שתף קטע נבחר

ירון: לבדוק את התנהלות מפקד מחוז תל אביב

האלוף במילואים עמוס ירון, שבדק את נסיבות בריחת האנס בני סלע, אמר בהצגת המסקנות כי יש לבחון את התנהלותם של מפקדים במשטרה - בהם גם מפקד מחוז תל אביב במשטרה ניצב דוד צור. בנוסף, המליץ להעביר את מערך בתי המעצר וליווי האסירים מהמשטרה לשירות בתי הסוהר, ומתח ביקורת על המשטרה: "אי אפשר שמדינה תתנהל על פי תרבות ה'סמוך'". השר דיכטר רמז כי ראוי שצור יקבל הערה

מפקד משטרת מחוז תל אביב נמצא על הכוונת: ראש ועדת הבדיקה לבירור נסיבות בריחתו של בני סלע, האלוף במילואים עמוס ירון, המליץ בצהריים (יום ה') לבחון את התנהלותם של מפקדים במשטרה ובשב"ס, ובהם מפקד משטרת מחוז תל אביב, ניצב דוד צור.  

 

אחת ההמלצות המרכזיות שגיבשה ועדת ירון הייתה להעביר מן המשטרה לידי השב"ס את משימת ליווי האסירים ואת הטיפול בבתי המעצר. "ליווי אסירים זו לא משימה של המשטרה, אולם זו המשימה שבליבת העשייה של השב"ס. ההמלצה המרכזית של הוועדה היא שבשנת 2007 יועבר כל מערך ליווי האסירים ובתי המעצר לשירות בתי הסוהר", אמר ירון בהצגת המסקנות.

 

האלוף במיל' מתח ביקורת חריפה על המשטרה וכינה את הבריחה: "תקלה וכישלון מאוד משמעותי". הוא טען כלפי המשטרה כי לא עמדה במשימתה להגן על ביטחון אזרחי המדינה.

 

"אסור שאנחנו כחברה נעבור על כך לסדר היום", אמר ירון. "מדינה וחברה אסור שיתנהלו על פי תרבות הסמוך. אזרחי ישראל זכאים לישון בשקט ולדעת שמשטרת ישראל והשב"ס נותנים להם ביטחון ולא מאפשרים לאנס המסוכן ביותר בישראל להסתובב חופשי. זהו כישלון. אם נערות לא מורגשות מוגנות - זה כישלון".

 

בהמשך מסיבת העיתונאים אמר יושב ראש הוועדה כי "אין ראיות שבני סלע תיכנן את הבריחה. הוא ניצל הזדמנות פז לברוח. אנחנו מצאנו כשלונות נקודתיים, וראינו גם פגמים ברמה המערכתית. אבל אם מישהו חשב שהייתה פה איזושהי קונספירציה בשיתוף בתי המשפט והקלדניות - לא היה שום דבר כזה. הזימון של בני סלע לבית הדין מקורו בטעות של קלדנית שהקלידה תאריך שבו היה אמור התיק שלו לעבור לעיונה של השופטת. היא גם הבחינה בטעות וניסתה לתקן אותה". 

 

השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, אמר כי "ממצאי הוועדה לבחינת נסיבות בריחתו של בני סלע מעלים תמונה קשה, קודרת ועגומה, גם בנוגע לאירוע עצמו וגם להתנהלות המערכתית. הממצאים מדאיגים ברמת הקשר בין משטרת ישראל לשב"ס, ומדאיגים במישור המערכתי בגין אי מילוי הנחיות ואי מילוי פקודות". השר רמז כי בעקבות הפרשה ראוי שניצב צור יקבל הערה פיקודית.

 

קצינים: מצפים לסידור מערך הליווי

דו"ח הוועדה החיצונית הוגש לשר לבטחון פנים, אבי דיכטר. הדו"ח ניתן גם למפכ"ל המשטרה, רב-ניצב משה קראדי, ומפקד שירות בתי הסוהר, רב-גונדר יעקב גנות. בזמן שמתקיימת מסיבת העיתונאים, בה מציג ירון את מסקנות הוועדה, עורך מפכ"ל המשטרה ועידה טלפונית עם סגל הפיקוד הבכיר של המשטרה. בשיחה מספר המפכ"ל לסגל הבכיר את הדברים שנכתבו בדו"ח.


"די לתרבות הסמוך" (צילום: גיל יוחנן) 

 

כמעט שבועיים עברו מאז בריחתו של סלע. ביום בריחתו הורה השר לביטחון פנים על הקמת ועדת בדיקה חיצונית שבראשה עמד האלוף במיל' עמוס ירון. כאשר הוקמה הוועדה הרימו בכירים במשטרה גבה בנוגע לכך שמדובר בוועדה חיצונית למשטרה. במשך קרוב לשבועיים שמעו חברי הוועדה עשרות עדויות של קצינים בשב"ס ובמשטרה, סיירו בכלא אשל שבבאר שבע, שבו היה כלוא סלע, וסיירו גם בכלא ניצן ברמלה, שאליו הובא האסיר.

 

שלשום שמעו נציגי הוועדה את מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב משה קראדי ואת נציב השב"ס רב גונדר יעקב גנות. הערכה במשטרה ובשירות בתי הסוהר היא כי אם יוסקו מסקנות אישיות, הן יופנו כלפי ה"דרג הזוטר" ולא הבכיר.

  

גורמים במשטרת מחוז תל-אביב אמרו ל-ynet כי "הדבר הכי טוב שייצא מהוועדה, בלי קשר למסקנות האישיות, הוא שאולי היא תסדיר אחת ולתמיד את מערך ליווי העצורים". 

 

קצינים במחוז תל-אביב אמרו שמערך הליווי של העצורים הינו "מערך כושל ובדרגים הגבוהים ביותר במשטרת תל-אביב ידעו את זה ואף התריעו על כך כמה פעמים, גם כאשר לפני כחודשיים ברח עצור מבית המשפט והוגש דו"ח חמור ביותר".

  

לטענת חלק מהקצינים במשטרת מחוז תל-אביב, ניתן לשנות בקלות את מערך הליווי שיכלול שוטרים טובים יותר, כאשר את אותם שוטרים ש"אין מה לעשות בהם חוץ מאשר ליווי עצירים ניתן להעביר לתפקידי יומנאים, ש"ג, עובדי מטבח ועבודות דומות שלא יכללו דבר שיגרום לפגיעה כה קשה בתדמית המשטרה".

  

"גיבורי" הפרשה  

גיבורי הפרשה הישירים הם רס"מ איסק בוטרלשווילי ורס"ב חיים טיראן, שני שוטרי הליווי שלקחו את סלע ממעבר ניצן, זאת בניגוד לנהלים, ולאחר מכן אף לא כבלו אותו ברגליו כפי שנדרש. הוועדה התייחסה גם לרס"מ יוסף יעקב, השוטר שאמר לבוטרלשווילי להביא אליו את סלע ואחר כך לבדוק האם אכן יש דיון בבית הדין לעבודה.  

 

גם מפקד יחידת הליווי של משטרת מחוז תל אביב, רב-פקד שי ג'רסי, שנכנס לפני כמה חודשים לתפקידו כמפקד הליווי של משטרת מחוז תל אביב, עמד במוקד החקירה. מעליו מצוי בתפקיד סגן ניצב יוסף קריספין, שהודח לפני כחודשיים מתפקידו על ידי ניצב דוד צור ולמרות זאת לא נמצא לו כל תפקיד ולכן הוא נשאר כמפקד בית המעצר אבו כביר.  

 

בדרג הבכיר יותר עומד ניצב משנה יעקב איש-ימיני, קצין אגף שיטור וביטחון במשטרת מחוז תל-אביב, וכמובן בראש הפירמידה ניצב דוד צור מפקד המחוז. שני שוטרי הליווי, בוטרלשווילי וטיראן, אמרו כבר לפני פרסום הדו"ח למקורביהם, שהם לא יקבלו מצב בו כל האשמה תוטל עליהם ואף יפנו לערכאות שיפוטיות אם כך יהיה.  

 

בהכנת הידיעה השתתף אבי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
ניצב צור. יקבל הערה פיקודית?
צילום: טל כהן
צילום: אבי כהן
ראש הוועדה עמוס ירון. לא לתרבות הסמוך
צילום: אבי כהן
צילום: אבי כהן
שיחזור הבריחה. הזדמנות פז
צילום: אבי כהן
באדיבות: משטרת מחוז תל אביב
בני סלע. החיפושים נמשכים
באדיבות: משטרת מחוז תל אביב
מומלצים