שתף קטע נבחר

קהילת גשר - קשת מזכרת בתיה

דתיים וחילונים, הולך ביחד? (כן, בקהילת גשר במושבה מזכרת בתיה). מתי זה מתחיל - (כבר בבית הספר המשותף) מה האסטרטגיה? ("חיי קהילה, אבל לא לחיות בסיר חמין") למה הם נוגעים בהיסטוריה? (בית הכנסת של רוטשילד, והסליק מתחת לבמה) ומה צריך לעשות כדי להיות חבר? (וזה לא קשור לכסף) הכירו את הקהילה השבועית

קהילת "גשר" - מזכרת בתיה, היא קהילה עירונית המשותפת לדתיים וחילוניים שהוקמה לפני כשנה וחצי. היוזמה החלה מרעיון של מספר משפחות דתיות וחילוניות והיא התגבשה כיום לקהילה המונה כ-120 משפחות. חברי הקהילה הדתיים ומפעם לפעם גם אלו שאינם דתיים מתפללים בעיקר בבית כנסת "המרכזי"' במושבה. הקהילה הקימה מוסדות חינוך בהם הילדים לומדים יחדיו לפי המודל של בית הספר קשת הירושלמי ומקיימת פעילויות תרבות להורים לילדים ולכל המשפחה.

תכירו.

 

  • דע לפני מי אתה עומד: קהילת "גשר מזכרת בתיה". חברי הקהילה גרים ברחבי המושבה ואינם מתגוררים בשכונה מוגדרת. כפי שאחד מחברי הקהילה הגדיר: "אנו רוצים חיי קהילה אבל לא לחיות בתוך חמין". בשבתות הולכים מקסימום כ-20 דקות מקצה המושבה לקצה השני. בקהילה חברות כ-120 משפחות.

 

  • לשון אחר: בבית הכנסת המרכזי במזכרת בתיה התפילה בנוסח אשכנז ועל פי מנהגי הגר"א. בגן ובבית הספר הילדים הדתיים מתפללים מסידור "שמע תפילתי". בעוד כשבועיים יחגגו ילדי כיתה א' את טקס קבלת הסידור ויקבלו את סידור "שירה חדשה" השלם. בבית הכנסת מתקיימות שלוש תפילות ביום, בשבת יש גם מנין צעירים אחרי הצהריים. בחגים הוא מלא מפה לפה וצר מלהכיל את הבאים בשעריו.

 

  • רב לכם בני ישראל: לקהילת גשר אין רב, אבל יש דיונים לגבי בחירה של רב ואיש רוח חילוני אשר ילוו את הקהילה ומוסדותיה. בשלב זה עדיין לא התקבלה החלטה.

 

  • בית כנסת המרכזי: רב המושבה מזכרת בתיה, הרב אפרים זלמנוביץ, מכהן גם כרב בית הכנסת.

 

  • מי ומי הולכים: רוב חברי הקהילה בני 30–40, משפחות עם ילדים בגילאי יום – עד תשע. בקהילה חברות משפחות דתיות, חילוניות, מסורתיות. המשותף - שאיפה לחיי קהילה, וחינוך בתפיסה יהודית דתית או חילונית, העיקר שתהיה פלורליסטית.


הפעילויות לילדים. מעורבות

 

  • לשם ייחוד: בית הכנסת עומד פעיל מאז שנת תרפ"ז (1927) בנייתו החלה בשנת תרמ"ז (1887), בזכות תרומה של הברון רוטשליד בכבודו ובעצמו. בעת ביקורו החמישי (והאחרון) במושבה נידב הברון כספים לבניית בית כנסת חדש, היות שבקיר בית הכנסת הישן נפער סדק והיה חשש לקריסתו. המבנה המרשים של בית הכנסת תוכנן על ידי האדריכל התל-אביבי פנחס היט.

 

בספריית בית הכנסת מצויים ספרים בעלי ערך היסטורי מימי ראשית המושבה, כגון ש"ס דפוס ברלין שנת תר"מ, שהעלו עמם מייסדי המושבה בהגיעם לארץ, ש"ס דפוס וילנר משנת תרנ"ו, שהוכנס לבית הכנסת ברוב פאר והדר, וש"ס דפוס לעמברג משנת תרכ"ג. בתקופת המנדט הבריטי נחשף "סליק" עם נשק מתחת לבמה המרכזית.


לימוד משותף

 

בבית הכנסת הבית-ספרי של הקהילה, בבוקר, לאחר שכל הילדים מתכנסים הכיתה והגן הם מתפצלים לקבוצת התפילה וקבוצת המפגש. בכל שכבת גיל לומדים ילדים דתיים (הנקראים קבוצת התפילה) וחילונים ( הנקראים קבוצת המפגש). קבוצת התפילה מתפללת ומתחנכת לאורח חיים הלכתי וקבוצת המפגש מחזקת את זהותה החילונית הרואה את היהדות כתרבות, אח"כ שתי הקבוצות מתאחדות להמשך לימודים משותף.

 

  • על דעת המקום: על חברי הקהילה לתרום בשעות של עשייה, יש גם תשלום חודשי של כ-150 שקל עבור כל הפעילויות של הקהילה ומוסדות החינוך.

 

  • תרומות ומעשרות: הקהילה נתמכת ע"י עמותת "גשר" ומוסדות החינוך נתמכים ע"י עמותת קשת.

 

  • מצוות הקהל: הקהילה מקיימת אירוע לפחות אחת לחודש. למשל: סיור סליחות בירושלים, מסיבות חנוכה, ט"ו בשבט. בחודש הקרוב תתקיים הרצאה בנושא פסיכולוגיה ביהדות וערב אימפרוביזציה שיעסוק, איך לא, ביחסי דתיים חילוניים.


אירועי תרבות, בכל חודש

 

  • ספר הזכרונות: היום המרגש ביותר בחיי הקהילה היה היום הראשון בו החלו לפעול מוסדות החינוך הקהילתיים המשותפים לדתיים וחילוניים במזכרת בתיה (התאריך - 3.9.06) מוסדות אלו הוקמו לאחר מאבק ממושך וכדי לחגוג את המאורע קיימה הקהילה אירוע במתנ"ס המושבה.

 

  • דברים שיש בהם שיעור: לקהילה יש מסגרת של "בית מדרש". כעת לומדים שמונה פרקים לרמב"ם. את הלימוד מנחה אחד מחברי הקהילה.

 

  • צאצאי צאצאינו: אחת לחודש מתקיים "מניין ילדים" ומלבד תפילה, יש גם סיפור וממתק.  

 

  • דרור יקרא: לוח המודעות של הקהילה נמצא ברשת באתר של הקהילה באינטרנט. ניתן למצוא בו לו"ז פעילויות לשבועיים הקרובים, וכן תמונות מאירועי הקהילה, קטעי עיתונות וטלויזיה שנכתבו על הקהילה, הסברים על המודל החינוכי ובלוג של הגננת עירית.

 

  • קוראים ומשתחווים: "ודיברת בם" - גיליון פרשת שבוע הפופולארי נכתב עלי חברי הקהילה. הגיליון מופץ לילדים הלומדים במוסדות החינוך של הקהילה, בבתי הכנסת במושבה, ובאמצעות אתר האינטרנט של המועצה, יש גם מנויים ( חינם) לגיליון האלקטרוני. בכל גיליון יש דבר תורה הנכתב ע"י הורה דתי ודבר תורה הנכתב ע"י הורה חילוני, כמו כן הגיליון מציע להורים נושאים לשיחה עם הילדים בעקבות פרשת השבוע.  

 

  • התו החברתי: ילדי הקהילה נטעו בט"ו בשבט עצים בכניסה למושבה. הקהילה החליטה גם לקיים מבצע פסחא דקמא. הקהילה עורכת במהלך השנה אירועים בנושאי תרבות יהודית שפתוחים לכלל תושבי המושבה. בבית הספר שוקדים על שילוב של תלמידים מכל השכבות הסוציואקונומיות.

 

  • נגישות לבעלי מוגבלויות: לבית הכנסת יש נגישות לנכים, גם לעזרת הנשים שנמצאת גם למעלה וגם במפלס של עזרת הגברים. בבית הספר של הקילה משולבים ילדים בעלי צרכים מיוחדים.

 

  • למען שמו באהבה: יישר כוח מגיע למשפחות בקהילה אשר בשנה האחרונה פעלו באינטנסיביות (עבדו יומם וליל) להקמת הקהילה ומוסדות החינוך. יישר כוח לראש המועצה, מאיר דהן, שתמך בהקמת הקהילה ובפתיחת מוסדות החינוך המשותפים. 

 

טורים קודמים:

 

  • יניב מזומן הוא עמית מחקר בבית מורשה
  • הסדרה בחסות בית המדרש-החברתי, בית מורשה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית הכנסת המרכזי. מ-1887
צילום: לע"מ
ראש המועצה. תומך
מומלצים