שתף קטע נבחר

מחפשים צהרון? 8 שאלות שחשוב שתשאלו

בחרתם כבר גן לילד לשנה הבאה? עדיין לא הסתיימו ההחלטות החשובות. עכשיו צריך להתחיל לחפש צהרון. סדר יום, חוגים, הכשרת המטפלות, כמה מטפלות, ארוחת צהרים, פיקוח... כל השאלות שחשוב לשאול

בתקופה זו של השנה הורים לילדים בגילאים השונים צריכים לקחת החלטות חשובות לגבי חינוך ילדיהם בשנה הבאה. איזה גן לבחור, האם לעבור למסגרות חינוך ממשלתיות או להישאר עוד שנה בגן הפרטי, ואולי הגיע הזמן לרשום את הילד לכיתה א'?

 

אחד השיקולים החשובים בשלב זה הוא עניין השעות. אם המעון והגן הפרטי פעלו בכל יום עד השעה 4 או אפילו 5 אחר הצהריים, כשעוברים למסגרות הממשלתיות פתאום צריך למצוא פתרון לילד בערך מהשעה אחת בצהריים. והנה, צצה לה עוד החלטה חשובה שצריך לעשות - איזו מסגרת של צהרון כדאי לבחור?

 

השאלות החשובות

לא כל ההורים יודעים לשאול את השאלות החשובות כאשר הם מחפשים מסגרת לילדיהם. בטי פלג, מנהלת המחלקה לגיל הרך בחברה למתנ"סים, מציעה להורים לשאול תחילה שמונה שאלות חשובות. היא מוסיפה שהצהרון אינו תחליף לבייבי-סיטינג. "מדובר במסגרת חינוכית לכל דבר", מסבירה פלג. "מעבר לפתרון החשוב שנותן הצהרון להורים העובדים במשרה מלאה, היא גם מעניקה העשרה, התעמקות בתחומי עניין והרגלי תזונה נכונים".

 

1. מי הן עובדות הצוות החינוכי?

האם יש בצהרון גננת מוסמכת, מטפלת מוסמכת, עובד הוראה? רצוי מאוד שלכל קבוצת צהרון שיש בה יותר מ-20 ילדים תהיה מדריכה או אחראית עם תעודת הסמכה פדגוגית–מקצועית של גננת, מטפלת או בעלת תעודת הוראה.

 

2. כמה מבוגרים על כמה ילדים?

לקבוצה של עד 25 ילדים בגילאי 3-9 צריכים להיות לפחות שני מבוגרים (אשת המקצוע + סייעת). כאשר ישנם מעל 25 ילדים צריך להוסיף לצהרון מבוגר נוסף.

 

3. מה התכנים שיש בצהרון?

בצהרון לגיל הרך צריכים להתקיים שלושה תחומי פעילות עיקריים: פעילות דידקטית (קריאת סיפור, הצגה), פעילות חינוכית חופשית (בגן, בחצר) וחוגי העשרה.

 

4. אילו חוגים יש בצהרון?

רצוי מאוד כי במהלך הצהרון (בעיקר בגילאי 5 ומעלה) יתקיימו 2-3 חוגים בשבוע. יחד עם זאת, בחלק מהצהרונים ניגבה תשלום נוסף עבור חוגים שמקיימים מפעילים חיצוניים. כדאי לבדוק מראש האם התשלום עבור החוגים הינו חלק מהתשלום הכולל או שיש לשלמו בנפרד.

 

5. מה סדר היום בצהרון?

חשוב לבדוק איך מתנהל סדר היום בצהרון. מתי אוכלים צהריים? האם מתאפשרת מנוחה? (רצוי מאוד שבצהרונים לגילאי 6-3 תינתן אפשרות למנוחה).

 

6. מה אוכלים בארוחת הצהריים?

ארוחות הצהריים צריכות להיות מסופקות על ידי חברות קייטרינג שיש להן אישור של משרד הבריאות ושהארוחות בהן נקבעות על ידי תזונאית. ארוחת הצהריים אמורה להכיל מדי יום מנת חלבון, מנת פחמימות ומנת ירק מבושל וניתן להוסיף גם קינוח ו/או פרי. כמו כן, יש לברר האם המזון מוגש על כלי אוכל קשיחים או חד פעמיים (חשוב, לדעת אנשי מקצוע, שהמזון יוגש על כלים קשיחים על מנת לתת תחושה של ארוחה כמו בבית).

 

7. באיזה מבנה פועל הצהרון?

רצוי שהצהרון יפעל באותו מבנה של הגן / בית הספר בו שוהים הילד בשעות הבוקר (רצוי מאוד להעדיף צהרון הממשיך את שהות הילד מהבוקר. הסעות ממסגרת הגן או בית הספר לצהרון מאוד לא רצויות בגיל צעיר). חשוב לבדוק האם הציוד והמתקנים העומדים לרשות הילדים בבוקר נגישים אליהם גם במסגרת הצהרון. זאת ועוד - לילדים בגיל הרך חשוב שבצהרון יהיו שטיחים ומחיצות שיכולות לאפשר רגיעה לילדים המעוניינים לנוח.

 

8. האם יש פיקוח והדרכה?

כדי להבטיח שהצהרון אמנם עומד בסטנדרטים מקצועיים, יש לבדוק האם הצוות מקבל הדרכה באופן קבוע ורציף והאם הוא מפוקח על ידי גורם מקצועי. חשוב לא להתבייש לשאול את אנשי הצוות איזה סוג של ליווי ופיקוח מקצועי יש להם והאם הילדים במקום מבוטחים בביטוח צד ג'.

 

  • הכתבה באדיבות בטי פלג, מנהלת המחלקה לגיל הרך בחברה למתנ"סים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ויז'ואל/פוטוס
איזו הכשרה יש למטפלות?
ויז'ואל/פוטוס
מומלצים