שתף קטע נבחר

קונים מחשב: בחירת ציוד היקפי

הציוד ההיקפי בדרך כלל מוזנח - וחבל. בחלקו השני של המדריך המלצות כיצד להוציא את מירב ההנאה מהמחשב החדש, איך בוחרים חנות טובה לרכישה ואיך לא להתקע עם חומרה שעבר זמנה

בכתבה הקודמת עסקנו בכל מה ש"מתחת למכסה המנוע" - כל רכיבי המחשב הפנימיים. אם נישאר עם דימויים מעולם הרכב, הרי שהפעם אנחנו הולכים לעסוק בתא הנוסעים: ההגה, נוחות המושבים וגם מערכת הסאונד או בשפת עולם המחשבים: הציוד ההיקפי.

 

קטגוריית הציוד ההיקפי היא המוזנחת ביותר, וחבל שכך, כי לרוב היא זו שקובעת את ההנאה שלכם מהמחשב ביומיום. פעמים רבות אנו רואים אנשים שמוכנים להשקיע למעלה מ-6,000 שקלים במחשב חדש, ללא ציוד היקפי - כשהם משמרים מהמחשב הישן שלהם מסך שפופרת זקן בן שש שנים, ועכבר, מקלדת ורמקולים עלומי שם ב-100 שקלים.

 

גם אם השקעתם בכרטיס מסך שמסוגל להציג את כל האפקטים ברמה הגבוהה ביותר, ברזולוציה של 1200 על 1600 פיקסלים ועוד ממתקים לעיניים - מה שווים כל אלה, אם הם מוצגים על מסך עייף ומרצד?

 

מסך  

זהו אולי הרכיב החשוב ביותר בתקציב מחשב חדש. המסך הוא הרכיב עם אורך החיים הגדול ביותר, בממוצע כחמש שנים. השקעה במסך פירושה השקעה לטווח ארוך. כרטיס המסך שלכם אולי ייחשב לגרוטאה בעוד שנתיים, אך המסך נשאר לנצח, במונחי חומרה. לעניות דעתנו, השקעה במסך קודמת להשקעה ברכיבים אחרים.

 

כיום, מסכי LCD הדקים הפכו אטרקטיביים יותר, כאשר מחיר המסכים הטובים מתחיל בסביבות 1,300 שקלים, וניתן למצוא מסכים סבירים החל מ-1,000 שקלים ומעלה. אומנם, מבחינת איכות תמונה מקסימלית, מסכי שפופרת איכותיים

מהשורה הראשונה יתנו ביצועים טובים יותר ממסך LCD איכותי בגודל זהה, כשהדבר נכון בעיקר בכל הנוגע לבעיית הניגודיות של מסכי LCD, בעיה הטבועה בטכנולוגיה.

 

כמו כן, הבהירות של מסכי LCD נמוכה לרוב מזו של מסכי השפופרת (CRT). הבעיה נעוצה בדרך שבה ה-LCD פועל: רשת הפיקסלים שאנו רואים מסננת את האור, אך לא יוצרת אותו. מקור האור הוא נורת ניאון (פלורוסנט) המצויה מאחורי הרשת. אומנם ניתן להגביר את הבהירות, אך הדבר יבוא על חשבון הניגודיות - הבעייתית מלכתחילה.

 

עוד ב-HWzone: מפרטי המחשב המומלצים

 

יושבים במרכז

לעומת זאת, מבחינת חדות, זמן תגובה וזוויות צפיה, אין שום בעיה במסכי ה-LCD של היום. אומנם, ישנה ירידה בניגודיות כשמתבוננים על המסך מן הצד - אבל כמה מאיתנו מתבוננים במסך מהצד ולא יושבים במרכזו?? חוסר התאימות של המסכים לרזולוציות לא "טבעיות" יכול להוות בעיה (לכל מסך LCD ישנה רזולוציה שבה הוא פועל במיטבו, בהתאם לגודלו),

במיוחד אם הכרטיס שלכם מיושן ולא מספק את הרזולוציה הסטנדרטית של מסכי LCD, שהיא 1280x1024, התמונה תיראה פחות מאופטימלית.

