שתף קטע נבחר

פרויקט בגליל: התלמידים לומדים בלילה

התיכוניסטים בכפר הנוער "הודיות" שבגליל התחתון לומדים יום בשבוע החל מהשעה עשר בערב ועד לשש בבוקר שלמחרת. בניגוד לשעות הבוקר, החיסורים והאיחורים הפכו לנחלת ההיסטוריה. והעיקר: גם המורים וגם התלמידים מרוצים. "בלילה האווירה היא אחרת", אומרת תלמידה

אין יותר צורך לכבות את השעון המעורר בעצבים, או לריב עם אמא כשאין כוח להתעורר בבוקר לבית הספר. בכפר הנוער "הודיות" שבגליל התחתון מצאו דרך מקורית לעודד את התלמידים להופיע לבית הספר ולהפסיק עם ההברזות בבוקר: מזה כמה שבועות שקבוצת תלמידי תיכון לומדים "לימודי לילה".

 

ב"הודיות" לומדים בתנאי פנימייה 230 תלמידים מכל הארץ. בבית הספר פועלת כעת מתכונת לימודי הלילה פעם בשבוע, בימי שלישי, לתלמידי י"א וי"ב. הלימודים מתקיימים משעה 22:00 ועד לשעה 06:00 ביום שלמחרת. בכפר הנוער מדווחים על שיפור עולה בהישגים הלימודיים של התלמידים וכן על אושר מהיציאה מהשגרה. התוצאה הישירה: אפס אחוזים בחיסורים ובאיחורים. כעת שוקלים בבית הספר להרחיב את הלימודים בלילה ליומיים בשבוע.

 

אלי שטיין, מנכ"ל כפר הנוער, מספר כי הרעיון נולד לאחר שהבחין, כי הסיבה העיקרית לאיחורים לשעת הלימודים הראשונה מצד תלמידי החטיבה העליונה, הם משחקים ואימוני כושר שעורכים הצעירים עד שעת לילה מאוחרת.

 

"כשזיהיתי את מה שעשוי להיות הגורם לתופעה, פניתי להנהלת הכפר והצעתי לעשות ניסיון – להפוך את הלילה ליום ולאפשר לקבוצה של תלמידים הזקוקים לתגבור ולהעשרה ללמוד בלילה ולישון ביום. עד כה ההצלחה מרשימה ביותר: הנוכחות מלאה והערנות בשיאה" מעיד שטיין.

 

לדברי שטיין, שביעות הרצון, הן של המורים והן של התלמידים, מעידה על הצלחת הלימודים במתכונת ה'הפוכה'. אינדיקציה נוספת של סגל ההוראה, הוא קצב הרישום במחברות. "הערנות של התלמידים מאפשרת להם לעקוב אחר מהלך השיעור ולהשתתף בו באופן פעיל ותוצאות ניכרות גם בריבוי החומר הכתוב במחברותיהם", הוא מוסיף.

 

בלי הפרעות ובלי הסחות

בבוקר, עם סיום הלימודים, התלמידים מסיימים בתפילת שחרית, אוכלים ארוחת בוקר ומשוחררים לישון. בשעה 14:00 הם כבר מתייצבים בבית-הספר לתחילת יום לימודים חדש.

 

התלמידים מספרים כי הבקשה ללמוד בלילה, הגיעה מהם. "פנינו למורים ואמרנו להם שבלילה אנחנו ערניים ובבוקר עייפים. להרבה מאתנו קשה לקום והדבר פוגע בריכוז", אמר חיים מזרחי תלמיד כיתה י"א. "בלילה האווירה היא אחרת. אנחנו מול המורה. בלי הפרעות ובלי הסחות דעת. אנחנו גם ככה ערים בלילות ופעם בשבוע אנחנו לומדים במקום להסתובב ברחובות בחוסר מעש".

 

אתי סלומון תלמידת כיתה י"א מסכימה: "בבוקר אנחנו עייפים מהשינה ובלילה אנחנו יותר מרוכזים. בלילה לא מתחשק להבריז מהשיעור. בלילה אנחנו ערים ולרוב מבזבזים זמן. אני ממליצה גם לבתי ספר אחרים להתחיל ללמד בלילה ולגלות את החוויה".

פורסם לראשונה 07/01/2007 22:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
קצת אחרת. לילה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים