שתף קטע נבחר

המומחים פסקו: אנחנו הורסים את כדור הארץ

מועצת המומחים של האו"ם, המוכרת כגוף הסמכותי ביותר בנושאי אקלים ואיכות סביבה, קבעה בתום כינוס בן שבוע: "סביר מאוד" שפעילותם של בני האדם היא הסיבה העיקרית להתחממות כדור הארץ ב-50 השנים האחרונות. מומחים: תוך מאה שנה הקרחונים ימסו ואיים וערי חוף יוצפו

מועצת המומחים הבין-ממשלתית לשינויי אקלים של האו"ם, המכונסת בפריז, שיגרה היום (יום ו') אזהרה חריפה למדינות העולם לפיה האנושות היא האחראית להתחממות כדור הארץ. דו"ח המועצה, שהוצג רשמית בפריז, מזהיר שאם לא ייעשה דבר לצימצום התופעה, האנושות צפויה לעלייה חדה במפלס הים, לעליית הטמפרטורה העולמית הממוצעת ולגל של בצורות ושטפונות.

 

מועצת המומחים לשינויי אקלים (IPCC), המכונסת מתחילת השבוע בפריז, מורכבת מ-2,500 מדענים שהגיעו מ-130 מדינות. פאנל המומחים, שזוכה לחסות האו"ם, נחשב לגוף המוסמך ביותר בנושאי איכות הסביבה ושימור הטבע. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי הדו"ח הוא החלק הראשון מתוך סדרה של ארבעה דו"חות בנושא שינויי האקלים.


"סביר מאוד" שבני האדם אשמים בשינויי האקלים (צילום: רויטרס)

 

מסקנות המועצה אמורות לחזק ולהדגיש ממצאים של מחקרים קודמים וקיימים, ביניהם מסקנות דו"ח שהגישה המועצה ב-2001, וקבע כי תופעת התחממות כדור הארץ דורשת טיפול מיידי. באו"ם מקווים כי מעמדה של המועצה, המוכרת כגורם המוסמך ביותר לנושאי אקלים, יפעיל לחץ על ממשלות וחברות מסחריות ברחבי העולם לצמצם לפעול לצימצום ההשלכות ההרסניות של אפקט החממה.

 

המטרה היא לעודד חברות להפחית את צריכת האנרגיה שלהן ושריפת הדלק במפעלים ומכוניות, כדי להפחית את הזיהום הסביבתי שהן גורמות על ידי פליטת מזהמים לאטמוספירה.

 

חברי המועצה הסכימו כי "סביר מאוד" שפעילותם של בני האדם היא הסיבה העיקרית להתחממות כדור הארץ ב-50 השנים האחרונות. יצויין כי בשפת המומחים הקביעה "סביר מאוד" למעשה מתארת סבירות של 90 אחוזים. מדובר בהצהרה החריפה ביותר של הארגון מאז הקמתו ב-1988.

 

נציגי המדינות שהגיעו לכינוס בפריז העריכו כי אם לא יתעשת העולם ויפעל לעצירת התחממות כדור הארץ, הטמפרטורה הממוצעת תעלה ב-3 מעלות צלזיוס עד שנת 2100. מדובר בשינוי האקלים המשמעותי ביותר מזה אלפי שנים. הדו"ח גם מספק תחזית עגומה עבור הקטבים - הצפוני והדרומי, ומתריע כי ייתכן שהקרחונים ימסו כולם בתוך פחות מ-100 שנה.

 

המועצה קבעה בדו"ח כי ללא שינוי במדיניות צריכת האנרגיה הנוכחית, מפלס המים באוקיינוסים ימשיך לעלות באלף השנים הקרובות. על פי ההערכות, מפלס הים יעלה בכ-43-28 ס"מ עד סוף המאה ה-21. ההערכה אמורה לזרוע פחד במדינות איים, אבל גם במדינות שפלה, כמו הולנד. 

 

"ממשלות שרוצות להגן על חופיהן צריכות להיות מאוד מודאגות, מכיוון שהעתיד לוט בערפל", אמר סטפן רמסטורף ממכון פוטסדם לחקר האקלים בגרמניה. מכון פוטסדם פירסם השנה דו"ח משלו, שבו מוצגת תחזית עגומה עוד יותר, הצופה עלייה של 140-50 ס"מ במפלס המים. 

 

על פי דו"ח המומחים, התחממות כדור הארץ צפויה להוביל להשלכות נוספות, הכוללות צמצום כמות הסופות הטרופיות, אך אלה עתידות להיות עזות וקשות יותר.

 

האחראי על נושאי איכות הסביבה באו"ם, אכים שטיינר, אמר ל-BBC לפני פרסום הדו"ח כי "הממצאים צפויים לסתור באופן מוחלט את הטענות, לפיהן עדיין לא ידוע מה גורם להתחממות כדור הארץ". הוא רמז למעשה לעמדתו של נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש, שנמנע באופן קבוע מלהצביע על שריפת דלק מאובנים כאחד הגורמים התורמים להתחממות הגלובלית - יש הטוענים שמשיקולים תועלתיים של קשריו עם אילי נפט.

 

נציגים מכמה מדינות סיפרו לרשת הטלווזיה CNN כי חברי המשלחת האמריקנית היו שקטים בהשוואה ליתר הנציגים במקום.

 

כינוס האקלים הפך את פריז בשבוע האחרון לבירה העולמית של שמירת כדור הארץ. עדות לכך באה אמש, כאשר מגדל אייפל וחלקים גדולים בעיר הוחשכו למשך חמש דקות, כדי להעלות את המודעות העולמית לשימור האנרגיה וההגנה על הסביבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכוניות גורמות לאפקט החממה
צילום: רויטרס
קרחונים נמסים באיסלנד
צילום: איי פי
דגים מיובשים בסין
צילום: רויטרס
מומלצים