שתף קטע נבחר

ניסוי לילי ראשון במערכת החץ הוכתר בהצלחה

מערכת הביטחון קיימה לראשונה ניסוי בטיל החץ - בשעות החשיכה. בניסוי הלילי, שעבר בהצלחה, נבדקו אלמנטים שונים של תמרון והטעיה. גורם ביטחוני: "יש כאן בהחלט התמודדות עם איומים רלוונטיים הנשקפים למדינת ישראל". שר הביטחון, עמיר פרץ: "הניסוי המוצלח מחזק את המוכנות והעמידה של ישראל"

מערכת הביטחון ערכה אמש (יום א') לראשונה ניסוי במערכת החץ - פרוייקט ההגנה בפני טילים בליסטיים - בשעות החשיכה. הניסוי נערך בשעה 21:18 במקביל בשני שדות שונים והוגדר כמוצלח.

 

שר הביטחון, עמיר פרץ, בירך על הניסוי ואמר כי "כל מרכיבי הנשק עבדו בתצורתם המבצעית. הניסוי המוצלח מחזק את המוכנות והעמידה של ישראל וממחיש את עוצמתה של מערכת הביטחון". לאחר הניסוי התקשר פרץ אל בכירי מערכת הביטחון והודה לכל הגורמים השותפים לו.

 

על פי מקורות ביטחוניים, מטרת הניסוי היתה לבחון את ההתמודדות של המערכת בהשמדת טיל אויב. ואולם הפעם הסוללה הראשית - זו שאמורה לפגוע בטיל - לא הוצבה בשדה הניסוי עצמו, אלא במרחק עשרות קילומטרים ממנו. "בניסוי הזה ישנה עליית מדרגה בתנאי קיצון שהכתבנו לעצמנו בהשוואה לניסויים קודמים", הדגיש מקור ביטחוני, "יש כאן בהחלט התמודדות עם איומים רלוונטיים הנשקפים למדינת ישראל".

 

הניסוי האחרון במערכת בוצע במרכז הארץ בדצמבר 2005 ועבר בהצלחה. גם כעת מדגישים במערכת הביטחון כי מדובר בניסוי שתוכנן זמן רב מראש ונמצא בגרף הפיתוח של המערכת. הניסוי אמש הוא העשירי במספר של מערכת הנשק וניסוי הטיסה ה-15 של המיירט. "למעשה, בניסוי הזה הוצבו שתי סוללות חץ", הסביר המקור הבכיר. "האחת בשדה ניסוי במרכז הארץ, והשנייה במקום אחר. מעבר לעובדה שהניסוי נערך בלילה, רצינו שהסוללה המרוחקת היא זו שתזהה את האיום ותפעל להשמידו ואילו הסוללה השנייה תקבל נתונים אך תישאר פסיבית לעצם היירוט".

 

תנאי הקיצון בניסוי אמורים להציב בפני המערכת אתגרים מסוגים שונים, כך למשל תנאי גובה של טיל האויב ואלמנטים שונים של תמרון והטעיה - כל זאת כדי לבחון כיצד מתמודדת המערכת עם האתגרים הללו.


הדמיית ניסוי החץ. הפעם זה הצליח

 

גם בניסוי זה, בדומה לניסויים קודמים במערכת, שולבו מרכיביה הקבועים: המכ"מ להתראה וגילוי ("אורן ירוק"), לזיהוי המטרה ("אנקור שחור"). לאחר מכן נכנס לתמונה המרכז לניהול יירוטים ("אתרוג זהב") המחשב מהי תוכנית ההגנה בפני האיום, וזו משוגרת למרכז בקרת המשגרים ("אגוז חום"). בסוף התהליך נמצא המשגר המבצעי, שבניסוי זה הינו מדגם חדש והיה לו מבחן ראשון, ובקצה – המיירט, הטיל שנורה לעבר האיום ופועל להשמידו.

 

במערכת הביטחון לא מדברים על הניסויים במערכת החץ על רקע ההתפתחויות באיראן. "אנחנו לא יושבים ללא מעש ומפתחים יכולות בהתאם לאיומים קיימים. לא משחקים בדברים שאינם קיימים. הניסוי הזה הוא חלק מן הפיתוח של המערכת, ונקבע על פי צורך מראש", אמר המקור הבכיר. הוא ציין כי מאז הניסוי הקודם הושגו שיפורים משמעותיים בתוכנה של המערכת, דבר שאמור לשפר את ביצועיה.

 

בשל מאפייני הניסוי שנערך בארץ, פעלו בשבועות האחרונים במערכת הביטחון לייצר סביבה שתאפשר את עריכתו. "יש בהחלט מגבלות חמורות באשר לבטיחות, וכל סטייה על אחת המערכות הייתה עשויה לפגוע באיכות הניסוי", הבהירו במערכת הביטחון.

 

הפרויקט היוקרתי החל לפני 19 שנה, כשיתוף פעולה בין ישראל לארצות הברית. שותפים בו חיל האוויר, מפא"ת, התעשייה האווירית, חברת תדיראן ובואינג. הניסויים הראשונים התקיימו בשנות ה-90; שלושת הראשונים בסדרה נכשלו, אך שמונה ניסויים מוצלחים בין 93'-98' וב-2000 הביאו להכרזתה כמבצעית בתחילת העשור והיא הועברה ליחידת "חרב מגן" של מערך הנ"מ בצה"ל.

 

ב-2004 נערכו שני ניסויים במערכת בארצות הברית. הראשון עבר בהצלחה, אך השני מעט פחות בעקבות אי השלמת המשימה (האיום זוהה, אף לא הושמד בשל תקלה טכנית - ח.ג). עם זאת, במערכת הביטחון ציינו כי שני הניסויים העידו על מבצעיות גבוהה של המערכת.


פורסם לראשונה 11/02/2007 21:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות  תעשיה אווירית
הניסוי הקודם בטיל החץ
באדיבות תעשיה אווירית
מומלצים