שתף קטע נבחר

"חה"א חייב לבצע בדק בית בשל מחדלי הגיבוש"

ביקורת בצבא על חיל האוויר בעקבות הפרסום ב-ynet על דו"ח החקירה בפרשת מותו של איתי שרון. בכיר בחיל האוויר אמר: "מדובר במחדלים מביכים וקשים. עצוב שהיינו זקוקים לטרגדיה כזו כדי להבין כמה טעויות נעשו בגיבוש היוקרתי". גורם בכיר בצה"ל הוסיף: "חיל האוויר חייב לתקן מייד את הליקויים"

תדהמה בחיל האוויר מהפרסום ב-ynet הבוקר (א') של דו"ח ועדת החקירה שבדק את גיבוש הטיס ואת אירוע מותו של הצעיר איתי שרון בקיץ החולף. "עצוב שהיינו זקוקים לטרגדיה כזאת כדי להבין כמה טעויות נעשו בגיבוש היוקרתי ביותר שיש בצה"ל", אמר ל-ynet קצין בכיר בחיל האוויר.

 

לדבריו, "הממצאים לא פורסמו בשלב זה בתוך החיל, כך שעדיין צריך ללמוד את החומר. כפי שהדברים נראים, הייתה בגיבוש תחושה של 'יהיה בסדר', ולא הקפידו בצורה יסודית על הכנה לאירועים לא צפויים שיכולים להתרחש. ממצאים כמו זה שלא הייתה אלונקה ברכב פינוי וכמו זה שהגיעו חובשים שלא עברו אימון מתאים במשך שנים הם חמורים ומביכים".

 

גורמים בכירים בצה"ל, שראו רק הבוקר את ממצאי התחקיר, התבטאו בצורה קשה על תרבות הסמוך של חיל האוויר. "מיד לאחר האסון היו כבר כאלה בחיל שקמו ואמרו כמה הגיבוש נעשה בצורה יסודית, בצמוד להנחיות ולפקודות וכמה לא יכול להיות שהיו מחדלים. עכשיו אנו רואים את האמת", אמר גורם צבאי מ"הירוקים".

 

לדבריו, "לפחות הקצינים בוועדה היו מספיק ישירים כדי לומר את האמת הקשה. חיל האוויר חייב לעשות בדק בית, ביקורות, לראות מה קורה בגיבושים אחרים ולתקן מיד את כל הליקויים". קצינים נוספים ציינו כי העובדה שלא נערכה ביקורת לגבי התנהלות הגיבוש בשנים האחרונות הפכה את הגיבוש למסוכן.

 

אלוף משנה (מיל') מוקי גרוסברג, לשעבר ראש מחלקת בטיחות בזרוע היבשה, חקר כבר עשרות תאונות ואירועים. גרוסברג אמר ל-ynet כי הוא סבור שלאור ההמלצות יש לשנות את הקונספציה בגיבוש טיס. "כשלים כפי שעולים בדו"ח באשר לצוות הרפואי - אסור שיהיו. הם בגדר רשלנות", אמר. "כפי שטייס לא עולה על מטוס אחרי שלא התאמן שבע שנים, אסור שיוצב חובש שתפקידו להציל חיים בגיבוש לאחר שלא עבר את האימון הנדרש". באשר להמלצות אישיות סבור גרוסברג כי על מפקד חיל האוויר להתרשם ממידת המעורבות של כל קצין ולאחר מכן להחליט לנקוט בצעדים פיקודיים.

 

גם בכירים בחיל האוויר לשעבר התייחסו לדו"ח בחומרה. "על פניו הממצאים מדאיגים. יש לבחון את מה שקרה כאן לעומק. צוות החקירה עשה עבודה מעולה, עכשיו נשאר רק ליישם את ההמלצות", אמר קצין בכיר לשעבר בחיל.

 

"יהיה קשה למצוא קשר סיבתי"

בתוך כך, נמשכת חקירת האירוע בפן הפלילי. חקירת מצ"ח בעיצומה ובסיומה צפויים בפרקליטות חיל האוויר יחד עם הפרקליט הצבאי הראשי לדון בממצאים ולגבש חוות דעת האם יש מקום להגיש כתבי אישום נגד הנוגעים בדבר. "מדו"ח ועדת החקירה אכן עולים ממצאים חמורים באשר לבעלי תפקידים ולכאורה האחריות בהחלט מגיעה עד למי שעמד בראש הפירמידה - מפקד בית הספר לטיסה. ייתכן שאף לא יהיה מנוס מהלדיחו מתפקידי פיקוד", אמרו ל-ynet גורמים משפטיים בצה"ל, "אולם מכאן ועד להעמדה לדין יש פער משמעותי כיוון שקשה יהיה למצוא קשר סיבתי בין פעולות או אי פעולות המפקדים למותו של החייל".

 

הגורמים הזכירו את העמדתם לדין של חמישה ממפקדי יחידת דובדבן, שנגדם הוחלט להגיש כתב אישום חמור על גרימת מוות ברשלנות על רקע מותו באימון של החייל רועי דרור בשנת 2002 כתוצאה ממכת חום. "ייתכן שבסוף גם בפרשה קשה זאת נראה כתבי אישום, אבל חיל האוייר צריך בראש ובראשונה לבצע את הצעדים שיצמצמו את הסיכון בגיבושים, כרגע זה מה שהכי חשוב".

 

רות שרון, אמו של איתי שרון ז"ל, מסרה בתגובה כי אמש התקשר אל בית המשפחה גורם בחיל האוויר, שדיווח כי פרטים מדו"ח הוועדה אמורים להתפרסם ב-ynet ומסר רק את המידע שהודלף לתקשורת. "נוכל להגיב רק לאחר שנקבל לידינו את הדו"ח המלא של ועדת החקירה", אמרה שרון.

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי מנדל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
איתי שרון ז"ל
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
מומלצים