 

לעומת זאת, רבים יטענו כי ניתן להבחין בחוסר החדות רק בקריאת טקסט, ושהוספת צללית לגופן (באמצעות הפעלת אפשרות ה-ClearType של Windows), מאפשרת להתגבר חלקית גם על בעיה זו. סרטים ומשחקים נראים נהדר על מסכי LCD מודרניים, במיוחד ברזולוציה הטבעית של המסך, ורבים טוענים, שאין אובדן איכות נראה לעין גם ברזולוציות נמוכות מכך.

 

מסך דק - יתרונות עבים

למסכי ה-LCD יש גם יתרונות ייחודיים: אורך חיים מצוין, פונקציות כמו הטיית המסך על ציר (כך שהתמונה תהיה לגובה ולא לרוחב) שהן שימושיות ומגניבות, צריכת חשמל אפסית יחסית ל-CRT, אינם מייצרים כלל קרינה וחום לעומת מסכי CRT (אין מה להיבהל, הקרינה במסכי שפופרת נובעת מאחור ולצדדים, ולא מהחזית). והכי חשוב: מסכיLCD לא מרצדים ונהנים ממקור הארה קבוע, שאינו מעייף את העיניים בעבודה ממושכת, או גורם לכאבי ראש.

 

רוצים עוד יתרונות? אין צורך לכייל מסך LCD ולהתאים את התמונה שלו, אין צורך להתעסק עם טרפזים וקווי אורך ורוחב - התמונה מתאימה למסך תמיד. כמו כן, החיבור לרוב, הוא דיגיטלי ואין אובדן איכות תמונה.

 

מסכי LCD משאירים לכם יותר מקום על השולחן בשביל החפצים והבלאגן האישי והם לא כבדים כמו מסכי CRT, מה שמאפשר לנייד אותם בקלות. לרוב הם גם נאים יותר מאחיהם הזקנים והשמנמנים בעלי השפופרת.

 

השורה התחתונה במסך

בשורה התחתונה, למרות היתרונות והחסרונות של כל טכנולוגיה, היתרון הבולט של מסכי שפופרת, האיכות העדיפה, אבד: מסכי LCD באותו גודל ומאותה רמת איכות יעלו אותו דבר. מסך שפופרת בגודל 19 אינץ' (בעצם, 18 בנטו) מאיכות טובה באמת, יעלה כ-1,300 עד 1,500 שקלים.

 

מסך LCD (בגודל נטו) של 19 אינץ', כמו ה-Samsung 931B, מהמעולים בטווח המחירים שבו הוא נמצא, יעלה בערך אותו דבר. 

 

באופן כללי לגבי יצרן המסך, ומפני שמדובר על רכיב עם חיים ארוכים, מוטב לקחת מותג מומלץ ומוכר כגון ViewSonic, LG, Samsung, Eizo, Sony, NEC או BenQ ולהשמר מיצרנים סינים זולים באופן מעורר חשד ו"מותגי מדבקה", המכונים כך כיון שהם לא יותר ממדבקה עם שונה, המוצמדת למסך אלמוני בייצור סדרתי.

 

טלוויזיה במחשב

אופציה מעניינת שצצה לאחרונה, לאור הירידה במחירי טלויזיות LCD, היא קנייה של טלוויזיה כזאת שתשמש כמסך מחשב בודד, ולא בנוסף. אפשרות זו מומלצת בעיקר במחשבים שייעודם הוא "מרכז מדיה" (לאו דווקא מחשב קולנוע ביתי - HTPC) - מחשב שישמש למשחקים, צפיה בסרטים וגם לעבודה שוטפת. טלויזיות אלו מגיעות לרזולוציה של

1366 על 738, שהיא מספקת לרוב הצרכים האלו.

 

יש לזכור כי המגבלה במקרה זה היא המרחק מן המסך, מפני שלא ממש נוח לעבוד מול מסך בגודל 26 אינץ' ממרחק 30 ס"מ. אף על פי כן, אם יש לכם החל מ-5,000 שקלים לרכישת מסך, אולי כדאי שתשקלו אופציה זו.

 

אם בכל זאת אתם מעוניינים דווקא במסך ולא בטלוויזיה, אבל בכזה שיועד לצפיה בסרטים ובתוכן וידאו בפורמט רחב (יחס אורך-רוחב של 16:9 במקום 4:3), קיימים כיום מסכי מחשב ייעודיים לעניין, במחירים זהים למסכים רגילים – וברזולוציות

גבוהות יותר מטלוויזיות LCD (בדרך כלל 1440 על 900).

