שתף קטע נבחר

צילום: דן בלילטי

נשיא המדינה משה קצב יואשם באונס

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, המליץ להגיש כתב אישום נגד הנשיא, בתום התייעצויות שנמשכו שבועות. קצב יואשם בשורה של עבירות מין שהחמורה בהן היא אונס. בנוסף יואשם גם בבעילה אסורה תוך ניצול יחסי מרות, במעשים מגונים ובהטרדה מינית. בפרשת הענקת גביעי כסף באירועים פרטיים הוא נאשם במרמה, הפרת אמונים וקבלת דבר במרמה

במשכן הנשיא יושב נאשם באונס: היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, החליט אחר הצהריים (יום ג) להגיש כתב אישום חמור ביותר נגד נשיא המדינה, משה קצב, בשורה של עבירות מין שהחמורה בהן היא אונס. בנוסף, נאשם קצב בבעילה אסורה תוך ניצול יחסי מרות, מעשים מגונים והטרדה מינית. הערב כינסו פרקליטיו של הנשיא מסיבת עיתונאים ובה הגיבו על האישומים החמורים, הכפופים עדיין לשימוע. מחר בצהריים יכנס הנשיא עצמו מסיבת עיתונאים.

 

 

עורכת הדין כנרת בראשי, המייצגת את המתלוננת א' אשר הנשיא מואשם כלפיה בעבירה של בעילה אסורה תוך ניצול מרות ויחסי עבודה, אמרה כי "עובדות כתב האישום מדברות בעד עצמן".

 

במסגרת פרשת הענקת עשרות גביעי כסף בארועים פרטיים על חשבון קופת בית הנשיא, נאשם קצב במרמה, הפרת אמונים וקבלת דבר בנסיבות מחמירות. אם לא די בכך, הוא נאשם גם בהטרדת עד ובשיבוש מהלכי משפט. 

 

פרשה אחת הנוגעת להטרדה מינית נסגרה מחוסר אשמה. בכל הנוגע לחשדות שעלו נגד הנשיא בפרשיות בנושא הטיפול בחנינות ובנושא האזנות הסתר, לגביהם המליצה המשטרה להגיש כתב אישום - הוחלט לאחר בחינת הדברים כי לא נמצאה תשתית ראייתית מספקת ולפיכך תיקים אלה ייסגרו.

 

במשרד המשפטים סיפרו כי הגיעו לידיהם ראיות לפיהן הנשיא יכול היה להאזין משולחנו לכל מי שהוא רוצה בבית הנשיא, אולם אי אפשר היה לקשור אותו להזמנת הציוד ולכן התיק נגנז. עם זאת התיק פתוח כלפי מנכ"ל בית הנשיא, משה גורל, וייתכן מאוד שכנגדו יוגש כתב אישום.

 

סעיפי האישום: אונס, בעילה ומעשה מגונה

ואלו סעיפי האישום נגד הנשיא, המתייחסים לארבע הנשים שעבדו תחת מרותו, כפי שנמסרו ממשרד המשפטים:

 

  1. א' שעבדה במשרד התיירות בכפיפות לנאשם בשנים 1998-1999 - עבירה של אינוס לפי סעיף 345 (א) (1) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, ובמעשה מגונה בכוח לפי סעיף 348 (א) בצירוף סעיף 345 (א) (1) לחוק העונשין, כנוסחם בעת העבירה.
  2. א' שעבדה במשכן הנשיא בכפיפות לנשיא בשנים 2003-2004 – עבירה של בעילה אסורה תוך ניצול מרות ביחסי עבודה לפי סעיף 346 (ב) לחוק העונשין; עבירות של מעשה מגונה ללא הסכמה לפי סעיף 348 (ג) ומעשה מגונה תוך ניצול מרות בעבודה לפי סעיף 348 (ה) לחוק העונשין; הטרדה מינית לפי סעיפים 3 (א) (2), ו-3 (א) (3) לחוק למניעת הטרדה מינית תשנ"ח 1998.
  3. שתי נפגעות שעבדו בכפיפות לנאשם בית הנשיא - מעשה מגונה תוך ניצול מרות בעבודה לפי סעיף 348 (ה) לחוק העונשין והטרדה מינית לפי סעיפים 3 (א)(2), ו-3 (א) (3) לחוק למניעת הטרדה מינית תשנ"ח 1998.


צלמי תקשורת, הערב במשכן הנשיא (צילום: יואב גלאי)

 

קצב נאשם בעבירות נוספות, כפי שמפרט משרד המשפטים:

  1. הפרשה הנוגעת להענקת עשרות גביעי כסף בארועים פרטיים על חשבון קופת בית הנשיא - בגין עבירות של מרמה והפרת אמונים וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, לפי סעיפים 284 ו-415 סיפא לחוק העונשין.
  2. בגין עבירות של הטרדת עד ושיבוש מהלכי משפט (בנוגע לאחת הנפגעות המצוינות בסעיף 4.א (3) לעיל - לפי סעיפים 249 ו-244 לחוק העונשין.

 

במשרד המשפטים אמרו הערב כי לא מן הנמנע שייעשה שימוש ראייתי בעדויותיהן של חמש המתלוננות אשר לגביהן חלה התיישנות של העבירות וככל הנראה הן יזומנו לדוכן העדים אם וכאשר ייפתח משפטו של קצב.

 

הפרשה החלה לצבור תאוצה כאשר ב-11 ביולי החליט היועץ מזוז לפתוח בחקירה פלילית נגד קצב. החקירה הרגישה לוותה מראשיתה על-ידי מזוז, פרקליט המדינה ערן שנדר, וצוות פרקליטים מפרקליטות מחוז ירושלים. ב-15 באוקטובר מסר צוות החקירה, בראשות תת-ניצב יואב סגלוביץ', את סיכום ממצאי החקירה ואת המסקנות העולות מחומר הראיות שנאסף בחקירה והוכנו חוות דעת בפרשיות ובסוגיות שבהן עסקה החקירה.

 

מזוז קיים בשבועות האחרונים סדרה ארוכה של דיונים מקיפים בהשתתפות פרקליט המדינה, בכירי הפרקליטות, וצוות הפרקליטים שליווה את החקירה. בחלק מהדיונים השתתפו גם ראשי צוות החקירה המשטרתי.

 

הגשת כתב האישום התעכבה שבועות ארוכים, משום שהיו גורמים בפרקליטות שסברו שאין די ראיות להאשים את הנשיא באונס, ולכן יש להסתפק באישומים קלים יותר. גורמים אחרים סברו שיש מספיק ראיות נגד הנשיא ושניתן להאשימו גם בעבירה החמורה ביותר של אונס, ועמדה זו אכן התקבלה בסופו של דבר. בדיונים עלה צורך בהשלמות חקירה נוספות, שערכה המשטרה. בשבועות האחרונים גם נבחנו חומרים שאותם העבירו באי כוחו של הנשיא.

 

בהודעה שנמסרה לנשיא המדינה הובהר כי הנשיא ובאי-כוחו יוכלו להציג במסגרת שימוע את טענותיו העובדתיות והמשפטיות, וכי הדברים ייבדקו באופן יסודי ומדוקדק, בטרם קבלת החלטה סופית בעניין. מסגרת הזמן לקיום השימוע תיקבע בימים הקרובים בתיאום עם באי כוחו של נשיא המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה קצב. כתב האישום - לאחר השימוע
צילום: אמיר כהן
צילום: גיל יוחנן
המתלוננת א' ועורכת הדין בראשי
צילום: גיל יוחנן
צילום: חיים צח
ציון אמיר יגיב
צילום: חיים צח
מומלצים