שתף קטע נבחר

שמחה בשמורת החולה: העיטם התקשר הביתה

התרגשות רבה אחזה בצוות רשות הטבע והגנים השבוע, כאשר התקבל בפעם הראשונה שדר מנקבת עיטם ששוחררה לשמורת החולה לפני כשנה. כעת, מקווה הצוות כי ניתן יהיה לעקוב אחר העופות הנכחדים ואולי אף להצילם מסכנת הכחדה מוחלטת

קולות מן הטבע: צוות רשות הטבע והגנים קיבל השבוע שדר ראשון מנקבת עיטם ששוחררה לפני כשנה בחזרה לטבע, ומקווה כי השידור יהיה ראשון לשידורים רבים שיסייעו לעקוב אחר מצב אוכלוסייתם של העיטמים הנמצאים בסכנת הכחדה ממשית.

 

מאז שחרור העופות לטבע, עוקבים ברשות בדריכות אחר המקלטים ומקווים לאות חיים מהמשדרים שהוצמדו לעופות הדורסים. לפני כשנה שוחררו שלושה עיטמים ממין נקבה לשמורת החולה, במטרה שיתאקלמו בסביבתם החדשה ואולי אף יצליחו לקנן ולהתרבות. השדר התקבל מאחת הנקבות ששוחררו, ועדיין לא ברור מה עלה בגורלן של השתיים האחרות מהן טרם נתקבל שידור כלשהו.

 

"השדר הוא בראש ובראשונה סימן טוב לכך שנקבת העיטם חיה. השדר מפיח בנו תקווה כי נקבת העיטם חזרה לחיות באיזור, ובחרה בשמורת החולה כבית", אמרה יפעת דוידסון, אקולוגית העוסקת בחקר העופות הלהקניים ברשות הטבע והגנים. לדבריה, "אנו מקווים כי בעתיד, תבחר נקבת העיטם גם לקנן בשמורת החולה ותתרום לאישוש אוכלוסיית העיטמים, הנחשבים עוף דורס נכחד באיזורנו".

 

לדברי דוידסון, "אות החיים מוכיח שנקבת העיטם שרדה בטבע וחזרתה לשמורת החולה מוכיחה את התאקלמותה. ניסיונות האקלום והשחרור לטבע של ציפורים המוגדרות כמין נכחד, מביאים לתוצאות המעודדות אותנו להמשיך בדרך פעולה זו".

 

נקבת העיטם ששבה לשמורת החולה הצטרפה אל חמשת העיטמים החיים כיום בשמורת החולה. שלושה מתוכם שוחררו לאחרונה בשמורה, לאחר שפונו עקב המלחמה בלבנון והוחזרו לאחריה, וזוג החי בשמורה דרך קבע. נקבת העיטם הספיקה להתעופף ולבקר ברחבי הצפון ונצפתה כבר על-ידי פקחי רשות הטבע והגנים בשמורת גמלא ובשמורת הבטיחה.

 

בשנים האחרונות הושבו לטבע 35 עיטמים שבקעו בגרעין הרבייה בישראל. חלקם מתו מירי ציידים, הרעלות והתחשמלות. היום, חי רק זוג אחד שבקע ומקנן בשמורת החולה ולכן, הובאו שלושת העיטמים החדשים מאירופה, במטרה ליצור אוכלוסייה קבועה ויציבה שתקנן באזור. בזכות הטיפול המסור להם זוכים העיטמים בשמורה ותנאי מחיה ומזון, מקווים כי גם דור העתיד לא יאחר להגיע וימנע, את היכחדות הזן החי ומקנן בצפון ישראל.

 

העיטם לבן הזנב הוא הדורס הגדול ביותר בארץ, מלבד הנשר והעזניה. משקלו מגיע ל- 6 ק"ג ומוטת כנפיו לשני מטרים וארבעים סנטימטרים. שמו של העיטם הוא קיצור של "עיט-ים" , ואכן הוא עיט החי בעיקר מדגים. העיטמים צדים גם עופות מים, והם מפורסמים בשל המראה המרשים אך גם בקולם החזק הנשמע למרחקים, בעיקר בתקופת החיזור שבה בני הזוג עורכים מעופי ראווה יפים וקולניים.

 

בעולם מוכרים שמונה מיני עיטמים, המפורסם שבהם הוא העיטם לבן הראש - שהוא סימלה הלאומי של ארצות הברית - והעיטם הקולני המאפיין את מקווי המים והאגמים האפריקנים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
אחד העיטמים ששוחררו לאחרונה
צילום: אביהו שפירא
צילום: אביהו שפירא
המטרה - להשיב לטבע ולקוות לקינון וגידול באוכלוסיה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים