שתף קטע נבחר

סידור עניינים במס הכנסה: כיצד עובדת השיטה?

אנשי עסקים מעסיקים מתווכים מול רשות המסים. הקטנים משתמשים ב"מאכערים" שסוגרים דילים. הגדולים משתמשים באנשי מקצוע, אבל: "הלכלוך הגדול הוא אצל הגדולים...הם מסכימים עם פקידים בכירים על הטבות ללקוח...קוראים לזה התיישנות, כופר, פרה-רולינג או פריסה....נכון, מצא לא התקשר לפקידי שומה...אבל לא צריך פקידי שומה לפתור בעיות"

בין אם פרשת החשדות כלפי בכירי רשות המסים ומנהלה, ג'קי מצא, תסתיים בהליכים פליליים ובין אם תסתיים בלא-כלום, סוד גלוי הוא שאנשי עסקים רבים מאוד מצויידים באנשים שיודעים "להסתדר עם מס הכנסה". או, כפי שאמר מצא עצמו, בראיון שהעניק לאחרונה לכתב העת של פורום ה-CFO: "שותפות עם הסקטור העסקי, שלא ניתן לקדם את הכלכלה בלעדיה... רשות המסים ועולם העסקים אינם נמצאים משני צדי המתרס".  

 

בעלי העסקים הקטנים נעזרים באנשי קשר בעלי קשרים אישיים ובלתי רשמיים במסדרונות רשות המסים, ש"מומחים לפתור בעיות" או, במלים אחרות, "מאכערים". ואילו בכירי המשק מצויידים בסוללת יועצים מקצועיים, שיודעים לשכנע בכירים ברשות המסים מדוע הם צריכים לשלם פחות. יצאנו לבדוק כיצד שתי השיטות הללו עובדות, כמה הן עולות, מי מרוויח מהן והיכן נמצאות הפרצות המטשטשות את הגבול בין מותר לאסור.

 

עסקים קטנים: "אל תדאג, נסדר לך"

שלום ציון. אני רוצה לדבר אתך כמה דקות בשקט.

 

"מאיפה אתה?"

 

איצקוביץ' מהמוסך  שלח אותי אליך. אני חבר של גיל מהפנצ'ריה. גיל שלח אותי ליהודה מחברת חומרי הבנייה, וגיל שלח אותי לאיצקוביץ'. נוכל לדבר כמה דקות?

 

"מה העניין?"

 

אני הולך לעשות איזה עסקה, למכור איזה מגרש, ואני מחפש מישהו שיעזור לי.

 

"יעזור במה?"

 

יעזור לי עם מס הכנסה.

 

"אז למה שלחו אותך אלי"?

 

לא יודע. הוא רצה לעזור לי, הוא אמר לי שאתה מבין בזה.

 

"אני? אני בחיים שלי לא עובד בשיטות האלה. אני, תאמין לי, אם הייתי יודע איך להסתדר אתם, הייתי כבר במקום אחר. אני כל החיים שלי אוכל אותה בגלל שאני לא עובד ככה".

 

כן, אני יודע, אתה בנאדם ישר כמו סרגל.

 

"היום, כל המדינה הזאת נעשתה מדינה של גנבים. זה לא יאומן מה שקורה כאן. עזוב את מס הכנסה, אתה רוצה לסגור מרפסת, אתה הולך לעירייה, אתה לא תעבור את המסדרון הראשון בלי שיש לך מישהו שיסדר לך את העניינים. תאמין לי, במדינה הזאת, אם אני חייב מאה שקל, יפתחו לי את התחת. אם אני חייב מיליון שקל, אני לוקח כמה עורכי דין ואיזה רואה חשבון ואיזה מאכער ואני מסודר. אלה עובדים רק עם הגדולים".

 

מה זה גדולים? איזה סדר גודל?

 

"כמה כסף אתה עושה בעסקה שלך? אם זה פחות ממיליון שקל הם לא ידברו אתך. אלה, רוצים כסף! אתה הולך לאחד כזה, שיגיש לך טופס, בשביל טופס הוא לוקח 2,000, 3,000 דולר".

 

וכמה הוא לוקח בשביל עסקה גדולה?

 

"בעסקה גדולה הוא עובד על אחוזים. תשמע, הוא יש לו כמה פיות להאכיל. מה אתה חושב, פקיד השומה, לא צריך לקבל משהו? הוא דואג לכולם. כל המדינה הזאת נעשתה ריקבון אחד גדול. אני שומע את החדשות, מצא-שמצא, בא לי להקיא. כל המערכת רקובה. צריך לבוא לפה מישהו שיעשה סדר. צריך לעשות פה דיקטטורה, כמו בסינגפור".

 

איך זה עובד? האיש הזה משלם לפקיד, והפקיד מסדר את הבעיות?

 

"מה חשבת? בטח שהוא משלם לו. או שהוא מסדר לו משהו, כל מיני דברים. תלוי מה הוא מסדר לך. אם זה איזה נכס שאתה מוכר, איזה מיליון, שני מיליון, אז הם רוצים כסף ביד".

 

אולי תיתן לי לדבר אתו? תעזור לי.

 

"תגיע לכאן בעוד שעה, אני אקרא לו. אבל אל תסבך אותו. הוא לא איזה מאכער, הוא עושה הכל חוקי".

 

ה"מומחה" הגיע תוך שעה, כמתוכנן. הפגישה אתו הייתה קצרה מאוד והסתכמה בהחלפת מספרי טלפון. "אל תדאג, יהיה בסדר, נסדר אותך, נדאג לך", הייתה תשובתו הקבועה של ה"מומחה" לכל שאלה, "אני עושה הכול חוקי, אני מכיר את כולם. אל תדאג, נסדר אותך".

 

"רוב המאכערים הם כאלה שעבדו במס הכנסה בעצמם", מסביר ציון, החבר של המומחה, "הם מכירים את המערכת ויודעים עם מי לדבר ועם מי אסור לדבר. יש פקידים שאסור לדבר אתם, שלא רואים אף אחד ממטר. יש מקומות שאי אפשר להסתדר בלי מאכער.

 

"יש כאלה שלא רוצים כסף. לא מעניין אותם. אלה חברי מרכז ליכוד, הם עוזרים למי שאומרים להם. תחשוב, שאתה בחור בן שלושים, אין לך לא ניסיון, לא קשרים, שום דבר, ופתאום מישהו מסדר לך ג'וב טוב במס הכנסה. אתה תהיה שפוט שלו כל החיים. אתה תכופף בשבילו את כל החוקים. תאמין לי, אלה, חברי המרכז, הרסו את המדינה. אבל אלה עושים את הכל בקטן. אלה עובדים עם הדגים הקטנים, כמוני וכמוך. הקומבינות הגדולות זה אצל הכרישים הגדולים".

 

עסקים גדולים: "משכנעים את הפקיד הבכיר"

בעלי העסקים הגדולים אינם נעזרים ב"מומחים" מהסוג שהוזכר לעיל. ואולם, האם חלק מבכירי המשק אינם מקבלים, במקרים מסוימים, הקלות תמוהות במס, ואם כן, כיצד הדבר מתבצע?

 

"בכירי המשק אינם משתמשים ב'מאכערים'", אומר יועץ מס שסירב להזדהות בשמו, "המילה הזאת אינה קיימת בלקסיקון שלהם ושל פקידי מס הכנסה. אנחנו מדברים על עורכי דין, רואי חשבון, יועצי מס, ואנשים שהם גם זה וגם זה. בשביל לייצג לקוח מול הפקידות ברשות המסים באופן חוקי אתה חייב להיות מייצג מורשה, כלומר, רואה חשבון, עורך דין או יועץ מס".

 

מה ההבדל בינם לבין ה"מאכערים"?

 

"אני לא מכיר 'מאכערים' ולא יודע למה אתה מתכוון. הלכלוך הגדול קורה בעזרת אנשים מאוד מכובדים שעובדים בשביל חברות גדולות".

 

איך הם פועלים?

 

"היועצים לא מדברים עם פקידי השומה. כשנציבת מס הכנסה לשעבר, טלי ירון-אלדר, אומרת שלא ייתכן שג'קי מצא הרים טלפון לפקיד שומה ואמר לו לעשות משהו כדי לעזור לנישום כלשהו, היא צודקת. אבל הלכלוך הגדול בכלל לא קשור לפקידי השומה. פקידי השומה, בתור הכללה, עושים בדיוק את מה שכתוב להם במחשב שצריך לעשות. אם אני אבוא לפקיד ואגיד לו לעשות משהו אחר, הוא לא יקשיב לי".

 

אז איך פועלים היועצים הבכירים?

 

"קודם כל, אפשר לדאוג שתיק יתיישן. אם לנישום יש בעיה בתיק כלשהו, היועץ שלו יכול לפנות לרכז חוליה במחלקת שומה. בפועל, רק יועצים רציניים של נישומים גדולים פונים אליהם. אם רכז החוליה רוצה לעזור לנישום, הוא יכול לא לסמן את התיק ולא להעביר אותו לטיפול של פקידים אחרים. אחרי עיכוב של 3 שנים מיום הגשת הדו"ח, חלה על השומה התיישנות והיא נחסמת אוטומטית, ולא יגעו בתיק הזה יותר. לא חשוב איזה תעלולים עשה הנישום, אם הוא לא יסתבך בפלילים איש לא ידע מה הוא עשה. זאת שיטה אחת, חוקית לכאורה, שבכיר ברשות המסים יכול לאפשר לבעל עסק שלא לשלם מס.

 

"שיטה נוספת היא שיטת הכופר: אם הלקוח שלי לא שילם מס, והתיק שלו עובר למחלקת חקירות, אני פונה לוועדת הכופר. אני משכנע את חברי הוועדה, שהעניין לא רציני, ומציע להם לסגור הכל בתשלום כופר. שיקולי ועדת הכופר אינם פתוחים לציבור, ולכן איש אינו יודע מה הביא אותם להחליט שתיק אחד יוביל לכתב אישום פלילי ותיק אחר ייסגר בכופר.

 

"התוצאה היא שאני יכול לומר ללקוח: תשלם 100 אלף שקל כופר, ותרוויח העלמת מס של 100 מיליון. לכאורה, זאת שיטה שנועדה להקל על העומס הרב של הפקידים. אבל התוצאה היא שלהרתעה הפלילית כלפי נישומים עשירים פשוט אין שיניים. תאר לך שהמשטרה הייתה מציעה לעבריין תנועה, תשלם קצת כסף ולא תלך לכלא? היו פחות עברייני תנועה, או יותר?

 

"שיטה נוספת היא מה שקרוי בלשון נקיה 'פרה רולינג': אני מנסח שאלה בשפה יפה ומגיש אותה למחלקת פרה-רולינג בנציבות המס. אני מגיע אתם ל'הסכמות', זאת אומרת, אני סוגר אתם כמה מס ייגבה מהנישום. תיאורטית, מה שהוועדה קובעת עם הנישום היא רק המלצה, אבל למעשה, ברגע שפקיד השומה רואה את החותמת 'פרה רולינג', מבחינתו זאת חותמת גומי. ובנושא הפרה-רולינג, גובה המס שישלם הלקוח תלוי ביכולת שלי, היועץ, לשכנע את הפקידים.

 

"במקרה שהטילו על הלקוח שלי עיקולים, אני מתקשר לגובה הראשי במחלקת הגבייה. הגובה הראשי לא יכול לשנות שומות אבל הוא יכול להחליט על כמה תשלומים לפרוס אותן. ההחלטה היא לשיקול דעתו. אם יש לך חוב של מיליון שקל ואני משכנע את הגובה הראשי לפרוס אותו ל-12 תשלומים, זה שיקול דעת בלעדי שלו, גם אם מישהו אחר יבוא אליו עם אלף שקל ולא יקבל פריסה. ואם שכנעתי אותו, פקידי השומה צריכים לכבד את ההחלטה שלו, לא יעזור להם שום דבר".

 

איך אתה משכנע את הגובים?

 

"אני נחמד, יפה, חייכן, מנומס, מדבר במלים יפות ושולט בחומר. זאת העבודה שלי".

 

יש כאלה שגם משלמים להם, או מציעים להם ג'ובים במגזר הפרטי?

 

"אני מעולם לא עשיתי את זה, חלילה. לא מצאתי צורך. מעולם לא ראיתי שקשה לשכנע את הפקידים לוותר לנישום בכיר. אבל אין לי מושג מה עושים יועצים אחרים, ומה עושים הפקידים אם מציעים להם הצעות כאלה".   

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
יו"ר רשות המסים, ג'קי מצא
צילום: יאיר שגיא
מומלצים