שתף קטע נבחר

מלך ירדן: ישראל פחות חזקה ממה שחשבנו

בראיון לעיתון יפני אומר מלך ירדן כי התפיסה במזרח התיכון היא שישראל הפסידה במלחמת לבנון. עבדאללה מתריע מפני התחזקות הקיצוניים במזרח התיכון, שלוש מלחמות אזרחים בשנה הקרובה וקורא לישראל: "נקטו בצעד משמעותי להבאת רגיעה - או הסתכנו בבידוד"

"המלחמה בקיץ האחרון הראתה כי ישראל איננה חזקה כפי שחשבנו, ובצדק או שלא בצדק, התפיסה במזרח התיכון היא שישראל הפסידה במלחמה", כך אמר עבדאללה מלך ירדן, המבקר בימים אלה ביפן, בראיון לעיתון היפני "יומיורי שימבון".

 

עבדאללה הביע בראיון את דאגתו כי בשל התפיסה הרווחת במזרח התיכון: "יותר ויותר מדינות באזור יחשבו כי הדרך היחידה לגרום לישראל להקשיב – היא דרך התנהלות כוחנית, ולא דרך משא ומתן". לדבריו, "ישראל תצטרך לנקוט בצעד משמעותי מאוד בכיוון הנכון, שיאפשר לנו להביא רגיעה לאזור".

 

המלך הירדני הדגיש כי הסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא ליבת המתח במזרח התיכון "ועד שלא נטפל בנושא, שיכול להיות מטופל בקלות, המזרח התיכון יהיה מקולל לתמיד, כמו גם העולם המוסלמי".

 

עבדאללה ציין כי נוכח המצב על ישראל להחליט האם ברצונה להישאר מבודדת, או האם ברצונה להשתלב באזור. לטענתו, "המדינות הערביות מאוד מעוניינות בהנעת תהליך השלום. ואלמנט זה מעביר בבסיסו מסר לישראלים: אם נתקדם בתהליך השלום ויהיה פתרון של שתי מדינות, כל הערבים והמדינות המוסלמיות יהיו מוכנים ליחסים עם ישראל".

 

התחזית ל-2007: 3 מלחמות אזרחים 

במהלך כל הראיון הזהיר עבדאללה מתוצאותיו של תהליך ההקצנה במזרח התיכון. תהליך זה הביא לטענתו להיחלשותם של מחנה השלום והגורמים המתונים ולכן יש צורך "לשנות את מדיניות במזרח התיכון, או שאנשים ישמעו רק טיעונים קיצוניים". לדבריו "בעבר, היו הפסקות שמונה עד עשר שנים בין הסכסוכים. היום פרק הזמן הזה הצטמצם לתקופה של 10-12 חודשים, ואני מזכיר כי אנו צפויים בשנת 2007 לשלוש מלחמות אזרחים (ברשות הפלסטינית, בעיראק, ובלבנון)".

 

משנשאל עבדאללה על האיום האיראני, בחר להתחמק מהתייחסות ישירה לנושא הגרעין והשיב כי "אין ספק שאיראן היא שחקן אזורי ויש לשלבם בתהליך". לדבריו "אם נניע את התהליך בזירה אחת, נוכל להניעו גם בזירות אחרות. כיום הרחוב הערבי מוקסם יותר מקיצונים ורטוריקה קיצונית, ופחות מהאזנה למתונים המדברים על שלום ודו-קיום".

 

בסוף הראיון סיכם עבדאללה כי הדרך היחידה להילחם בהקצנה באזור, היא באמצעות חינוך. "הצעד הבא הוא להגיע לרחובות, לבתי הספר, לבתים. לא מדובר בתהליך שיכול לקרות בין לילה. במקומות מסוימים מדובר בתהליך של 15-20 שנה, אך בסופו של דבר על הרוב המתון להחליט – האם ברצונו לשבת בשקט, או האם בכוונתו לצאת כנגד הפשעים המתועבים הנעשים בשם הדת?"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסימי. עבדאללה בביקורו ביפן
צילום: איי פי
מומלצים