שתף קטע נבחר

ועדת השרים לחקיקה אישרה את "חוק פרס"

ברוב של שבעה נגד חמישה, אישרו השרים לקיים הצבעה גלויה במליאת הכנסת על מינוי נשיא המדינה. השר שטרית התנגד - "אני בעד פרס, נגד שינוי דפוסי הצבעה". ולעומתו השר בר-און הסביר את שינוי החוק: "יש סכנה לערך הפקרות ההצבעה". החוק צפוי להיתקל בהתנגדות נרחבת בקריאה הטרומית במליאה

האם כעת יזכה פרס לרוב במליאה? ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') את "חוק פרס" הקובע שתתקיים הצבעה גלויה במליאת הכנסת על מינוי נשיא המדינה. שבעה שרים תמכו, בהם שרת החוץ ציפי לבני ושרי קדימה למעט מאיר שטרית שהתנגד. המתנגדים הנוספים היו השר משולם נהרי (ש"ס) ושלושה משרי העבודה - איתן כבל, שלום שמחון ויצחק הרצוג. 

 

החוק צפוי להיתקל בהתנגדות נרחבת כאשר יובא לקריאה טרומית במליאת הכנסת. וגם אם יעבור - ייתכן שתוקף החוק יחול רק על בחירת הנשיא הבא.

 

שר הפנים רוני בר-און, מתומכי הצבעת החוק להצבעה גלויה אמר כי "נגד הערך של חופש ההצבעה בהצבעה חשאית צריך לעמוד הערך של סכנה מהפקרות ההצבעה. בהצבעה שכזאת ההבדל בין חופש הביטוי להפקרות הביטוי כבר נדון בבג"ץ".

 

בר-און ביקש לסתור את הטענה שבקואליציה משנים את כללי המשחק תוך כדי המשחק. לדבריו, "המשחק בעצם טרם התחיל. מי שחושב שלא ייבחר בהצבעה גלויה, שלא יציג את מועמדותו".

 

שטרית: מה יקרה אם החוק לא יעבור?

השר מאיר שטרית אמר כי "קיימת אפשרות שהחוק עצמו לא יעבור. במצב זה המצב ייתפס ככישלון נוסף של שמעון פרס ולא כישלון של החוק". באופן אישי סבור שטרית שפרס הוא מועמד ראוי לנשיאות המדינה מטעם קדימה, אך באופן עקרוני הוא מתנגד לשינוי בדפוסי הצבעה.

 

ובאותו הקשר - 11 שרי קדימה והגמלאים הצביעו הבוקר פה-אחד בעד בחירתו של שמעון פרס כמועמדם לנשיאות. כך התברר בתום דיון בפורום "שרינו", שהתקיים לפני ישיבת הממשלה. מי שנעדר מהדיון היה יו"ר הקואליציה, אביגדור יצחקי, שאף נמנע בשבוע שעבר מלכנס את הסיעה שהייתה אמורה לדון, בין השאר, באופן ההצבעה על שינוי חוק בחירת הנשיא, כך שתיערך הצבעה גלויה. הדבר עורר את כעסם של כמה משרי הסיעה.

  

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר בדיון כי יש לתמוך בהצבעה גלויה לנשיאות. "האם מישהו מאיתנו צריך להסתיר למי הוא מצביע? צריך לעשות את הדברים בשקיפות - מה יש להסתיר ומה יש להחביא?", שאל. בתום הדיון הצביעו עשרה שרי קדימה בעד הצבעה גלויה וטענו כי "הצבעה חשאית היא פתח ל'דילים מסריחים'".

 

אל מול כל זאת אמר יצחקי הבוקר ל-ynet כי הוא תומך בפרס לנשיאות וכי לדעתו מדובר במועמד המתאים ביותר. יו"ר הקואליציה הוסיף כי לדעתו יש להתנגד להצבעה הגלויה שכן היא רק מבזה את המשנה לראש הממשלה. "פרס יכול לנצח גם בהצבעה חשאית", אמר. 

 

ואילו המועמד של קדימה והגמלאים, שמעון פרס, סירב הבוקר להתייחס לאפשרות בחירתו לנשיא המדינה: "אני לא במצב רוח להצהרות נשיאותיות", אמר פרס ל-ynet. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס. בדרך להצבעה גלויה
צילום: רונן בוידק
צילום: גיל יוחנן
בר-און. חושש "מהפקרות הצבעה"
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
שטרית. בעד פרס, נגד שינוי דפוסי ההצבעה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים