שתף קטע נבחר

זירת הקניות

על שלושה פשעי אקסון ועל ארבעה

לאחרונה התברר כי חברת הדלק הגדולה בעולם, אקסון-מוביל, מציעה סכומי כסף גבוהים למדענים שימצאו פגמים בדו"חות על הרס כדור-הארץ ויסתרו את הגורמים הידועים להתחממות הגלובלית, מנהלת רומנים פוליטיים סוערים עם בכירים בממשל ואף שולחת זרועות למערכת החינוך האמריקנית. האם ניתן יהיה לעצור אותה? חלק ראשון

מייד לאחר שפורסם הסקר של מועצת המומחים של האו"ם שקבע, כי יש סבירות של 90% על כך שבני-האדם הם מקור ההתחממות הגלובלית ושינוי מזג האוויר - או, כפי שהכותרת ב-YNET היטיבה להגדיר זאת, "המומחים פסקו: אנחנו הורסים את כדור הארץ" - סערה התקשורת העולמית על כך שצוות חשיבה שממומן על-ידי אקסון-מוביל, חברת הדלק הגדולה בעולם, מציע תשלום של 10,000 דולרים אמריקנים לכל מדען או כלכלן שימצא פגמים בדו"ח המומחים הזה.

 
10,000 דולרים, גם אם ישולמו למאה מדענים שיהיו מוכנים למכור את נשמתם לאקסון-מוביל, הם השקעה פעוטה וזניחה עבור חברה שהפדיון שלה הוא מיליארד דולר ביום, כלומר הכנסותיה השנתיות הן פי ארבע מאשר התוצר הלאומי הכללי של מדינה מייצרת נפט כמו כווית.
 

אלה ששינוי האקלים יקר לליבם לא הופתעו כלל, שכן אקסון-מוביל משקיעה, מזה שנים, מאמצים רבים ביצירת מסך עשן של ספקות באשר להתחממות הגלובלית ולהשפעותיה המזיקות על הסביבה, וכל האמצעים כשרים. מנהלי החברה יודעים, שבמוקדם או במאוחר יתבע הציבור, או ארגונים חברתיים, או אפילו מדינות כי פעולותיה יוגבלו, והיא עלולה אף להיתבע על נזקי בריאות, רכוש וסביבה כתוצאה מהתעלמותה ממחקרים המצביעים על נזקים כתוצאה משימוש נרחב בדלק.

 

אך כל עוד היא יכולה לטעון שהנושא עדיין לא הוחלט, שעדיין קיימים ספקות לגבי מקור ההתחממות הגלובאלית, היא דוחה את רוע הגזירה וממשיכה לצבור מאות מילארדים. ואם היא תיתבע, היא תוכל תמיד לטעון שמכיוון שהיו עדויות סותרות, היא פעלה בתום לב!

 

הרומן של בוש עם חברות הנפט

האקלים הפוליטי בוושינגטון בשש השנים האחרונות עזר מאוד לאקסון-מוביל להכחיש כל קשר בין שימוש במוצרי נפט לבין שינוי האקלים וההתחממות הגלובלית. רבות נכתב כבר על כך שהאזרח מספר אחד של ארצות הברית, ג'ורג' בוש, חולק את סדיניו עם חברות הנפט, ובכלל זה ספר ידוע על הקשר ההדוק בין משפחת בוש לבין בית המלוכה הסעודי. אין להתפלא, איפה, שממשל בוש הכחיש, לכל אורך כהונתו הראשונה, כל קשר בין צריכת הדלק לבין השפעות אקלימיות שליליות, ואף נקט בפעולות לצנזר מחקרים שהצביעו על קשר כזה באופן שהוא לפחות לא מוסרי ואולי אפילו פלילי.

 

ממש בימים בהם פורסמו הן דו"ח האו"ם והן הידיעות על ניסיונה של אקסון-מוביל להטיל בו ספקות העידו מספר מדעני אקלים המועסקים על-ידי הממשל האמריקני בשבועה בפני הקונגרס כי ממשל בוש הפעיל עליהם לחץ עצום לשנות את האופן שבו הם מציגים את ממצאי המחקר שלהם כדי להמעיט בסכנה שנשקפת לסביבה.
 
כ-1600 מדעני אקלים מועסקים על-ידי הממשל האמריקאי בסוכנויות שונות, ובהן נאס"א (סוכנות החלל האמריקנית) ואי.פי.איי (הסוכנות להגנת הסביבה), וכמחצית מהם קיבלו הנחיות מפורשות שאסור להם להשתמש במלים "התחממות גלובאלית" או "שינוי אקלים" בהרצאותיהם, במאמריהם או במחקריהם.

 

יתרה מזאת, במקרים רבים שינה סוכן של הבית הלבן, איש ללא השכלה מדעית בשם פיל קלוני, טקסטים של מאמרים מדעיים של חוקרים אלה לפני פרסומם ומבלי שמחבריהם יידעו, וזאת כדי שממצאיהם לא יצביעו על הקשר בין פעילות אנוש להתחממות הסביבה. לאחר שהגיעו תלונות רבות על פעילויותיו (הלא-מוסריות, ויש אפילו טוענים לא חוקיות) של קלוני נאלץ הבית הלבן לפטרו, אך הפיטורים לא הזיקו לו כהוא-זה: מייד לאחר פיטוריו הוא קיבל תפקיד בכיר בחברת אקסון-מוביל.

 

גם מערכת החינוך מושפעת

זרועתיה הארוכות של אקסון-מוביל מגיעות גם למערכת החינוך האמריקנית. לפני חודשים ספורים נודע כי מפיקיו של סרטו הדוקומנטארי המעולה של אל גור, "האמת המטרידה", העוסק בהתחממות הגלובאלית פנו לאיגוד האמריקאי של מורי המדע (NSTA), הארגון הגדול מסוגו בעולם שמאגד למעלה מ-50,000 מורי מדע ברחבי ארצות-הברית, והציעו לו תרומה של 50,000 עותקי די.וי.די של הסרט. אחרי הכול, הסרט זכה לשפע של שבחים ממדעני האקלים הידועים בעולם; בכמה ממדינות אירופה המערבית חובה על תלמידים לצפות בו; והמוטו של הארגון הוא "לעודד מצוינות וחדשנות בהוראת ובלימוד המדע לכול." למפיקים לא היה ספק, איפוא, שהתרומה תתקבל בברכה ובתודה.

 

אך הארגון אמר "לא, תודה." בדוא"ל לאחת ממפיקות הסרט הסבירו ראשי ה-NTST כי הם לדעתם, הארגון או חבריו "יפיקו תועלת מועטה, אם בכלל," מהסרט. בהמשך הדוא"ל הם הסבירו כי הפצת הסרט עלולה לחבל במאמצי גיוס הכספים של הארגון ולהכעיס כמה מתומכיו. ומיהם התומכים האלה? בין הגדולים שבהם נמנים ענקי הדלק אקסון-מוביל וחברת שֶל-אויל, וכן "איגוד הנפט האמריקאי" (API), ארגון הגג של יצרניות הנפט בארצות-הברית.
 
  • בכתבה הבאה: המלחמה (המלוכלכת) של יצרניות הטבק בפעילי הסביבה
 

יגאל מוריה עוסק בכתיבה ובתרגום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תחנת דלק של "אקסון" - ענקית רבת עוצמה
צילום: רויטרס
מומלצים