שתף קטע נבחר

סקר: רוב הישראלים והפלסטינים בעד הסדר כולל

מסקר משותף ישראלי-פלסטיני עולה כי 58% מהישראלים ו-81% מהפלסטינים מעדיפים את נתיב ההסדר הכולל על פני הסדר ביניים. עוד עולה כי 54% מהישראלים תומכים ו-45% מתנגדים למו"מ עם ממשלת חמאס במידה ויהיה צורך בכך להשגת הסכם פשרה עם הפלסטינים

בקרב הישראלים והפלסטינים יש העדפה ברורה לפתיחת מסלול מדיני שיוביל להסדר כולל על פני מסלול המכוון להסדר ביניים. כך עולה מסקר דעת קהל שנערך במשותף על ידי מכון ס. טרומן לקידום השלום באוניברסיטה העברית בירושלים והמרכז הפלסטיני למדיניות ולחקר דעת קהל ברמאללה (PSR) בין 11 ל-16 בדצמבר.

 

לפי הסקר, 58% מהישראלים ו-81% מהפלסטינים מעדיפים את נתיב ההסדר הכולל לעומת 30% מן הישראלים ו-16% מן הפלסטינים המעדיפים את נתיב הסדר הביניים.

 

עוד עולה כי 28% מהפלסטינים תומכים בהקמת מדינה פלסטינית מפורזת ואילו 70% מתנגדים להקמת מדינה פלסטינית עצמאית ללא צבא אך עם כוח ביטחון חזק שיוצב בה כח רב לאומי כדי להגן על בטחונה. לעומתם, 62% מהישראלים תומכים בסעיף זה ו-36% מתנגדים לו.

 

בנוגע לסוגיית ירושלים, עולה כי 39% מהנשאלים הפלסטינים תומכים ו-59% מתנגדים לפשרה בירושלים שבה ירושלים תהיה בירת המדינה הפלסטינית כאשר השכונות הערביות בירושלים יהיו בריבונות פלסטינית והשכונות היהודיות יהיו בריבונות ישראל. העיר העתיקה (כולל מתחם הר הבית) תהיה בריבונות פלסטינית מלבד הרובע היהודי והכותל המערבי שיהיו בריבונות ישראל.

 

בדומה להם, 38% מקרב הישראלים תומכים ו-60% מתנגדים לכך שירושלים תהיה בירת שתי המדינות. מזרח ירושלים תהיה בירתה של המדינה הפלסטינית וירושלים המערבית בירת ישראל. השכונות הערביות בירושלים, כולל בעיר העתיקה והר הבית, יהיו בריבונות פלסטינית. השכונות היהודיות, כולל הרובע היהודי והכותל המערבי, יהיו בריבונות ישראל. ככלל, בסוגייה זו כמו גם בסוגיות דומות נשמרה יציבות יחסית סביב הממצאים.

 

אגב כך, מעלה הסקר ממצא מעניין נוסף: 43% מן הישראלים תומכים בשחרורו של מרואן ברגותי מן הכלא וכניסה למו"מ איתו אם יהיה בכך צורך כדי להגיע להסכם שלום עם הפלסטינים ואילו 53% מתנגדים. זאת ועוד: 66% מן הישראלים תומכים במו"מ עם ממשלת אחדות פלסטינית הכוללת גם את חמאס אם יהיה צורך בכך כדי להגיע להסדר פשרה, ואולם, 54% מהישראלים תומכים ו-45% מתנגדים למו"מ עם ממשלת חמאס במידה ויהיה צורך בכך להשגת הסכם פשרה עם הפלסטינים.

 

בעד הכרה הדדית

באשר לתפישת הפלסטינים את סיכויי תהליך השלום עם ישראל סבורים 21% שתהליך השלום לא הביא לסיום הכיבוש ויש להפסיקו לטובת פעולות צבאיות. 36% סבורים שאין להפסיק את תהליך השלום כיוון שהוא עשוי עדיין להצליח אך בו-זמנית יש להמשיך בפעולות הצבאיות; 27% סבורים שתהליך השלום לא נכשל ויש לתת לו זמן נוסף ובינתיים יש להפסיק את הפעולות הצבאיות. 11% סבורים שהפעולות הצבאיות הן האחראיות לשחיקת תהליך השלום ובמידה ותפסקנה ניתן יהיה להתקדם בו.

 

ומה יהיה לאחר המו"מ המדיני? רוב בקרב הפלסטינים (58%) וכן רוב בקרב הישראלים (63%) מסכים עם ההצעה כי לאחר השגת הסכם קבע על כל סוגיות הסכסוך, תהיה הכרה הדדית של ישראל כמדינת העם היהודי ושל "פלסטין" כמדינת העם הפלסטיני.

 

פרט לסוגיית המשא ומתן המדיני עוסק הסקר גם בסוגיות אחרות שעל הפרק. מהממצאים עולה, למשל, כי הציבור הפלסטיני חצוי ביחס להשפעת ירי טילי הקסאם מרצועת עזה לעבר ישובים ישראלים. 48% סבורים כי ירי הקסאמים הועיל לאינטרס הפלסטיני בעוד 48% מאמינים כי הוא גרם לו נזק.

 

הפלסטינים חלוקים בנוגע להצלחת האינתיפאדה

ומי ניצח עד כה באינתיפאדה? 52% מן הישראלים סבורים כי אף לא צד מן הצדדים יצא מנצח בסיבוב הנוכחי של הסכסוך הישראלי פלסטיני, 28% מאמינים כי הפלסטינים ניצחו, 5% מאמינים כי ישראל ניצחה, ו-13% מאמינים כי שני הצדדים ניצחו. בקרב הפלסטינים, 24% מאמינים כי הם ניצחו, 27% מאמינים כי ישראל ניצחה, 29% סבורים כי אף לא אחד מן הצדדים ניצח ו-18% מאמינים כי שני הצדדים ניצחו. בנוסף לכך עולה כי 49% מהפלסטינים מסכימים ו-49% מתנגדים לטענה שהאינתיפאדה השיגה מטרות לאומיות ופוליטיות שלא ניתן היה להשיג במשא ומתן.

 

הסקר נותן את דעתו גם לתמיכה בפתח ובחמאס בקרב הפלסטינים. מהממצאים עולה כי אילו התקיימו בחירות מוקדמות היום, חמאס היה זוכה ב-36% מהקולות ופתח ב-42%. אילו התקיימו היום בחירות מוקדמות לנשיאות, והיו רק שני מועמדים, אבו מאזן מטעם הפתח והניה מטעם החמאס, היה אבו מאזן זוכה ב-46% מהקולות והנייה ב-45%. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
תומכי פתח בעזה
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
ויכוח על ירושלים
צילום: איי פי
מומלצים