שתף קטע נבחר

דו"ח ועדת וינוגרד בפברואר: "ילווה אותנו שנים"

זו רעידת האדמה שהמערכת הפוליטית כולה ממתינה לה: בחודש הקרוב, כפי שנודע ל-ynet, תגיש ועדת וינוגרד החוקרת את מלחמת לבנון את דו"ח הביניים שלה, שיסמן את הכיוון. המטרה הסופית: לייצר מסמך שילווה את האסטרטגיה הצבאית והמדינית של ישראל לדורות, ולא רק בנושא הלבנוני. למי יש סיבה לחשוש? לכל בכירי הצבא והמדינה, פחות או יותר, ולא רק הנוכחיים

הבכירים סופרים לאחור: ל-ynet נודע כי ועדת וינוגרד, שהוקמה לחקירת המלחמה בלבנון, צפוייה לפרסם ככל הנראה בחודש פברואר את מסקנות הביניים שלה. חברי הוועדה משוכנעים כי המסמך המקיף שיחברו ילווה במשך שנים את הדוקטרינה הצבאית והמדינית של ישראל.

 

בין היתר, בכוונת הוועדה לסמן את התוואי האסטרטגי של ישראל בתחום המדיני ואף לומר דברים ברורים לגבי ההתנהלות הצבאית והמדינית כלפי הסכסוך בכל הגבולות - ולא רק בגבול עם לבנון. בניגוד לוועדות הבדיקה הצה"ליות שייצרו אינפלציה של כותרות, דווקא ועדת וינוגרד תפתיע בעומקן ובהיקפן של מסקנות הביניים שיפורסמו בתוך כחודש. חברי הוועדה נחושים לייצר דו"ח שלא יפגע ביושרה המקצועית שלהם ולגבש מסמך עם נקודת מבט מרחקית לכת אחורה - אך גם משפיעה לדורות הבאים.

 

למי יש סיבה להיות מודאג? לא מן הנמנע שיפורסמו מסקנות אישיות, בין אם כאזהרות או בצורה של מסקנות שיפורטו בדו"ח, לגבי האחראים לכשלי המלחמה. על פי האופן שבו עובדת הוועדה, נראה כי הדברים ייאמרו במסגרת הפקת הלקחים העיקריים. הרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ, וכן החלטות הדרג המדיני בראשות אהוד אולמרט ועמיר פרץ יזכו למקום נרחב בחלק זה.

 

מבחינת המטה הכללי והרמטכ"ל חלוץ, הוועדה תמתח ככל הנראה ביקורת על אופן קבלת ההחלטות ועל האופן שבו ניהל המטה הכללי את המלחמה. הוועדה לא תסתפק בכך אלא תרחיק אחורה ותסמן את כל הכשלים מאז הנסיגה מלבנון ועד היום. הוועדה עשויה להתייחס גם לחלוקת הסמכויות בין פיקוד העורף לבין ראש משק לשעת חירום במשרד הבטחון.

 

גם מהדרג המדיני לא תחסוך הוועדה ביקורת, ונראה כי יוקדש פרק שלם לכך שהדרג המדיני מתעלם בקביעות מהמלצות המועצה לביטחון לאומי, ולזו לא ניתנו כלים ו"שיניים" על מנת שתוכל לתפקד כראוי מול מקבלי ההחלטות.

 

44 עדים, מאות מסמכים

הוועדה התכנסה לראשונה לפני שלושה חודשים, ובפרק הזמן הזה שמעה כבר 44 עדים, ביניהם ראשי הדרג המדיני, הדרג הפוליטי ומפקדים שפיקדו על הלחימה בלבנון. חבריה עיינו במאות פרוטוקולים ואלפי מסמכים.

 

עד כה הופיעו בפני הוועדה, בין היתר, למה שהוגדר "פגישת עבודה ראשונית" - ראש הממשלה אהוד אולמרט ושר הביטחון עמיר פרץ. בשלב העדויות הופיעו השרה ציפי לבני, מפקד חיל האויר, אליעזר שקדי, אלוף פיקוד הצפון, גדי אייזנקוט, אלופים רבים מן המטכ"ל, שרי בטחון בעבר ובהווה, ראש הממשלה לשעבר בעת הנסיגה מלבנון, אהוד ברק, ראשי השב"כ והמוסד בהווה ובעבר וחברי כנסת.

 

היום התייצבו בפני הוועדה ראש אגף המודיעין לשעבר, האלוף (במיל') עמוס מלכא, וחבר הכנסת אפי איתם (האיחוד הלאומי-מפד"ל). מלכא נשאל על הערכות המודיעין והמידע שהיה בידו ערב הנסיגה מלבנון ולאחריה. 

 

הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, מסכם היום את תחקירי המלחמה בכנס בבסיס חצור. לדעת חלוץ, יש להתרכז ביישום המסקנות, לתקן את מה שנדרש ולהסתכל קדימה. חלוץ אמנם אימץ חלק נכבד מממצאי התחקירים, אך בד בבד דחה חלק מהם, בעיקר על רקע העובדה כי לדעתו ישנם תהליכים שהתרחשו במשך שנים, טרם המלחמה, ואין זה צודק לקבוע כי צמרת צה"ל הנוכחית היא זאת שכשלה בעניין.

 

אתמול נפגש שר הביטחון, עמיר פרץ, עם הורים שכולים שאיבדו את ביניהם במלחמה לשיחה קשה ונוקבת שארכה יותר משעה. פרץ הבהיר שאין בכוונתו להתפטר, אך ציין כי אם ועדת וינוגרד תצביע על כשלים שלו, הוא לא יהסס להסיק מסקנות אישיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
השופט אליהו וינוגרד, ראש הוועדה
צילום: ניב קלדרון
צילום: ניב קלדרון
פרופ' רות גביזון, חברת הוועדה
צילום: ניב קלדרון
צילום: ניב קלדרון
חלוץ. ממתין למסקנות
צילום: ניב קלדרון
צילום: ניב קלדרון
פרץ. ממתין מספר 2
צילום: ניב קלדרון
מומלצים