שתף קטע נבחר

התוצר לנפש של ערבי בישראל - שליש משל יהודי

עוד במחקר חדש של "המרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי": "מדד ההתפתחות האנושית" נמוך ב-44 מקומות מכלל ישראל; רמת החינוך ביישובים הערביים גרועה מבלוב וברשות הפלסטינית

רמת החינוך ברשות הפלסטינית, בירדן, בלבנון ובלוב טובה יותר מזו של האוכלוסייה הערבית בארץ - כך עולה מסקר חברתי כלכלי של "המרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי". הסקר, שהוצג אתמול (ה') בנצרת, מעלה שורה ארוכה של נתונים כלכליים מדאיגים המצביעים על מצבו הקשה של הציבור הערבי בארץ. הנתון המדאיג אולי מכולם: הציבור הערבי בישראל ממוקם במקום ה-66 ב"מדד ההתפתחות האנושית" מתוך 177 מדינות, 44 מקומות מתחת למיקום של כלל מדינת ישראל.  

 

המרכז, שביקש להציג תמונה ברורה יותר אודות המצב החברתי-כלכלי של הציבור הערבי בישראל, הטיל על המשימה על שני חוקרים מטעמו - ד"ר חנא סוויד, שהיה בעבר מנכ"ל המרכז הערבי לתכנון, ורג'א חורי, מנהל אדמיניסטרטיבי של המרכז הערבי לתכנון. המחקר בוצע על מנת לספק מענה לשתי שאלות עיקריות: עד כמה רחב הפער בין האוכלוסיה הערבית ליהודית בישראל, ומהו המצב הכלכלי-חברתי האמיתי של הציבור הערבי ביחס לשאר מדינות העולם, לרבות מדינות ערב.

 

עורכי המחקר לקחו את "מדד ההתפתחות האנושית" ( HDI - מדד הנמדד על פי קריטריונים של רמת חינוך, מצב בריאותי ותל"ג לנפש) כפי שנקבע על ידי האו"ם, ובדקו באמצעותו את מצב הערבים בישראל ביחס לשאר מדינות העולם. הממצאים שנחשפו העלו תמונה מדאיגה: מדד ההתפתחות האנושי בקרב ערביי ישראל עומד על 0.77, ממש כמו בלוב. בקרב כלל הציבור בארץ, עומד המדד על 0.9.

 

זאת ועוד: בדירוג ההתפתחות העולמית מדורגת ישראל במקום ה-22 מתוך 177 מדינות. אבל, בבדיקה שמתייחסת רק לציבור הערבי מדרדר הדירוג ומגיע ל-66. כך גם בנוגע לבריאות: רמת הבריאות בישראל היא 0.9 לעומת 0.85 אצל האזרחים הערביים – נתון הנמוך ממדינות כמו קוסטה ריקה וקובה. גם התוצר הגולמי לנפש מצביע על ההבדלים בין הערבים ליהודים בישראל, כאשר התוצר במגזר הערבי נמוך פי שלוש מזה של המגזר היהודי, והוא זהה לזה שנמדד במדינות כמו רומניה ואיראן.  

 

נתונים כלכליים אחרים בסקר שופכים גם הם אור עגום על המצב: 90% מקרב ערביי ישראל חיים ביישובים המדורגים בשלושת האשכולות הנמוכים של הרשויות המקומיות, לעומת שבעה אחוזים בלבד מקרב האזרחים היהודים. בנוסף לכך, רק אחוז אחד מהערבים חי ביישובים המדורגים בחמשת האשכולות העליונים של הרשויות, לעומת היהודים, שם 76% אחוזים חיים בחמשת האשכולות העליונים.

פורסם לראשונה 18/01/2007 22:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ירון ברנר
החינוך - יותר גרוע מלוב
צילום ירון ברנר
צילום: גיל יוחנן
הפגנות ברשויות הערביות. בשלוש האשכולות התחתונים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים