שתף קטע נבחר

מדריך: איך לבחור מזגן

כדי ליהנות ממיזוג יעיל, נעים וחסכוני חובה להתחשב בצרכים של בני הבית ובתנאי המגורים, ולא להסתפק בהתאמה לפי גודל החלל בלבד. בחישוב התקציב לקניית המזגן החדש זכרו להביא בחשבון גם את עלות ההתקנה, שעשויה לנגוס נתח נכבד מהתקציב. מדריכי קנייה: כתבה שמינית בסדרה

הדימוי האפרורי של המזגן כמוצר פשוט ופונקציונלי אולי מוצדק, אבל זה לא אומר שהתחום קופא על שמריו. בשנים האחרונות חלה התפתחות טכנולוגית מרשימה בעולם המזגנים, הצטרפו שחקנים חדשים, התחרות גברה והמזגנים כיום יעילים, חרישיים וחסכוניים יותר.

 

מדריך הקנייה הבא של אתר WiseBuy מציג בקצרה את השיקולים העיקריים בבחירת פתרון המיזוג המתאים. למידע נוסף ולפרטים מלאים קראו את המדריך השלם.

 

התאמת המזגן לצורכי הקירור והחימום

שני השיקולים החשובים ביותר בבחירת המזגן הם סוג המזגן והתפוקה שלו. במצבים פשוטים תוכלו להחליט בעצמכם על פתרון המיזוג הרצוי, ובמקרים מורכבים וכשמדובר במיזוג של מספר חדרים, מומלץ להיעזר בייעוץ מקצועי.

 

סוגי המזגנים: קיימים שלושה סוגים עיקריים של מזגנים: מזגן עילי, מזגן רצפתי ומזגן מיני מרכזי.

 

  • מזגן עילי – מתאים בעיקר לחדרים קטנים ובינוניים. מזגן עילי מסוג רב-מאייד משמש למיזוג של מספר חדרים. רב מאייד הוא מזגן בעל יחידה חיצונית אחת המחוברת למספר יחידות פנימיות.

 

  • מזגן רצפתי – המזגן הרצפתי מתאפיין בתפוקות גבוהות ונוטה להיות רועש יותר ממזגן עילי ולכן מתאים יותר לחללים בינוניים וגדולים יחסית. מזגן רצפתי מסוג דו-כיווני או דו-מזגן מיועד למזג שני חדרים בעלי קיר משותף.

 

  • מזגן מיני מרכזי – המזגן מיועד למיזוג של מספר חדרים או חלל אחד גדול. הדגמים הפשוטים מועדים לבזבוז אנרגיה במיזוג חדרים שאינם מאוכלסים, ולא מאפשרים שליטה עצמאית בטמפרטורה. הדגמים המתקדמים יותר מאפשרים לקבוע טמפרטורה עצמאית לכל חדר, ובדגמים המתקדמים ביותר בטכנולוגיות אינוורטר וסקרול ניתן להשיג חיסכון משמעותי באנרגיה.

 

למיזוג מספר חללים בעלי צרכים שונים, כדאי לשקול שילוב של שני סוגי מזגנים. לדוגמה, מזגנים עיליים בתפוקה נמוכה לחדרי השינה, ומיני מרכזי ליתר החללים בבית.

  

תפוקת המזגן: תפוקת המזגן היא עוצמת הקירור או החימום של המזגן והיא נמדדת ב-BTU/hr. זכרו כי זהו הנתון הקובע בבחירת המזגן המתאים ולא הספק או כוח סוס. כדי לבחור בתפוקה הרצויה יש להתחשב במספר נתונים כשהעיקרי שבהם הוא גודל החלל המיועד למיזוג. ככל שהחלל גדול יותר תידרש תפוקה גבוהה יותר על מנת לספק קירור או חימום במידה ניאותה. נתונים נוספים בחישוב התפוקה הרצויה כוללים את המיקום הגיאוגרפי, מיקום הדירה בבניין, מספר הקירות החיצוניים וכיוונם, סוג הבלוקים, מספר החלונות, גודלם וכיוונם, מידת החשיפה לשמש ישירה, מספר הנפשות בבית, קיומם של מכשירים אחרים הפולטים חום בבית ועוד.

 

ככלל, כל נתון שמגביר את חשיפת הדירה לתנאים החיצוניים (שמש ישירה, קומה גבוהה) או תורם לשינוי הטמפרטורה (מספר הנפשות, רמת פעילות גבוהה) מצריך הגדלת התפוקה בהתאמה.

 

לצורך חישוב תפוקת המזגן הנחוצה לקירור או לחימום הבית ניתן להיעזר בטבלה במדריך השלם.

 

טמפרטורה מינימלית בחימום: באזורים שבהם הטמפרטורות יורדות מ-5 מעלות, יש להתקין מזגן עם מפשיר קרח או מונע קיפאון (De-Icer או Anti Freeze).

 

טכנולוגיית אינוורטר Inverter: מזגנים הפועלים בטכנולוגיית אינוורטר יקרים עד פי שניים ממזגנים רגילים, אבל עשויים להיות כדאיים מאוד ולהחזיר את ההשקעה. הטכנולוגיה קיימת בחלק מהמזגנים מסוג רב-מאייד ומיני מרכזי, ובדגמים בודדים של מזגן עילי. מזגן כזה משתלם ככל שהשימוש בו רב יותר. צריכת החשמל של מזגן אינוורטר נמוכה עד כדי 30-40 אחוז ממזגן רגיל, הוא נהנה מאורך חיים ממושך ומציע מספר יתרונות נוספים: המזגן מביא את החדר לטמפרטורה הרצויה במהירות, שומר על טמפרטורה אחידה והוא יעיל גם בטמפרטורה חיצונית נמוכה או גבוהה במיוחד.

 

מסנן: בכל מזגן מותקן מסנן אבק בסיסי, ובדגמים מסוימים ניתן למצוא מסננים נוספים: מסנן פחם לסינון ריחות, המומלץ לנטרול ריחות כעשן סיגריות ובישול. מסנן אלקטרוסטאטי ומסנן מיקרו מציעים סינון ברמה גבוהה של חלקיקים מיקרונים, ומתאימים לבתים עם ילדים קטנים ואנשים אלרגיים.

 

רעש

עוצמת הרעש של המזגן נמדדת בדציבלים ומתייחסת לשתי היחידות – החיצונית והפנימית. בהתקנת היחידה החיצונית, אסור שהיא תהווה מטרד לשכנים ורצוי שגם לא לבני הבית. על גבי היחידה החיצונית חייבת להופיע תווית המציינת את עוצמות הרעש המרביות המתקבלות במרחקים שונים ממנה.

 

מידת הרעש של יחידת המאייד הפנימית אינה תמיד מצוינת במפרט המוצר. אם חשוב לכם שהמזגן יהיה שקט במיוחד, רצוי להימנע ממזגן שאינו מציין את רמת הרעש (או שלא ניתן לברר זאת אצל המשווק) ולהשוות רק בין מזגנים שרמת הרעש שלהם מופיעה במפרט.

 

נוחות התפעול והשימוש

בנוסף לפעולות הבסיסיות שקיימות בכל המזגנים, קיימות תכונות נוספות שיכולות לשפר את נוחות התפעול והשימוש.

 

שלט רחוק: כמעט לכל המזגנים מצורף שלט רחוק שמקנה שליטה נוחה על כל פעולות המזגן. יש שלטים שמודדים ומציגים את הטמפרטורה בסביבתם. שלטים מתקדמים יותר מצוידים בחיישן טמפרטורה ששולט על פעולת המזגן, וכך המזגן מווסת את הטמפרטורה בהתאם למיקומו של השלט.

 

טיימר: מזגנים רבים מצוידים בטיימר המשמש לשליטה על תזמון פעולת המזגן. הטיימר הפשוט ביותר מפסיק את פעולת המזגן בתום הזמן שנקבע לו; טיימר מתקדם ממנו מאפשר הפעלה וכיבוי עתידיים; והטיימר המשוכלל יותר מאפשר לכוון מחזורי הפעלה וכיבוי קבועים. טיימר כזה יכול להתאים גם לשומרי שבת, ולעתים נקרא גם 'שעון שבת'.

 

מידע נוסף אודות תכונות ייחודיות לשיפור נוחות השימוש והתפעול, במדריך השלם.

 

צריכת אנרגיה

בקירור, המזגן הוא צרכן האנרגיה הכבד ביותר בבית. ההבדל בצריכת החשמל בין המזגנים השונים יכול להתבטא במאות שקלים ויותר לשנה ולכן מומלץ לבחור מזגן חסכוני ככל האפשר.

 

תווית אנרגיה: כל מזגן חייב לשאת תווית אנרגיה שמעידה על יעילות צריכת החשמל שלו. דירוג היעילות מבוטא באותיות A עד G, כאשר A היא הדרגה החסכונית ביותר.

 

אחריות

האחריות על מערכת המיזוג נחלקת לשתיים: אחריות על המזגן ואחריות על ההתקנה.

 

נותן האחריות: אם הגורם שנותן את האחריות על המזגן גם מבצע את ההתקנה הוא אחראי על שני המרכיבים והוא הכתובת לכל פנייה. לעומת זאת, אם מבצע ההתקנה הוא גורם עצמאי – האחריות מתפצלת בינו ובין המשווק. לפיצול כזה יכולים להיות כמה חסרונות: לדוגמה, במקרה של תקלה לא תמיד יודעים למי לייחס אותה, או שמגיע טכנאי ומגלה שהתקלה אינה בתחום אחריותו. בעיה נוספת וחמורה יותר שיכולה להתעורר היא התנערות של שני הגורמים מאחריות לתקלה.

 

משך האחריות: אחריות על מזגן היא בדרך כלל לשנה ולעתים ניתנת אחריות לשנתיים נוספות על חלקים. דגמים בודדים נהנים מאחריות מלאה ל-3 שנים. אחריות על התקנה היא לרוב ל-5 שנים ולא כדאי להתפשר על פחות.

 

לפרטים מלאים אודות תקנות הגנת הצרכן לשירות ואחריות לאחר המכירה של מוצרי חשמל, לחצו כאן.

 

מחיר המזגן ועלויות התקנה

מחירי המזגנים מתייחסים למוצר עצמו ואינם כוללים עלויות התקנה ותוספות מיוחדות, שיכולות להגיע לאלפי שקלים.

 

מחיר המזגן: הגורמים העיקריים המשפיעים על מחירו של המזגן הם התפוקה, סוג המזגן, טכנולוגיות מתקדמות ותכונות ייחודיות הקיימות במזגנים השונים. טווח המחירים של מזגנים עילי ורצפתי בתפוקה של9000BTU הוא 2,000-3,500 שקל, מחירו של מזגן בתפוקה של 24000BTU נע בין 4,000 ל-6,000 שקל. מזגן מיני מרכזי בתפוקה של 36000BTU עולה בין 6,000 ל-7,500 שקל.

 

עלות התקנה: המחירים הבאים נועדו לשמש לאומדן כללי ולהציג כמה ממרכיבי העלות.

 

התקנה בסיסית של מזגן מפוצל הכוללת עד 2 מטרים צנרת עולה כ-600-700 שקל. המחיר עולה ככל שהמרחק בין המדחס למאייד גדל. עלויות אפשריות נוספות כוללות חיבור חשמל, התקנת סורגים עבור המדחס, חציבה בקיר ועוד. במקרה של התקנת מזגן בעל תפוקה גבוהה דרוש חיבור תלת פאזי. התקנתו של מזגן מיני מרכזי נעה בין 2,000 ל-5,000 שקל.

 

שימו לב: אסור להתפשר על פחות מהתקנה מקצועית לעילא שתיעשה בידי מתקין מוסמך ומנוסה. התקנה לקויה או לא מוקפדת דיה תוביל לאחת או יותר מן הבעיות הבאות: פגיעה באיכות המיזוג, למשל עקב מיקום לא נכון של היחידה הפנימית; בזבוז אנרגיה; בלאי מואץ של המדחס וחלקים אחרים של מערכת המיזוג, תקלות חוזרות ונשנות ועוד. הקפידו לבחור מתקין מוסמך, מנוסה ואמין, רצוי כזה שקבלתם עליו המלצות.

  

אתר WiseBuy, המדריך לקנייה חכמה, מספק לצרכן מידע וכלים שמסייעים לו לבחור את המוצר המתאים לו ביותר.

 

עוד מידע בנושא מזגנים ב-WiseBuy:

מילון מונחי מיזוג אוויר

איתור והשוואת דגמי מזגנים

 

מדריכים קודמים בסדרה:

איך לבחור מקרר

איך לבחור מכונת כביסה

איך לבחור תנור בישול ואפייה בנוי

איך לבחור מייבש כביסה

איך לבחור כיריים גז

איך לבחור כיריים חשמליות

מדריך השוואה בין כיריים גז לכיריים חשמליות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזגן עילי. מתאים לחדרים קטנים ובינוניים (הצילום באדיבות מערכת WiseBuy)
חשוב להקפיד שהיחידה החיצונית לא תהווה מטרד לשכנים וגם לא לבני הבית (הצילום באדיבות מערכת WiseBuy)
המדריך לקנייה חכמה
מומלצים