שתף קטע נבחר

"רק חצי מהילדים שזכאים להזנה מקבלים אוכל"

דו"ח שהוצג בוועדת החינוך של הכנסת מגלה כי רק 47 אחוז מהתלמידים הנזקקים שזכאים לארוחה חמה במהלך יום הלימודים, אכן זוכים לה. חברי הכנסת מאשימים את משרד החינוך, שמאשים מצדו את הרשויות המקומיות, שמאשימות את ההורים. ובינתיים הבטן של הילדים ממשיכה לקרקר

תלמידים רעבים בכיתות: פחות ממחצית התלמידים בארץ הזכאים לארוחה חמה בבית הספר אכן זוכים למנת המזון המובטחת. מנתוני דו"ח עדכני על יישום מפעל ההזנה עלה שמדובר ב-67,144 תלמידים מתוך 141,728. ממצאי הדו"ח, שבוצע על-ידי קרן סאקט"א-רש"י לבקשת מרכז המחקר והמידע של הכנסת, הוצגו הבוקר (יום ב') במהלך דיון סוער בוועדת החינוך של הכנסת.

 

ב-27 בדצמבר 2004 התקבל בכנסת "חוק ארוחה יומית לתלמיד", שלפיו פועלת תוכנית ההזנה בבתי-הספר בשנת הלימודים הנוכחית. על-פי החוק, תלמידי בתי-הספר היסודיים הנזקקים לכך יקבלו ארוחה חמה אחת ביום, בהתחשב בצורכיהם ובגילם. החוק קובע כי שר החינוך, בהסכמת שר האוצר, יקבע את אוכלוסיית התלמידים הזכאים לארוחה יומית על-פי תקציב שיוקצה לכך. נוסף על תקציב זה, נקבע כי כל רשות מקומית תשתתף במימון ארוחה יומית במוסדות החינוך שבתחום שיפוטה, ולשם כך תהיה רשאית לגבות מההורים סיוע במימון.

 

החוק הוא חוק, אבל מפעל ההזנה מקרטע. הנתונים על התלמידים הרעבים הכעיסו את חברי הכנסת. יו"ר ועדת החינוך, חבר הכנסת הרב מיכאל מלכיאור אמר כי "הנתונים מזעזעים. הרשויות מתנהגות כאילו לא החליטו שום דבר וזו אוזלת יד משוועת - אין דין ואין דיין. ההזנה זה אחד המפעלים הכי חשובים ונחוצים וזוהי הארוחה היחידה החמה שמקבלים ילדים נזקקים ביום. מדובר במינימום של המינימום. המצב לא מתקבל על הדעת, וזו בושה וחרפה לנו כשלטון במדינת ישראל"

 

יושב ראש המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, האשים את משרד החינוך: "שרת החינוך נושאת באחריות אישית למחדל ההזנה ועליה לתת דין וחשבון על כך, במיוחד כאשר לפחות לשני שליש מהתלמידים הזכאים אין חלופה של ארוחה חמה". ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו) הוסיף: "מצער לשמוע כי שרת החינוך אינה פועלת ליישום החוק מכיוון שהוא אינו ראוי בעיניה. אפילו אם החוק הקיים אינו מושלם, זו לא סיבה להפקיר את ילדי ישראל".

 

מגלגלים את הכדור הלאה

קרן ביטון, יועצת שרת החינוך, פרופ' יולי תמיר, אמרה כי "ניסוח חוק ההזנה הוא רע. צריך ללכת להתחנן בפני שר האוצר ולהתווכח עם עשרות גורמים. הפער בין מה שהכנסת חוקקה לבין מה שאפשר לעשות בפועל הוא עצום, ולפיכך השרה פועלת לשנות את החוק. לכשיתוקן, יוסמך משרד החינוך לפעול בנושא ללא התערבותן של ועדות מייעצות במשרדים אחרים".

 

חשב משרד החינוך, מוטי מרוז, בחר להאשים את הרשויות המקומיות במחדל: "משרד החינוך לא יכול לשלוח צבא לרשות המקומית ולחייב אותה להפעיל את ההזנה. יש רשויות שעלות ההפעלה אצלן מזערית, ועדיין, הן לא מסכימות ליישם זאת".

 

בתגובה לדברים אמרה עדנה רודינג ממרכז השלטון המקומי כי "רשות כלכלית שנמצאת בליווי חשב לא יכולה להכנס לגרעון תקציבי. ברשויות החלשות, גם כשההורים נדרשים לשלם רק חצי שקל ליום, הם לא משלמים והרשויות צריכות לשלם גם את חלקם - הן פשוט לא עומדות במעמסה".

 

מנכ"לית משרד החינוך לשעבר, חברת הכנסת רונית תירוש, הצטרפה לעמדתו ואמרה כי "יש לבחון את החוק מחדש נוכח החלוקה הפנימית שמכתיבה לרשויות לגבות כספים מההורים - דבר שמעורר קשיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
"הארוחה היחידה ביום"
צילום: עטא עוויסאת
צילום: גיל יוחנן
הרב מלכיאור. "לא מתקבל על הדעת"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים