שתף קטע נבחר

זירת הקניות
ויז'ואל/פוטוס

גינה לי ירוקה?

החלום הקולקטיבי, על בית עם גג אדום וגינה ירוקה, יכול להיות סיוט אקולוגי של ממש. משטחי דשא רחבי ידיים ובזבזניים, כימיקלים וקוטלי חרקים מסוכנים, דשנים מזיקים - כל אלה הם רק חלק מהנזקים הסביבתיים שגורמת גינה שהוקמה ומתוחזקת ללא חשיבה סביבתית נכונה. כך תוכלו לדאוג לגינה יפה יותר, בריאה יותר וירוקה יותר

לא בכדי נחשבת ישראל לאחת מפינות החמד של העולם. מיקומה הגיאוגרפי הופך אותה לבית חם לבעלי-חיים וצמחים ייחודיים רבים, אותם לא ניתן למצוא בשום מקום אחר. למרות שממש מתחת לאף מצויים מינים רבים של צמחים, פרחים מרהיבים ועצים ייחודיים, רבים בוחרים בצמחים המיובאים מחו"ל, ולא מותאמים לתנאי מזג האוויר בארץ.

 

כולנו התרגלנו לחשוב ששטחי דשא רחבי ידיים מציינים איכות חיים ו"ריאות ירוקות" בלב הכרך האורבני והאפור. אולם דווקא משטחים אלו טומנים בחובם מחיר סביבתי לא קטן, בכך שהם מבזבזים כמויות עצומות של מי השקיה הדרושים לצמיחה ותחזוקה שוטפת של מרבדי הדשא הנעימים.

 

צמחים אחרים הנפוצים בגינות בישראל אף הם אינם מותאמים לאקלים, ודורשים כמות גדולה של מים, חומרי דשן ומדבירי מזיקים. זאת, לעומת הצמחייה הישראלית שרגישה פחות לתנאי מזג האוויר והלחות בארץ, ועמידה בפני חלק ניכר מהמזיקים באופן טבעי.

 

הדרך הטובה ביותר להבטיח גינה ירוקה של ממש, מתחילה בתכנון נכון ומושכל. כך למשל, יש לכלול נתונים כמו כמות השמש הזמינה לצמחים, סוג הקרקע, האקלים ועוד, כדי להבטיח תנאים מיטביים לצמחים. תכנון נכון ימנע עגמת נפש, יחסוך לכם כסף וימנע נזק סביבתי. מומלץ תמיד לבחור בצמחים מקומיים, אולם יש להקפיד לא לקטוף צמחים מוגנים ולרכוש במשתלות מקצועיות ואמינות.

 

איך בוחרים את הצמחים?

אילו צמחים מקומיים תוכלו לגדל בגינה שלכם? פרופ' אבינעם דנין מהמחלקה לאבולוציה, סיסטמטיקה ואקולוגיה, באוניברסיטה העברית בירושלים, הקימה מאגר מידע עצום ומרשים של צמחי ארץ ישראל ושכנותיה. במאגר המקיף מידע נרחב על המינים השונים, התנאים הדרושים לגידולם ותפוצתם בארץ.

 

מאגר נוסף שישמש אתכם הוא מאגר המידע של פרופ' עמרם אשל מאוניברסיטת תל-אביב. המאגר המעוצב להפליא יסייע לכם לבחור את הצמחים אותם תוכלו לגדל בביתכם, והוא כולל גם מאגר של צמחי מרפא ותבלין וכן צילומים מרהיבים. לפני הביקור במשתלה ורכישת צמחים רבים ויקרים, תוכלו להתרשם משורה ארוכה של צמחים, עצים ופרחים, אותם תוכלו לגדל בגינתכם ולהפוך אותה לפינת חמד של ממש.

 

חבל על כל טיפה

המחסור במים מורגש ביתר שאת באיזורים מוכי עוני בעולם. בשנת 2000, עמדה הצריכה הממוצעת לנפש לאדם על 42 מ"ק בלבד לאדם באתיופיה, לעומת 1,932 מ"ק לאדם בארצות-הברית. הפערים הגדולים נובעים בחלקם מהתנאים הגיאוגרפיים, אך מושפעים מסוגיות פוליטיות וכלכליות, המאפשרות למדינות עשירות לנצל מאגרים רחוקים לצורך שימוש בזבזני ומיותר. ישראל אינה מדינה המשופעת במים, וגידולים רבים הדורשים כמויות מים רבות רק מחריפים את המצב.

 

אם אינם מעוניינים לוותר על משטחי הדשא בביתכם, תוכלו לחסוך בכמות המים הדרושה להשקייתם באמצעות התקנת מערכת השקיה חכמה שמאפשרת הזרמת כמות מדויקת של מים הדרושה לצומח, ישירות לשורשים. בהשקיה על פני השטח, כמות עצומה של מים מתבזבזת בשל החום והאידוי - ואינה מגיעה כלל לצמחים.

 

הטפטפות, המצאה הישראלית שיועדה לחיסכון המים בחקלאות, הן פתרון מצוין להקטנת חשבון המים שלכם ואף לשפר את מראה הגינה. השקיה בשעות הערב תמיד מומלצת על פני השקיה בשעות החמות, בהן חלק ניכר מהמים מתאדה ולא מגיע כלל לשורשי הצמחים.

 

המהדרין יכולים לעשות שימוש חוזר במים לצורך השקיה. הקטנת השימוש בחומרי ניקיון וכימיקלים תהפוך את המים בהם השתמשתם לרחצה, הדחת כלים וכביסה לניתנים לשימוש חוזר להשקיית הגינה. ישנם כיום מספר גופים וחברות המסייעים בעידוד השימוש במים אלו, המכונים לעתים "מים אפורים", ותוכלו להסתייע באנשי מקצוע לצורך מיחזור מחודש של המים לגינה שלכם.
 
ומה עם דשא מלאכותי? הוא עשוי בדרך כלל מחומרים סינתטיים, שתהליך ייצורם דורש משאבים רבים ואף פולט גזים וכימיקלים מזהמים. המשטח המונח על האדמה מונע את יציאת החום ממנה, כך שהקרקע תחתיו חמה ביותר. בסביבה כזו, נפגעים צמחים ואורגניזמים רבים הנמצאים באדמה, והיא מפסיקה למעשה לתפקד כסביבת מחייה ביולוגית. כיום ישנם תחליפים ירוקים יותר למשטחים הסינתטיים, וחלקם אף מתמודדים עם בעיית הצטברות החום. מומלץ להתייעץ בנושא באיש מקצוע בעל רקע סביבתי.

 

פעילות משפחתית במקום כימיקלים

חומרי הדברה שונים, שנועדו להרחיק מכרי הדשא והצמחים מזיקים וחרקים שונים, אף הם עשויים להזיק בכמויות מצטברות. הם מחלחלים לאדמה ובריכוזים גבוהים עלולים להרעיל בעלי חיים שונים החיים בה - תולעים, חיפושיות, חלזונות ואחרים - המשמשים מזון לציפורים ובעלי חיים אחרים. מבלי שאתם יודעים על כך, אתם עלולים להרעיל בעלי חיים רבים ולפגוע במארג המזון המורכב (ולעתים גם הבלתי נראה) שמתקיים בגינה שלכם. קוטלי עשבים מכילים אף הם חומרים מסוכנים, ושימוש תכוף ומרובה בהם נמצא כמזיק לסביבה.

 

ניכוש ידני ועבודת גננות יכולים להפוך בקלות לפעילות משפחתית מהנה, המועילה לבריאותכם ומונעת שימוש בחומרים מזיקים לסביבה. בנוסף, תוכלו לנצל את ההזדמנות וללמד את ילדיכם על בעלי החיים השונים החיים בגינה: רכשו מדריכים המסבירים על המינים השונים אותם תוכלו למצוא בסמוך אליכם, עודדו אותם להתעניין ביצורים השונים ובצמחים אותם אתם מגדלים וחפשו באינטרנט מקורות מידע להרחבת האופקים והידע. ילדים בכל הגילאים סקרנים לגלות עולם מופלא ומלא בחיים ממש בפתח ביתם, ומומלץ לעודד אותם לכך כבר בגיל צעיר.

 

גם דשנים עשויים להזיק, בשימוש לא נכון או מוגזם. דשנים המבוססים על תרכובות כימיות לא מומלצים, ותמיד כדאי לבחור בדשנים ממקור אורגני - כמו זבל הנמכר בשקיות גדולות ומשמש כדשן מצוין, אם כי אף הוא יכול לחלחל למי התהום או למאגרי מים, בעיקר בעונת הגשמים. הקפידו לא להשתמש בכמויות גדולות של דשנים, גם ממקור טבעי, וקראו היטב את הוראות השימוש כדי למנוע נזקים מסוג זה.

 

מומלץ להעדיף דשנים המגיעים בצבירים או גרגרים, ולא בדשנים אבקתיים שעלולים לעוף ברוח הישר אל הדשא של השכן, במקרה הטוב, או אל מאגר מים סמוך, במקרה הרע. לצמחים דרושות כמויות זעומות של יסודות כימים, אותם ניתן לספק בקלות באמצעות זבל ממקור אורגני. בקלות תוכלו לייצר קומפוסט ביתי, ולהשתמש בו כדי לזבל ולדשן את הגינה שלכם. אפשרות נוספת היא לרכוש קומפוסט איכותי, הנמכר כיום בנקודות מכירה רבות ברחבי הארץ.

 

מצע הגידול

משטחי בטון, ריצוף וגרנוליט אוטמים את הקרקע, מונעים כניסה של חמצן וגורמים להתחממות הפוגעת באורגניזמים החיים באדמה וחשובים למארג המזון. פזרו בשטחי הגידול כפיסי עץ גדולים, אבנים קטנות, טוף או חצץ, המאטים את חלחול ואידוי המים (ובכך יתרמו גם לחשבון המים שלכם), ומאפשרים שמירה על קרקע לחה ומאווררת.

 

ומה עם בעלי החיים?

מלבד הצמחים, הגינה שלכם יכולה לאכלס מינים רבים של בעלי חיים, החל בחרקים זעירים החיים בקרקע ובסביבותיה, וכלה בעופות וציפורים שישמחו לבקר בגינתכם. תוכלו להתקין בגינה קופסאות קינון המיועדות לעופות שונים, שיקפצו על ההזדמנות ויקימו משפחה בביתכם. פינות האכלה, בהן תוכלו להיפטר משאריות לחם יבש, קטניות ועוד, ימשכו אליהן יונים, ציפורי דרור ובעלי כנף רבים אחרים.

 

יש להימנע מהשארת כמות גדולה מדי של מזון, כדי להרחיק מהמקום מזיקים דוגמת מקקים, עכברים וחולדות. בחלק מהמקומות בארץ ניתן למצוא גם עופות דורסים, שישאירו את הגינה וסביבתה נקייה ממכרסמים ומזיקים קטנים אחרים. עופות אלו חוסכים את הצורך בשימוש ברעלים שונים, המזיקים גם לבעלי החיים האחרים וחיות המחמד שלכם.

 

כך, באמצעות תכנון נכון, בחירת הצמחים וצמצום בחומרי ההדברה, הדשן והמים - תוכלו להבטיח לעצמכם גינה מגוונת ומרשימה, ובו בזמן לתרום לסביבה במקום להזיק ולהשתמש במשאבים יקרים ומתדלדלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל גרטי
דשא - ירוק, אך לא ידידותי לסביבה
צילום: יעל גרטי
אלה ארצישרארלית - עץ מרשים ומקומי
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
קטלב - תוספת ירוקה לגינה שלכם
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
מומלצים