שתף קטע נבחר

תנו כבוד למלך - שמן זית, מדריך ומתכונים

למרות שהיה כאן מאז ומתמיד, רק בשנים האחרונות גילינו את שמן הזית, והתחלנו לחלוק לו את הכבוד הראוי, אותו הוא מקבל גם בחומוסיות פשוטות וגם במסעדות יוקרה בצרפת ובאיטליה. חנוך בר-שלום מספר על השימושים והסגולות הבריאותיות ומגיש מתכונים

פרוסות בטטה בשמן זית וקצ'קבל ראשי שום אפויים משומרים בשמן זית פירות יבשים כבושים בשמן זית קרפצ'יו של פרידה עם ג'ינג'ר ושמן זית 

עד לפני שנים לא רבות, תרבות הבישול בארץ היתה ברורה ופשוטה. מגוון המוצרים ואיכותם לא סיבכו את החיים, פסטה היתה מקרוני, בעיקר ברסק עגבניות ומרגרינה, יין היה לרוב יין לקידוש, גבינה היתה גבינה לבנה, וכשרצו להיות חגיגיים, הכינו אותה עם בלינצ'ס.

 

היום, מוצרים כמו גבינת מוצרלה מחלב בופאלו ופסטה מקמח דורום, או מושגים כמו "עפיצות" ו"בוקה", מתגלגלים על הלשון קצת יותר בקלות. הנסיעות לחו"ל וחדירת מאכלי מטבחים חדשים לישראל תרמו גם הן להתפתחות הקולינארית. כהמשך טבעי לתהליך, "גילינו מחדש" את שמן הזית שלנו, בישראל, והתחלנו לתת לו את היחס הראוי. וזה קצת מוזר, כי שמן הזית היה כאן מאז ומתמיד.

 

הזית הוא אחד משבעת המינים בהם התברכה ארצנו. בעבר היה איזורנו המקור הכמעט-יחיד לזיתים, ומכאן יוצאו עצי הזית לארצות הים-התיכון. מלבד בישול (פעם בישלו רק בשמן זית), תפס שמן הזית תפקיד מרכזי בטקסים דתיים (משיחת כוהנים בבית-המקדש) וממלכתיים (המלכת מלכים), ברפואה ובקוסמטיקה. השתמשו בו אפילו כדיו לכתיבה ולמניעת חלודה על מתכות.

 

לאחר חורבן בית שני, ובמהלך הכיבושים בארץ, חלה ירידה משמעותית בכמות עצי הזית, ומרכז הפעילות עבר לארצות ים-תיכוניות אחרות, כמו ספרד, איטליה ויוון. אבל תעשיית שמן הזית בארץ המשיכה להתקיים, בעיקר בגליל ובאיזור ירושלים. כיום ניתן למצוא בגליל עצים בני אלפיים שנה ויותר.

 

גם אם אנחנו משתמשים בשמן זית בכמויות שהולכות וגדלות, עדיין קיים חוסר בהירות לגבי השימוש, אם מותר לבשל בשמן זית או לא (מותר ומומלץ), צריך גם להכיר כמה מושגים משמעותיים לגבי כתית, כבישה ראשונה, וההבדלים בין ורגיל (דרגת החומציות).

 

בשלנים מספרים לפעמים, שאת שמן הזית שלהם הם קונים רק בגליל או באיזור ירושלים. תמיד זה יהיה בכפר אותנטי, שכמעט אף אחד לא מכיר. נראה לאנשים, שאם קנו שמן בכפר, בעיקר אם השמן מגיע בבקבוק פלסטיק משומש וצבעו ירוק, זהו שמן הזית האמיתי. לעומתם, יש הקונים את השמן במכולת או בסופר השכונתי. אלה גם אלה צריכים לדעת דברים בסיסיים לפני שהם קונים שמן זית.


צבע השמן לא בהכרח מעיד על איכותו. מסיק זיתים  (צילום: אלעד גרשגורן) 

 

לא חנות המתנות היוקרתית בה נקנה השמן, מתובל בפלפלים או עשבי תבלין טריים, ולא עצם מכירתו על אם הדרך, מעידים על איכותו. אם קניתם את השמן שלכם ישירות מבית הבד או מהמגדלים, הדרך הכמעט-יחידה לבדוק את איכותו היא טעימה. מה שנותר הוא לסמוך על היכרותכם את המוכר והאמון שאתם נותנים בו.

 

חשוב לזכור, שצבע השמן אינו מעיד בהכרח על איכותו. הצבע הוא תוצאה ישירה של זן הזיתים הפקת השמן: שמן שצבעו ירוק הופק מזיתים ירוקים יותר. ככל שהזיתים בשלים ושחורים יותר, השמן נוטה לצהוב. כשקונים בדרך ממוסדת יותר, כדאי לדעת איך קוראים את התוויות:

 

  • כתית (Virgin) - תהליך שבו מופק השמן באמצעות דחיסה והידוק בלחץ בלבד, כלומר, וללא תוספות של חומרים כימיים.
  • כבישה קרה - בטמפרטורות גבוהות ניתן להפיק מהזית כמויות גדולות יותר של שמן, אבל החימום מזיק לשמן ופוגם באיכותו. השמן המובחר ביותר מופק בכבישה קרה, כלומר, בתהליך מכני (כתית) ובטמפרטורה שאינה עולה על 35 מעלות.
  • כתית מעולה (Extra Virgin) - שמן באיכות הגבוהה ביותר, בעל חמיצות בשיעור של עד אחוז אחד.
  • כתית משובח (Finne Virgin) - בעל שיעור חמיצות של עד 2%.
  • כתית רגיל (Oridinary Virgin) - בעל חמיצות של עד 3.3%.
  • שמן זית מזוכך - למרות השם המבטיח, זהו בעצם שמן שעבר תהליך כימי להורדת דרגת החמיצות, והוא מעורב בשמן זית רגיל. השמן בעל טעם של שמן זית, אך אינו מצטיין בתכונות הבריאותיות של שמן זית כתית.

 

מועצת הזית הישראלית הוציאה תווית איכות לשמני הזית שעומדים בתקנים הבינלאומיים. אלה הם שמנים שעברו, ועוברים מדי שנה, בדיקות מעבדה לוודא שהם אכן הדבר האמיתי ולא זיופים נחותים. כדאי מאוד לוודא שתווית מועצת הזית מופיעה על בקבוקי השמן שקניתם.

 

לשמן הזית יש תפקיד מרכזי בבישול, ובעיקר בבישול הים-תיכוני. הוא מקבל כבוד זהה בחומוסיות עממיות באבו- גוש, וגם במסעדות של 3 כוכבים במדריך "מישלן", בצרפת או באיטליה. הוא יכול להקפיץ לבנה או סלט ירקות, ובאותה מידה מאכלים "גורמאיים" כמו לובסטר או פילה בקר. הוא יכול להיות מוגש עם לחם ומלח גס כפתיח, או כחלק מהתיבול. כשמשתמשים בשמן זית, כדאי לא להשתמש במקביל בתבלינים דומיננטיים, כדי לא לטשטש את טעמו. גם מחיר שמן הזית, שלעיתים גבוה יותר מזה של שמנים אחרים, עדיין שווה לכל נפש.

 

מלבד תרומתו הקולינארית של שמן הזית, הוא פופולרי בארץ ובעולם לא פחות בשל סגולותיו הבריאותיות: כבר בתלמוד מופיע שמן הזית כמשפר הזיכרון וכמעכב תופעות הזדקנות. מחקרים הוכיחו ששמן הזית חיוני לתזונה בריאה. הוא מפחית את רמת הכולסטרול בדם, מצמצם את שיעור התקפי הלב, מועיל למערכת העיכול, מונע כיבי קיבה ומעודד צמיחה אצל ילדים. שמן הזית, שכונה "בית-המרקחת של הטבע", עשיר בוויטמין E, בסידן, בברזל, בזרחן, במגנזיום ובאבץ. אבל יותר מהכל, הוא פשוט טעים.

