שתף קטע נבחר

"מה אני צריך לאכול חסה? מה אני, עז?"

ילדי פרוייקט "פאסט קידס" מבקרים בפרדס ולומדים על המזון הבריא שנותן לנו הטבע - הפירות והירקות. בהתחלה התגובות קצת סקפטיות, אבל עם הזמן והלמידה זה זורם יותר טוב

ט"ו בשבט תיכף מגיע ופרוייקט "פאסט קידס" עובר לפרדס. אחרי שהילדים למדו על כושר גופני ותזונה בבריכה, ערכו קניות בסופרמרקט ואפילו התחילו להפיץ את בשורת הבריאות שלהם בתקשורת ובין ילדים אחרים - יוצאים ילדי הפרוייקט ללמוד מאין מגיע המזון הבריא - הפירות והירקות.

 

"מה אני צריך לאכול חסה? מה אני, עז?", שאל אחד הילדים והחדר התמלא צחוק של ילדי הכיתה. כל הורה יודע שאכילת פירות וירקות חשובה מאוד לבריאות הגוף, במיוחד של הילדים. הוויטמינים והמינרלים העיקריים המסופקים על ידי ירקות ופירות הם ויטמין C, בטא קרוטן, המינרל אשלגן וכן סיבים תזונתיים שונים. הבעיה היא כיצד לשכנע את הילדים לאכול פרי שאינו טבול עד הצוואר בשוקולד, סוכר או מרשמלו דביק, שלא לדבר על ירקות כמו צנון וחסה, שנחשבים אצל הילדים - דחויים.

 

לא צריך להכריח

התזונאית הקלינית אולגה רז אומרת כי "אין ספק שירקות ופירות הם חלק חשוב מהתזונה שלנו, אך אין טעם להכריח את הילד לאכול אותם אם הוא מסרב

בתוקף. סביר להניח שבגיל מבוגר יותר הוא יאכל ואף יתרגל לאהוב ירקות ופירות. בינתיים, אפשר לתת לילד כזה ויטמינים".

 

לדברי רז, "ריבוי פירות אינו רצוי לילדים עם עודף משקל משום שהם מכילים כמויות לא מבוטלות של סוכר ובכך מסייעים להשמנה. לילדים הללו כדאי לאכול יותר ירקות ולא לעבור על כמות של 2-3 פירות ליום. עם זאת, אין ספק שבבחירה בין פרי לבין ממתק - כדאי לבחור בפרי".

 

הפרדס של שלמה

"אני אוכל תפוזים כבר עשרות שנים, ואני יכול להגיד לכם שבעונת התפוזים אני לעולם לא חולה", סיפר לילדים שלמה שפירא - בעל הפרדס בו ביקרו במושב גבעת חן. "הוויטמינים שבתפוז, ובמיוחד ויטמין C, הוא החיסון הטוב ביותר לגוף, והוא הרבה יותר טעים מזריקה".

 

מהפרדס נסעו הילדים ל"מקום בלב", מסעדה שמגדלת לבדה את הירקות שהיא מגישה ללקוחות. הבעלים, חיים שסטל, ערך לילדים סיור בגן הירק האורגני, והסביר להם על הערך התזונתי והרפואי של הירקות.

 

"קחו למשל את צמח 'כובע הנזיר'. אתם יודעים שעלי הצמח שלו הם הדבר הכי טוב לגוף? תטעמו. זה אולי חמצמץ קצת, אבל זה מחטא את הגוף ומחייה את הנפש. תמיד כשאני מרגיש עייף, אני עושה לי תה עם כמה צמחי מרפא ומרגיש כאילו אני אחרי שינה ערבה. אני אוהב לראות בעצמי את התהליך של גידול הירקות. אני יודע שמה שאני אוכל זה טרי וגם בריא".

 

לסיום הביקור במקום התארחו הילדים באוהל אינדיאני, שתו תה צמחים עם צמח סטיוויה (צמח מתוק ששמים בתה במקום סוכר) ואכלו תפוחי אדמה על האש עם שלל רטבים מיוחדים.

 

תשירו את זה

כדי שהילדים לא ישכחו את חוויית היום הבריא החליטו ההורים להביא לבית הספר ארגזים של ירקות ופירות, שנתרמו באדיבות כפריית המושב בגבעת חן, והכילו בין השאר פאפיה, אבוקדו, מנגו, קרמבולה, חסה ואפילו גויאבה ואנונה.

 

המפגש הראשוני עם הפירות והירקות היה הססני למדי. הגדילה לעשות החסה, שסחטה מהילדים עיוותי פרצוף קשים במיוחד - כאילו אכלו תחת איומי אקדח לימון מריר או סלק מיובש. כדי להוכיח לילדים שיש אנשים שאוכלים חסה, ואפילו נהנים מזה, הגיעה לכיתה לילך, סטודנטית בת 22, שהחליטה בגיל 11 להפוך לצמחונית.

 

היא סיפרה להם שהיא אוכלת פירות וירקות בשלל צבעים וטעמים, ואם הם רק ינסו הם יראו שהשד בכלל לא נורא, ואפילו די טעים. הילדים ניסו, מיששו, הריחו וטעמו, ובסוף השיעור אפילו חיברו ג'ינגל קצר שישכנע את שאר הילדים לאכול פירות וירקות: "כולנו יודעים ילדים, לאכול ירקות זה בריא וטעים. תאכלו ירקות ופירות, ותהיו בריאים עד מאוד. תאכלו חסה – לא תהיו בבאסה. תאכלו בננה - לא תחטפו ג'ננה. תאכלו ארטישוק – לא תחטפו שוק. תנסו גויאבה, תנסו קישואים. אל תגידו לא, לפני שאתם מנסים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליעד שמי ואופק לוי
צילום: תומר קרן
מומלצים