שתף קטע נבחר

שמועות ברשת: מת מנהיגה הרוחני של איראן

בעקבות דיווח בבלוג של מומחה אמריקני על מותו של האייתוללה עלי חמינאי, מתרוצצת חרושת שמועות ברשת האינטרנט המדווחת כי הלך לעולמו. כלי התקשורת באיראן משדרים עסקים כרגיל, והשאלה הגדולה נשארת: חי או מת?

חרושת שמועות התפשטה ביממה האחרונה ברחבי העולם לפיהן מנהיגה הרוחני של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, הלך לעולמו. כלי התקשורת באיראן מתעלמים מהנושא, אך הבלוגים ברשת האינטרנט מלאים דיווחים על המוות. עד עתה לא התקבלו אישור לדיווח או הכחשה שלו מאף גורם רשמי.

 

הכל החל בבלוג של מייקל לדין, חוקר בכיר במכון האמריקני למדיניות ציבורית בוושינגטון, שהכריז על מותו של חמינאי. לדין, המשתייך לחוג הניאו-שמרני בארה"ב, לא הוסיף שום פרט מעבר להודעה על המוות, אך בעקבות המוניטין שלו החלה חרושת שמועות בבלוגים ברחבי העולם, כאשר כולם מבקשים לדעת כאן ועכשיו: נכון או לא נכון? חמינאי חי או מת?

 

בדיווח נוסף בפורטל הבלוגים "פג'אמס" נכתב כי "למקורותינו נודע כי מנהיגה הרוחני של איראן, חמינאי, נכנע למחלת הסרטן שבעטיה אושפז בחודש שעבר".

 

בלוגר ממוצא איראני העריך כי "משהו קורה, ואני מקווה שזוהי לא נפילתו של דיקטטור נוסף, משום שאיראן צריכה להתכונן למישהו גרוע יותר".

 

בלוגר נוסף, המתגורר מחוץ לאיראן כתב: "אמא שלי בטהרן מספרת שהטלוויזיה משמיעה שירים, כך שהכל כרגיל". הוא הוסיף שטרם מותו של האייתוללה חומיני, המנהיג הקודם, המשטר קרא לציבור באיראן להתפלל לשלומו והכין את הקרקע למותו של המנהיג. אך הפעם, אין שום סימן בכלי התקשורת באיראן המעיד על אירוע חריג.

 

התקשורת באיראן, רובה ככולה, מפוקחת באופן הדוק על ידי המשטר ועדיין לא הכחישה את הדיווח. האתר היחיד שהגיב לשמועות הוא "באזתאב", הנמצא בבעלותו של מוחסן רזאא'י, מזכיר המועצה לקביעת האינטרס האיראני, ובו נטען כי מדובר "במזימה ישראלית".

 

ומה עם אחמדי-נג'אד? הנשיא האיראני הנמרץ ממשיך כרגיל בביקורו בדרום המדינה, ולא הראה שום סימן לכך שאירוע בעל משמעות גדולה שכזו אכן התרחש.

 

הפעם האחרונה שבה נראה חמינאי בן ה-67 בפומבי הייתה ב-15 בדצמבר, כאשר הגיע לממש את זכות הבחירה שלו בבחירות שנערכו למועצת המומחים ולמועצות המקומיות באיראן. עם זאת, באופן מפתיע, הוא לא הופיע בפומבי כדי למסור את הדרשה לכבוד החאג', כמדי שנה, ובמקום זאת פרסמה לשכתו הודעה כתובה מטעמו.

 

במידה והמנהיג הרוחני האיראני אכן מת, מועצת המומחים, גוף המורכב מ-86 אנשי דת, יבחר מבין שורותיו יורש למנהיג. בנסיבות אלה עלולים להיווצר מאבקים פנימיים בין אנשי הדת באיראן במאבק על הירושה, וקיים חשש לערעור יציבות המשטר האיראני.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמינאי. עדיין חי?
צילום: רויטרס
מומלצים