שתף קטע נבחר

בעקבות אשפוז המתאמנים שהגזימו: מהו פירוק שריר?

בחודשים האחרונים אושפזו 7 גברים לאחר שהתלוננו על כאבי שרירים וחולשה, בעקבות פעילות גופנית אינטנסיבית. 'ידיעות אחרונות' פרסם אתמול ידיעות אחרונות כי הבדיקות גילו הרס של תאי שריר ופגיעה בכליות. למה זה קורה ובעיקר - איך אפשר למנוע את הנזק באימונים

מכורים לחדר כושר? זה עלול להסתיים בנזק גופני: שבעה גברים אושפזו לאחרונה בביה"ח וולפסון לאחר שסבלו מכאבי שרירים. הבדיקות גילו כי הפעילות הגופנית המאומצת בה עסקו גרמה לפירוק שרירים ולפגיעה כלייתית, כך פרסם אתמול 'ידיעות אחרונות'.

 

כל הגברים שהיו עד כה בריאים הגיעו לבית החולים כשהם סובלים מתסמינים דומים: כאבי שרירים עזים, שתן אדום או כהה וחולשת שרירים משמעותית שהקשתה עליהם לבצע פעילויות יומיומיות כמו טיפוס במדרגות. המכנה המשותף לכולם היה פעילות גופנית אינטנסיבית בה כולם החלו זמן קצר קודם להופעת התסמינים.

 

בדיקות הדם הראו רמות גבוהות של האנזים קריאטין פוספו-קינאז – CPK, המשתחרר לזרם הדם לאחר פגיעה שרירית. בדיקות דם ושתן נוספות הראו כי הגברים סבלו מרמות שונות של פגיעה בתפקוד הכליה. הממצאים הובילו את הרופאים למסקנה כי כל הגברים סבלו מרבדומיוליזיס – הרס שרירים.

 

מכאבי שרירים ועד דיאליזה

רבדומיוליזיס תוארה לראשונה בעולם הרפואה בשנת 1940 אצל נפגעים אנגלים במהלך מלחמת העולם השניה. אצל אלה נמצאו פגיעות שריר קשות שהביאו גם לפגיעה כלייתית. הרס השריר עלול להיגרם מסיבות רבות נוספות, אחת מהן היא גם פעילות גופנית מאומצת הגורמת לצריכת אנרגיה גבוהה מזו שהשריר יכול לספק.


כאבי שרירים, חולשה ושתן אדום או כהה. פירוק שריר     (צילום: שאול גולן)

 

בשלב זה, מתחיל להתפרק תא השריר, והתוצאה: שרשרת ארועים הרסניים בגוף: אשלגן משתחרר לזרם הדם ועלול לגרום להפרעות בקצב הלב, זרחן וגופרה משתחררים אף הם מתאי השריר וגורמים לעלייה בחומציות הדם, דרכי הכליה נסתמות בשל שחרור של החלבון מיוגלובין מתאי השריר, והפרעה בתפקודי קרישה.

 

התסמינים האופיינים להרס השריר הם תחילה כאבי שרירים עזים, ובהמשך חולשה כללית עד עילפון, נפיחות, שתן אדום או כהה המסמן פגיעה כלייתית, ולעתים גם אובדן הכרה. הטיפול ברבדומיוליזיס כולל עירוי נוזלים מסיבי לתוך הווריד, מנוחה מוחלטת ובמקרה של פגיעה כלייתית חמורה לעתים יש צורך בדיאליזה.

 

תוכנית אימונים הדרגתית

"רבדומיוליזיס היא בעיקר תוצאה של תוכנית אימונים גרועה", מסביר ד"ר דוד מורגנשטרן, אורתופד המתמחה בפציעות ספורט, "זהו בפירוש חוסר מודעות מצד המאמן והמתאמן. יש כללים מאוד ברורים לגבי אימון, שחייב ללכת לפי תוכנית הדרגתית. אי אפשר לבוא למכון כושר בלי שום הכנה מוקדמת, ולהסתער על המכשירים".

 

ד"ר מורגנשטרן מסביר כי אחד הפרמטרים העיקריים עליהם יש לתת את הדעת הוא מוטיב החזרות בכל תרגיל, המאפשר להקפיד על טכניקה נכונה. "אם עושים 10 חזרות, ובפעם ה-11 מרגישים שמתאמצים יתר על המידה, פירושו של דבר שאין לעבור את עשר החזרות. הרבה פעמים אנחנו מציצים לשכן בחדר הכושר ומנסים להשתוות אליו, התחרות הזו גורמת לנזק, כיוון שאנו לא קשובים לגוף שלנו ולדרישות שלו".

 

כיצד תוכלו לבנות לעצמכם תוכנית אימונים בריאה ובטוחה?

  • היוועצו ברופא לפני תחילת כל תוכנית אימונים: מומלץ לבצע גם בדיקת אק"ג ובדיקת לחץ דם. אם אתם סובלים מבעיות בריאות או נוטלים תרופות, ציינו זאת בפני הרופא שלכם.
  • הקפידו שלא לעבור על דופק המטרה שלכם: את דופק המטרה מחשבים כך: 220 פחות גילכם, פחות דופק המנוחה שנמדד בבוקר, כפול אחוזי עוצמת האימון, ועוד הדופק במנוחה שנמדד בבוקר. כך למשל, אצל אדם בן 20, המעוניין להתאמן ב-70 אחוז מאמץ, כשדופק המנוחה שלו הוא 60, יהיה דופק המטרה: (220-20-60)X70%+60=158
  • התחילו בהדרגה: הקפידו על מנוחה בין חזרה לחזרה, אל תתאמנו יום אחרי יום ברציפות.
  • שתו מים: במהלך אימון בחדר הכושר הקפידו על שתיית חצי ליטר מים לפחות. הגדילו את הכמות אם האימון נעשה בתנאים חמים.
  • הקשיבו לגוף: אל תמשיכו בחזרות נוספות אם אתם חשים כאב. קחו הפסקה, גם השרירים זקוקים למנוחה.
  • שנו את תוכנית האימונים: אחת לחצי שנה לפחות בקשו מהמדריך בחדר הכושר לשנות את התוכנית שלכם. כך תאמנו קבוצות שריר נוספות, תגוונו את הפעילות בחדר הכושר ותשפרו את היכולת הגופנית.
  • היזהרו מהתסמינים: אם אתם חשים בכאבי שרירים, כאבי ראש, חולשה כללית, שתן אדום או כהה הפסיקו מיד את האימון ופנו לרופא לבדיקה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סידי בנק
כושר. פירוק השריר סותם את הכליות
צילום: סידי בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים