עכשיו העונה - כרוב ניצנים טרי כבר טעמתם?
אם עד כה טעמתם כרוב ניצנים קפוא בלבד - הגיעה העת להכיר את כרוב הניצנים הטרי, המספק חוויה שונה לחלוטין. יעל גרטי מספרת ומגישה ארבעה מתכונים קלילים
"כילד שנאתי כרוב ניצנים", מספר ידידי ג', "כיוון שהזדמן לי לטעום אך ורק כרוב ניצנים קפוא. כאשר טעמתי כרוב ניצנים טרי בפעם הראשונה הבנתי מה הקטע...". ואכן, כרוב הניצנים הטרי, שעונתו החלה ממש עכשיו, שונה במידה רבה מכרוב הניצנים הקפוא, הנוטה לעתים למרירות מסוימת.
בשאיפה לגלות כיצד משתבש טעמו של כרוב הניצנים הטרי בצורתו הקפואה צלצלתי לדוברת חברת "סנפרוסט", שלא ממש הבינה על איזו מרירות אני מדברת (ואולי גם מה מביא אותי להתעסק בזוטות שכאלה). "טעמו של כרוב הניצנים הטרי נשמר בשיטת ההקפאה", מסרה בנחישות הדוברת, "אך ישנם זנים רבים של כרוב ניצנים וטעמי הירק עשויים להשתנות בין הזנים השונים".
כך או כך, כרוב הניצנים הטרי מומלץ, על שום טעמו ורעננותו, כחוויה מתקנת לכל מי שנמנע מכרוב ניצנים עד היום - ובכלל.
כרוב ניצנים - כרטיס ביקור
כרוב הניצנים, הנראה כמו כרוב מיניאטורי, הוא בן למשפחת המצליבים (Brassicacea), בדומה לברוקולי, כרוב וכרובית. כרוב זה היה מוכר כבר בתקופה הרומית, אך במאה ה-16 דרך כוכבו בבלגיה, משם התפשט לרחבי אירופה. חיבתם של הבלגים לירק זה זיכתה אותו בשם Brussels sprout (ניצני בריסל, נשמע כמו שם של שכונה, לא?).
העובדה שירק זה מבכר קרירות מסבירה את הפופולאריות שלו בצפון אירופה; בארץ החלו לגדלו לפני שנים ספורות, בחודשי החורף בלבד.
כרוב הניצנים גדל על גבי גבעולים מוארכים, כשלכל גבעול צמודים 20-40 כרובונים, הנקטפים ידנית, בזה אחר זה, מה שמסביר את מחירו הגבוה יחסית. הוא דל קלוריות (10 קלוריות בכרובון בודד) ומכיל מכיל ויטמין A, C, חומצה פולית, סיבים תזונתיים ומעט ברזל.
היכן משיגים?
ניתן להשיג כרוב ניצנים ממש בימים אלו אצל הירקנים המובחרים, במרכולים גדולים דוגמת "מגה" ובאתר "אקזוטיקה". מחירו נע בין 9-13 שקלים לאריזה בת 350-400 גרם.
כיצד בוחרים?
כרוב ניצנים טוב הוא כרוב ניצנים שצבעו ירוק-רענן, קטן ככל שניתן, מוצק, נטול פגמים או חורים. יש לאחסנו במקרר.
איך מבשלים כרוב ניצנים טרי?
תחילה יש לנקות היטב את כרוב הניצנים הטרי, לקטום את הקצה ולקלוף עלים פגומים. אם נתקלתם בחורים - חתכו את הכרובון כדי לוודא שהוא נקי מחרקים. לפעמים האריזה כוללת כרובונים גדולים במיוחד: חתכו אותם לשניים לפני בישולם. כעת אפשר לשטוף את הכרובונים ולגשת לבישול, כשהאפשרויות הן:
- אידוי בשושנת אידוי או כלי במבוק
- בישול במי מלח בסיר: מומלץ להמנע מבישול יתר כדי שלא יתרכך יתר על המידה
- טיגון-ערבוב.
- אידוי ואח"כ אפיה, כשהוא מוקרם / עטוי ברוטב.
מה מכינים?
הדרך הפשוטה ביותר והנפוצה ביותר לאכול כרוב ניצנים היא לאדותו ולהקפיצו במעט חמאה. בנוסף ניתן להכין למשל:
- מרק או נזיד ירקות.
- מחית תפוחי אדמה וכרוב ניצנים.
- כרוב ניצנים מאודה עם בצלי אשלוט קצוצים מטוגנים ועשבי תיבול.
- כרוב ניצנים מאודה עם דלעת, שומשום ורוטב סויה.
- כרוב ניצנים מאודה עם פטריות אסיאתיות שחורות ורוטב סויה.
- כרוב ניצנים ברוטב חמאה ופקאנים.
- כרוב ניצנים מאודה בשמן זית ופרורי לחם או בשמן זית, פרורי לחם ופלפל צ'ילי יבש כתוש.
המתכונים שלהלן אינם יצירתיים או מסעירים במיוחד, יש בהם כדי להציע ארבע אופציות פשוטות וקלילות לירק טעים וחמוד, שלמען האמת אינו מצריך דבר מעבר לבישול קצר מאוד ותיבול פשוט מאד, כשהוא טרי ורענן.