שתף קטע נבחר

נסגרה הפרצה: איראן לא תוכל לקנות חלקי F-14

איראן לא תוכל עוד לשים ידיה על חלקי חילוף אמריקניים מקוריים עבור צי מטוסי ה-F-14 שלה, כפי שיכלה לעשות עד כה עקב פרצות בתקנות האבטחה של מכרזי עודפי הצבא האמריקני. משרד ההגנה הודיע שביום שישי נסגרה הפרצה וכי הסוגיה כולה תעבור לבחינה מעמיקה

משרד ההגנה האמריקני הודיע הלילה (ד') כי סגר את הפרצה שאיפשרה מכירת חלקי חילוף למטוסי F-14 ("טומקט") לאיראן. לפני שבועיים פירסמה סוכנות הידיעות איי.פי תחקיר שבו חשפה כי צבא ארצות הברית מכר עודפי ציוד צבאי ריגוש למתווכים שעבדו בשירות מדינות זרות, בהן איראן וסין.

 

לפי התחקיר, מתווכים ניצלו פרצות בתקנות האבטחה של מכרזי עודפי הצבא האמריקני ורכשו עבור שולחיהם חלקי מטוסים ואף טילים. בעקבות התחקיר הביעו בוושינגטון חשש שאיראן תנסה להניח את ידיה על חלקי חילוף למטוסי ה-F-14, שארה"ב מכרה לה בשנות ה-70, כשבין המדינות שררו יחסים קרובים. מאז המהפיכה וניתוק הקשר עם ארה"ב, נתקלה הרפובליקה האיסלמית בקושי רב בכל הנוגע לתחזוקת מטוסיה ללא חלפים מקוריים.

 

דובר סוכנות הלוגיסטיקה במשרד ההגנה האמריקני, ג'ק הופר, אמר כי מכירת חלקי חילוף ל-F-14 הושעתה ביום שישי, עד לבחינה מקיפה בנושא. לדבריו, הבחינה תבדוק את מדיניות הפנטגון בכל הקשור לטיפול בחלקי חילוף ותחליט כיצד לנהוג בהם "לאור המצב הנוכחי עם איראן". איראן היא המדינה היחידה בעולם כיום שעדיין משתמשת במטוסי F-14.

 

ההחלטה זכתה לתשבוחות בגבעת הקפיטול. "זהו צעד הכרחי ומתאים לפתרון הבעיה בטווח הקצר", אמר חבר הקונגרס כריסטופר שייז, שהוסיף כי על משרד ההגנה לערוך בחינה מקיפה של מכירת כל העודפים "כדי להבטיח שלא נחמש את יריבינו ונמכור להם ציוד שאנחנו עדיין צריכים במחיר מציאה".

 

"החלטת הפנטגון להשעות את מכירת חלקי החילוף העודפים של מטוסי ה-F-14 מהווה חדשות טובות", אמר הסנאטור ג'ון קרי, שהגיש בקשה לבדיקת הנושא בסנאט בעקבות תחקיר איי-פי. "בעידן של אי יציבות, אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להתרשל במשהו רגיש כגון הביטחון הלאומי".

 

הסנאטור רון וויידן, שהציע חקיקה למניעת מכירה של כל חלקי ה-F-14, אמר כי מכירת החלפים על-ידי הצבא "מנוגדת להיגיון הבריא" לאור חשיבותם לאיראן. וויידן תומך בהגברת הפיקוח של הקונגרס על תכנית העודפים של הפנטגון. "הדרך היחידה להבטיח שאמריקה לא תחמש את איראן היא שארה"ב תפסיק באופן קבוע למכור את חלקי כלי הנשק הללו".

 

גורמי אכיפה אמריקנים מעריכים כי ללא סיוע מבחוץ, תוכל איראן לייצר לבדה רק 15% מהרכיבים הדרושים לה עבור מטוסי ה"טומקט". עד לחשיפת הפרשה, התכוון הפנטגון להשמיד לפחות 10,000 חלקי חילוף הנחשבים כמיוחדים ל-F-14 והתכוון למכור כ-60% מ-76 אלף חלקי המטוסים הללו, שנחשבו לציוד תעופה כללי שניתן למכור.

 

בתוך כך, רשות המכס האמריקנית הגישה הערב כתב אישום נגד חשוד בניסיון להבריח לאיראן סוללות המיועדות להפעלת מערכות טילים נגד מטוסים מסוג "הוק". החשוד, רוברט קולדוול, בעל חברת תיווך לייצוא, הואשם בקשירת קשר לייצוא אמצעי לחימה ללא אישור. בחקירתו טען קולדוול כי חשב שהסוללות נועדו לשמש מערכת ניווט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מטוס F-14 אמריקני. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים