שתף קטע נבחר

מסתמן: גיבושים ליחידות מובחרות - רק בחורף

בסוף חודש אוגוסט נפטר איתי שרון במהלך הגיבוש לקורס טיס. שלושה שבועות לאחר מכן מת אהרון צרפתי בגיבוש לקומנדו הימי. בעקבות שני האסונות מתגבשות בצה"ל המלצות חדשות: הגיבושים ייערכו בחורף, והמועמדים יעברו בדיקות לב לפני תחילת האימונים

בעקבות האסונות בגיבושים הצה"ליים, במפקדת קצין רפואה ראשי הכינו שורת המלצות חדשות לאימונים המהווים מבחן קבלה ליחידות המובחרות. בדיונים פנימיים במפקדה הוחלט עד כה להמליץ על העברת כל הגיבושים לחודשי החורף, וכמו כן לערוך בדיקות לב לכל המועמדים כדי לאבחן תסמינים חשודים.

 

"אמנם אין בצעדים אלה כדי להביא למצב שבו יש לנו ודאות של מאה אחוזים שלא יקרה אסון, אולם הדבר בהחלט עשוי להוביל להקטנת הסיכון", הסביר ל-ynet קצין בכיר. בצה"ל מקווים שיישום ההמלצות ימנע טרגדיות בקרב מועמדים לשירות ביטחון. 

 

שני האירועים שהובילו להכנת ההמלצות החדשות היו מותו של איתי שרון, שנפטר בעיצומו של גיבוש לקורס טיס בחודש אוגוסט, ומותו של אהרון צרפתי, שנפטר במהלך גיבוש לקומנדו הימי, כשלושה שבועות לאחר מכן. בשני המקרים מדובר בנערים כבני 17, חדורי מוטיבציה, שבסך הכל רצו להגיע ליחידה מובחרת בצה"ל.

 

הגיבוש שבו נפטר שרון התקיים בבסיס חצרים בדרום, בעיצומם של ימים בהם שרר עומס חום גבוה מאוד. שרון חש חולשה במהלך הגיבוש ועצר לנוח. מאוחר יותר הוא התעלף ורופא נאלץ לקבוע את מותו. קצין רפואה ראשי, תא"ל ד"ר חזי לוי, העריך בתום תחקיר ראשוני כי שרון נפטר כתוצאה ממכת חום. הוא גם ציין כי לא התקיימה פעילות מאומצת בשעות העומס.

 

בעיצומו של התחקיר על מות שרון, שכלל גם חקירת מצ"ח, התרחש אסון נוסף - הפעם בעתלית, שם נפטר במהלך גיבוש לשייטת 13, אהרון צרפתי. הפעם אירעה הטרגדיה במהלך תרגיל בתוך הים. בהוראת הרמטכ"ל הגיבושים בצה"ל הופסקו, אך חודשו כעבור 24 שעות לאחר בחינת נוהלי הבטיחות ורענון הכללים לאנשי הצוות. לפי שעה, שני התחקירים שנערכו בעקבות מקרי המוות לא מצביעים על מחדלים, ליקויים או התנהגות רשלנית של המפקדים בגיבושים. מתחקיר חיל הים על גיבוש השייטת אף עולה כי לא הייתה כל סטייה מהנהלים.

 

גיבוש קר ובדיקת א.ק.ג

"בימי הקיץ עומס החום כבד לא רק בשעות האור, אלא גם בשעות אחרות. ההמלצה החדשה נועדה להפחית כל סיכון שחייל לא יחוש בטוב בגלל עומס החום הכבד, שמצטרף למאמץ הפיסי שהוא נאלץ לשאת", הסביר קצין בכיר את ההמלצה הראשונה. לדבריו, במהלך הדיונים ניתן דגש רב על העובדה כי המועמדים לשירות לא התנסו במאמץ פיסי מרוכז, ולכן יש לנהוג כלפיהם בשונה מחיילים שעוברים מסלול הדרגתי של סרגל מאמצים.

 

ההמלצה הנוספת, לפיה תבוצע בדיקת א.ק.ג לכל המועמדים, התקבלה בעקבות האסון בגיבוש לשייטת. הבדיקה תאפשר גילוי של תסמינים חשודים בפעילות הלב, הפרעות בפעולת הלב וסימנים נוספים שעשויים להופיע בזמן גיבוש פיסי מאומץ. "אם נגלה משהו בבדיקה הזאת, נוכל לשלוח את אותו נער לבדיקה נוספת, נקודתית יותר, וכך לצמצם את הסיכוי שייפגע במהלך הגיבוש".

 

הקצין הבכיר הדגיש כי טרם נקבע כיצד יערכו הבדיקות לצעירים שניגשים לגיבושים, והנושא יסוכם בעתיד הקרוב. הוא הוסיף כי הועברו הנחיות למפקדים בגיבושים להעניק תשומת לב יתרה לכל אירוע חריג בגיבושים, ולעצור כל מי שחש ברע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
איתי שרון ז"ל
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
צילום רפרודוקציה: ירון ברנר
אהרון צרפתי ז"ל
צילום רפרודוקציה: ירון ברנר
צילום: אופירה יוחנן וולק
גיבוש. עדיף בגשם
צילום: אופירה יוחנן וולק
מומלצים