שתף קטע נבחר

בלגיה: הפסד לגוגל בתביעה נגד Google News

בית המשפט בבריסל קיבל את התביעה של עיתונים בלגיים נגד פרסום הפניות אליהם באתר החדשות האוטומטי של גוגל

בית המשפט בבריסל קיבל את התביעה של ארגון זכויות היוצרים, המאגד עיתונים בלגיים בשפה הצרפתית, Copiepresse, שהוגשה נגד גוגל בטענה להפרת זכויות יוצרים עקב שימוש בתכנים של אתרי החדשות, כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס. בכך בית המשפט הותיר על כנו את צו המניעה הזמני שמנע מענקית החיפוש לשלב ידיעות מאתרי חדשות מקומיים בגירסה הבלגית של Google News . 

 

על מה מדובר?

אתר Google News סורק מקורות חדשות ברשת ומפרסם כותרות ותמונות ממוזערות המפנות לאתרי התוכן בהם התפרסמו הידיעות והכתבות השלמות. גוגל טוענת כי השירות חוקי לחלוטין מאחר והגולשים מתבקשים להקליק על הכותרת כדי לקרוא את הכתבה המלאה.

 

העיתונים המקומיים שתבעו את גוגל טענו כי החברה גנבה תכנים מאתרי האינטרנט שלהם ופירסמה אותם באתר החדשות Google News ללא רשות או פיצוי.

 

אנשי ה-Copiepresse טענו כי גוגל התעלמה מבקשות קודמות להסיר תכנים מאתר Google News בבלגיה. זאת, בניגוד לרצון הטוב שהפגינו אנשי אתר החדשות של MSN בבלגיה, שהסכימו לנהל מגעים במטרה למצוא פתרון. 

 

הגירסאות של Google News בבלגיה בשפות צרפתית והולנדית ריקות כעת מרוב התכנים המקומיים, ומופיעות בהן כותרות מסוכנויות ידיעות, אתרי חדשות ועיתונים זרים. 

 

בחודש ספטמבר אשתקד נעתר בית המשפט בבלגיה לבקשה שהוגשה על ידי Copiepresse והוציא צו מניעה זמני האוסר על גוגל להשתמש בתכנים שבמחלוקת. בית המשפט אף הורה לענקית החיפוש להסיר משרתיה את גרסת המטמון (Cache) של הידיעות ולפרסם את ההחלטה באתרה הבלגי של גוגל.

 

ההחלטה תפגע בגולשים

לאחר שהתקיימו מספר דיונים בתביעה בהם נשמעה עמדתה של גוגל, החליט בית המשפט להיעתר לתביעה ולהפוך את הצו הזמני לצו קבוע. בכך, למעשה, אישר בית המשפט את טענת הארגון שגוגל מפרה את זכויות היוצרים בתכנים של העיתונים. משמעות הצו היא שגוגל לא תוכל להציג ידיעות וכותרות מאתרי חדשות של עיתונים המאוגדים ב-Copiepresse ותיאלץ לוותר על תכנים מקומיים בשירות החדשות שלה בבלגיה. 

 

מבלי להיכנס לסוגיות העולות מההחלטה, כמו אם, למשל, היה ראוי לקבוע כי השימוש שעשתה גוגל בתכנים הוא בבחינת “שימוש הוגן”, נדמה כי ההחלטה תפגע דווקא בגולשים. אף ייתכן כי ההחלטה תערער ולו במעט את האושיות עליהן מושתת המרחב הקיברנטי.

  

יש לזכור שרובוט החדשות של ענקית החיפוש “שולף” כותרת בצירוף משפט או שניים בלבד מתוך הידיעה ומקשר את התוצאה לידיעה המקורית. מאחר וקישורים בין אתרים מהווים את הבסיס להתפתחות המרחב הקיברנטי ו-WWW בפרט, נראה כי על ידי שלילת החופש של גוגל “לקשר”, פגע בית המשפט באחד העקרונות הבסיסיים של הרשת.

 

הצטרפתם כבר לניוזלטר החדש שלנו? הירשמו באמצעות תיבת הרישום התכולה מימין ותקבלו בימים ב'-ד' את מהדורת סיכום היום שלנו - עם קישורים מעניינים והערות על המצב

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גוגל. הפסד בבלגיה
גוגל. הפסד בבלגיה
צילום: עידו בקר
מומלצים