שתף קטע נבחר

אמריקנים מעריכים: המוסד התנקש במדען גרעין איראני

העיתון הבריטי "סנדיי טיימס" מדווח כי מדען גרעין בכיר מת לאחרונה מוות מסתורי. באיראן דיווחו כי המדען מת כתוצאה מ"הרעלת גז" אך עובד בגוף מודיעין אמריקני סבור: אנשי מוסד התנקשו בו. בתוך כך, בצעד נדיר איפשרה איראן לעיתונאים לבקר אתמול במתקן הגרעין באיספהאן

מדען גרעין איראני עטור פרסים מת לאחרונה מוות מסתורי וגורם בחברת מודיעין אמריקנית טען כי קיים "מידע מודיעיני מוצק" על כך שהמוסד הישראלי הוא שהתנקש בו - כך דיווח הבוקר (יום א') השבועון הבריטי "סנדיי טיימס".

 

לפי הדיווח, על מותו של המדען, ארדשיר חסנפור, פיזיקאי גרעין בן 44, דיווח רדיו "פרדה", המשודר באיראן בחסות מחלקת המדינה האמריקנית. חסנפור עבד במתקן באיספהאן, שבו מייצרים גז המשמש להעשרת אורניום. בשנה שעברה הוענק לחסנפור פרס המחקר הצבאי לשנת 2004.

 

על פי הדיווח ברדיו, ב-21 בינואר, שישה ימים לאחר שמת חסנפור, החלו להתפרסם באיראן דיווחים על מותו, אך סיבת המוות שצוינה בהם הייתה "הרעלת גז". הדיווחים מסרו מידע נוסף על נסיבות ההרעלה, אך הודיעו כי הנושא הוכרז בוועידה שדה בבטיחות הגרעין.

 

רווה בהלה, מהחברה האמריקנית "סטרטפור", המספקת שירותי מודיעין והערכה, אמר ל"סנדיי טיימס" כי חסנפור היה יעד של המוסד. לדבריו, קיים "מידע מודיעיני מוצק" המצביע על כך ש"הישראלים", שאיימו מספר פעמים שימנעו מאיראן להשיג פצצה גרעינית, הם שהתנקשו בו.

 

עיתונאים ביקרו במתקן באיספהאן

בתוך כך, בצעד נדיר פתחה אתמול איראן את שערי מתקן המרת האורניום באיספהאן לעיתונאים ולדיפלומטים. זאת במטרה לנסות ולשכנע את הקהילה הבינלאומית שפני תוכנית הגרעין שלה לשלום ולא לייצור פצצת אטום.

 

הביקור במתקן באיספהאן, היה הראשון מסוגו מאז חידשה טהרן את המרת האורניום באוגוסט 2005. המבקרים היו דיפלומטים מקובה, סודן, מצרים, מלזיה ואלג'יריה. הם מייצגים את הליגה הערבית ושתי קבוצות של מדינות מתפתחות שידועות כתומכות בזכותן של חברותיה לקדם את האינטרסים האישיים שלהן ללא התערבות של מדינות המערב.

 

המתקן באיספהאן, הנמצא כ-410 קילומטרים מדרום לטהרן, אחראי לשלב מוקדם במחזור של הדלק הגרעיני, שבו מיוצר גז האורניום המשמש להמרה, ואינו נמצא במוקד ההתעניינות העולמית. הקהילה הבינלאומית מוטרדת בעיקר מהמתקנים שבהם מועשר האורניום באמצעות צנטריפוגות, כגון המתקן בנתנז.

 

המבקרים התרשמו מאגפים שונים במתקן, ובין היתר ראו שתי מצלמות שהתקינו בו פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם. נציג איראן לסוכנות הגרעין, עלי אשגאר סולטניה, אמר כי המצלמות הותקנו בהתאם למחויבות איראן לאמנה למניעת הפצת גרעין וכי הן מצלמות תמונות מדי שתי דקות.

 

את שאר המצלמות במתקן הסירה איראן בשנה שעברה בעת שהפסיקה לאפשר את פיקוח אנשי סוכנות הגרעין במתקניה, במחאה על העברת הטיפול בה למועצת הביטחון של האו"ם. בסוף הסיור אמר סולטניה כי כל 250 טונות הגז שיוצר ב-2006 במתקן מאוחסן בביטחה במנהרות תת-קרקעיות במתחם, אך סירב לומר היכן בדיוק.

 

בחודש דצמבר האחרון, הטילה מועצת הביטחון של האו"ם סנקציות על איראן בשל סירובה להפסיק את העשרת האורניום. לקראת סוף החודש צפויה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לדווח לאו"ם על מידת היענותה של איראן לדרישה הבינלאומית להפסיק את העשרת האורניום, ואחר כך, צפויה מועצת הביטחון לשקול צעדים נוספים, מעבר לעיצומים כלכליים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המתקן בו עבד המדען. ארכיון
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
המתקן באיספהאן. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים