שתף קטע נבחר

ביהמ"ש בשווייץ: ניתן לסייע לנכי נפש להתאבד

בית המשפט העליון בשווייץ קבע כי נכי נפש יוכלו לקבל מרופאים מרשם לסמים רעילים במטרה לשים קץ לחייהם. זאת, באם נמצא שבקשתם "מבוססת על החלטה אוטונומית המביאה בחשבון את מכלול הנסיבות". השופטים קבעו כי "יש להכיר בכך שהפרעות נפשיות חשוכות מרפא עלולות להפוך את חיי החולים לבלתי נסבלים"

פסיקה של בית המשפט העליון בשווייץ פתחה פתח לאפשרות שאזרחים הסובלים מנכויות נפשיות יוכלו להיעזר ברופאים על מנת לשים קץ לחייהם.

 

בהחלטת בית המשפט, שפורסמה היום (יום ו'), נקבע כי "יש להכיר בכך שהפרעות נפשיות חמורות וחשוכות מרפא עלולות לגרום לאותו סבל הנגרם כתוצאה מנכויות גופניות, ולהפוך את החיים לבלתי נסבלים עבור החולים, בטווח הארוך".

 

החוק השווייצרי נחשב ליברלי יחסית בכל הקשור להמתות חסד, ומתיר לחולים סופניים לקבל סיוע כדי לשים קץ לחייהם בתנאים מסויימים. החלטת בית המשפט מציבה, למעשה, את מחלות הנפש בדרגה זהה למחלות פיזיות. "אם בקשת המוות מבוססת על החלטה אוטונומית, שמביאה בחשבון את מכלול הנסיבות, הרי שאדם הסובל מנכות נפשית יוכל לקבל מרשם לסמים רעילים, ובכך לקבל סיוע בהתאבדות", נכתב בפסיקה.

  

 

השופטים הבהירו בהחלטתם כי יש לעמוד בכמה דרישות על-מנת שהבקשה תימצא מוצדקת. בהחלטתם כתבו כי "יש לעשות הבחנה בין משאלת מוות אצל אדם הסובל ממחלה גופנית שמצריכה טיפול וניתנת לריפוי, לבין בקשה המבוססת על החלטה סופית ועל שיפוט שקול של אדם, שאותה יש לכבד".   

 

ההחלטה התקבלה לאחר שהובא בפני השופטים מקרה של גבר בן 53, הסובל מהפרעה דו-קוטבית ומבקש להתיר לו לקבל סמים קטלניים ללא מרשם רופא. השופטים דחו את הבקשה, וקבעו כי על החולה לעבור תחילה בדיקות רפואיות מקיפות, שייבחנו את מצבו.

 

בשווייץ פועלים כמה ארגונים שמטרתם לסייע לאנשים הרוצים לשים קץ לחייהם. עזרה שכזו אינה נחשבת לעבירה תחת החוק הפלילי השווייצרי, כל עוד אין "מוטיבציה אישית" במעשה. שווייץ היא אחת המדינות היחידות באירופה המתירות סיוע לחולים המבקשים למות. הולנד אישרה המתות חסד ב-2001 ובלגיה ב-2002, בעוד שבריטניה וצרפת מתירות לחולים סופניים לסרב לקבל טיפול רפואי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כדורים לא רק להורדת חום (ארכיון)
מומלצים