה כבר לא צריך משא ומתן עימם".

 

תמיר זוכה לתמיכה מיוסי שריד, שר החינוך לשעבר: "התלמידים בישראל צריכים לדעת שגבולות מדינת ישראל גם במזרח וגם בצפון הארץ אינם סופיים, הם ייקבעו ביום מן הימים במשא ומתן. כל דבר שהוא נכון במציאות צריך להופיע בספרי הלימוד וזו המציאות שלנו - אין גבולות סופיים לישראל. לא תם ולא נשלם".

 

ואילו ח"כ יצחק לוי, גם הוא שר חינוך לשעבר, טוען מנגד: "שרת החינוך מכניסה פוליטיזציה לתוך מערכת החינוך. שרי החינוך, ואני בתוכם, נמנענו מלקבל החלטות פוליטיות. שרת החינוך רוצה כנראה להכתיב את הסכם השלום הבא, או לגרום בדרך 'חינוכית' לתלמידים בנפשם ובליבם להתנתק מיהודה ושומרון. מערכת החינוך על סף קריסה, אנו שומעים בוועדת החינוך דברים מאוד קשים על מצבה - ושרת החינוך מתעסקת בפוליטיקה".

 

יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, פנה לראש הממשלה, אהוד אולמרט, בדרישה "לבלום את מדיניות שלום עכשיו במשרד החינוך, המוכתבת באופן בוטה על ידי שרת החינוך". לדברי אורלב, האג'נדה של שלום עכשיו באה לידי ביטוי גם בהחלטת השרה לבטל את תקציב החינוך היהודי ברוסיה ובתמיכתה בציון "יום הנכבה" בבתי הספר הממלכתיים.

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
תמיר. להחזיר את הקו
צילום: ירון ברנר
צילום: גיל יוחנן
תירוש. היא חרגה מסמכותה
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
מדיניות שלום עכשיו. ח"כ אורלב
צילום: גיל יוחנן
צילום: עופר עמרם
ח"כ לוי. מכתיבה לנו הסכם שלום?
צילום: עופר עמרם
מומלצים