שתף קטע נבחר

מה לא ראו חברי הכנסת שסיירו במגזר הבדואי?

במועצה האזורית אבו בסמה, שבה ארבעה בתי ספר חדשים, קיבלו במאור פנים את חברי ועדת החינוך והפנים. נציגי הכפרים הלא מוכרים הגיעו "להשמיע את מה שיש לנו למרות שלא הוזמנו"

למרות שרוב אוכלוסיית הבדואים בנגב מתגוררת ביישובים לא מוכרים, בחרו חברי ועדת הפנים וחברי ועדת החינוך של הכנסת לסייר היום (א') במועצה האזורית אבו בסמה, מועצה שכוללת יישובים מוכרים וזוכה לסיוע ראוי ממשרדי הממשלה בכלל וממשרד החינוך בפרט.

 

הבדואים אמנם מברכים על כל ביקור של חברי כנסת במגזר, אך חוששים שתצטייר אצלם תמונה שגויה של מערכת החינוך הבדואית.

 

מועצת אבו בסמה כוללת מספר יישובים בהם אבו כף, אלסייד, אל הוואשלה ואבו קרינת. המועצה בנתה בשנים האחרונות ארבעה בתי ספר חדשים, שבחלקם סיירו חברי הוועדה. אך כאמור, 75 אלף בדואים מתגוררים בכפרים שאינם מוכרים, ובהם מערכת החינוך לא מתפקדת כיאות. נציגי המועצה, נציגי משרד החינוך ונציגי התקשורת נטלו חלק בסיור, אך נציגי הפזורה הבדואית ביישובים הלא מוכרים - כלל לא הוזמנו אליו. 

 

גם נציגים מרהט, העיר שמהווה מודל כביכול לשאר היישובים הבדואים בארץ, לא נכחו בארוע. מערכת החינוך בעיר לוקה הן בבעיות תחזוקה והן בבעיות ניהול. דר" עוואד אבו-פריח, רכז פורום החינוך הערבי בנגב שלא הוזמן לסיור, אמר ל-ynet כי משרד החינוך מעביר כספים למועצות הבדואיות, אך הן כושלות בהעברתו למערכות החינוך. לדבריו, המשרד אחראי גם על הפיקוח על הכספים. "סוף סוף הגיעו חברי כנסת, אבל הם לא באו לבקר במקומות הנכונים. למרות שלכל מקום שאתה מגיע פה בנגב, הוא צריך עזרה", הסביר.

 

לאחרונה אף הגישה עו"ד רעות מיכאלי מהמרכז לפלורליזם יהודי, בשיתוף עם פורום החינוך הערבי וועדי ההורים, שתי תביעות מנהליות לבית המשפט המחוזי בבאר שבע נגד עיריית רהט, מנכ"ל משרד החינוך ושרת החינוך על כשלים בטיחותיים בבתי ספר.  

 

ד"ר אבו פריח הוסיף כי עוד עשר עתירות מוכנות להגשה בהקשר זה. "הטענות מעלות תהיות היכן יותר בטוח, בבית הספר או ברחוב. אין לבתי הספר הבדואים אישורי הפעלה ואישורי כבאות, זאת סכנת חיים עבור הילדים שלנו", הסביר.

 

דוגמא נוספת לכשלים במערכת החינוך הבדואית ניתן היה לראות עם החלטתו של ועד ההורים בערוער, להשבית את אחד מבתי הספר ביישוב בעקבות מחסור בכוח אדם ובציוד.  

 

המדינה מכסה על העוול  

חברי ועדת החינוך והפנים סיירו בבית הספר "אבו כף". הרב מיכאל מלכיאור, יו"ר ועדת החינוך, הסביר כי "חוץ מנושא החינוך שהוא הנושא המרכזי יש לצמצם פערים ולהחזיר את הכבוד, התכנים והערכים לאוכלוסייה הבדואית".

 

חסיין אל רפיע, ראש המועצה לכפרים הבלתי מוכרים בנגב, הגיע לסיור למרות שלא הוזמן. הוא  אמר ל-ynet, כי מדובר  ב"סיור פוליטי שקשור בוודאי לפריימריס במפלגת העבודה. ביקשנו שישנו את מסלול הסיור, אפילו הכנו אפשרויות משלנו, כי בסיור הנוכחי רואים את מה שהמדינה עשתה כדי לכסות על המחדל והעוול. החלטתי להצטרף לסיור כדי להשמיע את מה שיש לי להגיד".

 

אך מלכיאור השיב: "אני מבטיח ששום טיוח לא יהיה פה".

 

עמותת "במקום" מסייעת לכפרים הבלתי מוכרים, ואחת מחברותיה, שולי הרטמן סיפרה כי בכפרים הללו "בנות מעל גיל 13 לא הולכות לבית ספר כי הוא רחוק, וההורים מפחדים שהן ייסעו לבד בדרך לא סלולה. הבעיה לא תיפתר בלי תכנון, שיסייע להכרה בכפרים הבדואים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית הספר אבו כף
צילום: פלג חבצלת
אל רפיע. השמיע בכל זאת
צילום: פלג חבצלת
מלכיאור. הבטיח לא לטייח
צילום: פלג חבצלת
מומלצים