 

פרוסות בטטה בשמן זית וקצ'קבל

המרכיבים:

500 גרם בטטות (עדיף קטנות)

1/2 כוס שמן זית

1/4 כוס יין לבן יבש

קורט קינמון

מלח, פלפל

50 גרם גבינת קצ'קבל מגוררת

עירית קצוצה

 

אופן ההכנה:

  1. מקלפים את הבטטות ופורסים לפרוסות בעובי 1/2 סנטימטר. מטגנים את פרוסות הבטטה בשמן זית עד שיזהיבו מעט.
  2. מעבירים את פרוסות הבטטה לתבנית חסינת חום, מוסיפים את שמן הזית שנותר במחבת. יוצקים את היין ומתבלים בקינמון, מלח ופלפל.
  3. אופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך 30 דקות או עד שפרוסות הבטטה יתרככו. מפזרים מעל את הקצ'קבל והעירית, ומגישים

 

חזור למעלה
ראשי שום אפויים משומרים בשמן זית

המרכיבים:

6 ראשי שום

1/2 ליטר שמן זית

1 גבעול אורגנו טרי

1 עלה דפנה

 

אופן ההכנה:

  1. מסירים את הקליפה החיצונית של ראשי השום ומפרידים מעט את השיניים, אך לא לגמרי. מורחים את הראשים במעט שמן זית, עוטפים בנייר אלומיניום ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות כ-30 דקות או עד שראשי השום יתרככו. מסירים את נייר האלומיניום ומצננים.
  2. מכניסים את ראשי השום לתוך צנצנת נקייה, מכסים בשמן זית, מוסיפים את עלה הדפנה והאורגנו ואוטמים. שומרים במקום קריר וחשוך במשך 10 ימים.
  3. לאחר הפתיחה שומרים במקרר. מגישים את ראשי השום עם מעט שמן ומתבלים במעט מלח גס. אפשר להשתמש בשמן המתובל כבסיס לרטבים או תחמיצים לדגים ובשר.

 

חזור למעלה
פירות יבשים כבושים בשמן זית

שמן זית משתדך נפלא עם פירות יבשים. אפשר להוסיף לווינגרט על בסיס שמן זית משמשים מיובשים, חתוכים לקוביות קטנות, או אפילו פרוסות דקות של תאנים מיובשות. אחד החיבורים היותר מוצלחים הוא צימוקים ושמן זית.

המרכיבים:

250 גרם צימוקים קטנים כהים

2 שיני שום כתושות

1 כף טימין טרי קצוץ

1/2 1 כפות חומץ בלסמי

כ1/2 1 כוסות שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים ומשהים למשך 24 שעות. הצימוקים יכולים לשמש כתוספת לבשרים, אורז וסלטים. 

 

חזור למעלה
קרפצ'יו של פרידה עם ג'ינג'ר ושמן זית

המרכיבים:

500 גרם פילה פרידה טרי, מנוקה מעור ועצמות

לתחמיץ:

1 לימון

3 כפות ג'ינג'ר טרי מגורר

1 כוס שמן זית

2 כפות נענע קצוצה

3 שיני שום כתושות

מלח

פלפל

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים את הג'ינג'ר במחבת ויוצקים מעל את שמן הזית. מחממים את השמן עם הג'ינג'ר על אש נמוכה עד שיזהיב קלות. מכבים את האש, מצננים ומסננים.
  2. חותכים את הלימון לפרוסות דקות, מסירים את הגרעינים וחותכים לקוביות. פורסים את הדג באלכסון לפרוסות דקות ככל האפשר. מסדרים את הפרוסות על צלחת הגשה.
  3. כ-10 דקות לפני ההגשה מפזרים מעל את הלימון, יוצקים את שמן הזית ומתבלים במלח ופלפל. לפני ההגשה מפזרים את הנענע הקצוצה. אפשר להשתמש ברוטב גם לחצילים מטוגנים. אז, מערבבים את כל חומרי התחמיץ, משהים לשעה ומגישים.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדרך להפוך לשמן. זיתים
צילום: דודי ועקנין
בריא מאוד אבל בעיקר - טעים. שמן זית
צילום: דודי ועקנין
מומלצים