 

התחשבות בעכברים

מחשב הנועד לעבודות הדורשות שליטה מדויקת, בין אם מדובר בפוטושופ, 3D Studio Max או משחקים, יש להתחשב בעכבר. עכברים פשוטים ב-40 שקלים אולי יעשו את העבודה, אבל המשתמש יסבול מהם, וישקיע שעות רבות מיותרות במאבק איתם, שיכלו להיחסך אילו היה קונה עכבר מדויק יותר.

 

כדאי לשקול קניה של עכבר רציני, מדויק, ואולי אפילו ייעודי למשחקים, בהשקעה של כ-200-300 שקלים. כמו כן יש לזכור שעכברים אלחוטיים הם לרוב פחות מדויקים וזריזי תגובה. אם אין צורך בריחוק מהמחשב בזמן עבודה (כמו למשל, במחשבי HTPC), עדיף לרכוש עכבר מחווט. 

 

רמקולים

זהו רכיב מורכב וחשוב, שמתאפיין בכך, שככל שתשקיעו יותר - תקבלו מוצר שבהכרח, איכותי יותר. כמו כן, ההנאה ממשחקים או מסרטים יכולה להשתפר פלאים בזכות מערכת סאונד שתספק צליל חד וריאליסטי.

 

מכיון שרוב כרטיסי הקול תומכים במערכות סראונד, ניתן לשקול קניה של מערכת כזו, המורכבת מששה רמקולים לפחות (שניים קדמיים, שניים אחוריים, רמקול אמצעי ורמקול סאב-וופר, המיוחד לצלילי הבס הנמוכים) אך תמיד יש לקחת בחשבון את הקושי שבסידור המערכת.

 

האחד אחרי הנקודה

כמו כן, מערכות טובות מסוג זה עולות לרוב מעל 1,500 שקלים, כשבתחום התקציב הנפוץ, 500-700 שקלים, יהיה עדיף לקנות מערכת 2.1 מבית טוב, כלומר, שני רמקולים קדמיים ורמקול סאב-וופר לצלילי הבאס, שתספק סאונד מעולה ותחסוך את הטרחה של סידור מערכת 5.1 (האחד אחרי הנקודה, מייצג את הסאב-וופר).

 

אם התקציב גבוה במיוחד, אולי כדאי לשקול השקעה במערכת צליל שלמה, המורכבת ממגבר נפרד ורמקולים איכותיים בהרבה, בהשקעה של כ-4,000 שקלים ויותר, מאשר לקנות כרטיס קול ב-1,000 שקלים ורמקולים מוגברים למחשב ב-3,500 שקלים.

 

קווים מנחים לרכישה

מחשב מתחיל להתיישן מהרגע שהדלקת אותו לראשונה. למעשה, עוד לפני שהתחלת לתכנן את הקניה, חברות רבות שוקדות על פיתוח מוצרים מתקדמים בהרבה.

 

מדובר בעובדה שלא ניתן לערער עליה, וממנה ניתן להסיק שתי מסקנות: האחת, היא שלרוב לא שווה לחכות עם קניית מחשב לצאתה של טכנולוגיה חדשה. כמובן שישנם מקרים יוצאי דופן (כגון השקה קרובה של תצורת מעבדים חדשה שמחליפה ישנה יותר), אך אלו מתרחשים לעיתים רחוקות.

 

המסקנה השנייה היא, שבאיזשהו שלב תצטרכו לשדרג את המחשב כדי להתאים אותו לדרישות של יישומים חדשים. לכן, על פי רוב, תצטרכו שוב לפנות לאתרי חומרה שונים ולהתעדכן בחדשות לגבי שינויי תושבת המעבד, שינויים בערכות השבבים של לוחות אם במעבדי עתידיים, שינויים בסוג הזיכרון (החלפה של DDR ב-DDR2 לדוגמא), או שינוי בצורה של חריץ ההרחבה של כרטיס המסך.

 

השוק כיום: מה צריך לדעת?

כמה שינויים כאלה שעוברים בימים אלה על שוק החומרה, וכדאי לקחת אותם בחשבון:

 

למשל, אין טעם לקנות מחשב עם חריץ AGP, שכן כמעט ולא יוצאים כרטיסים חדשים לאפיק מיושן זה.

 

במעבדי AMD, המעבר לתושבת AM2 וזיכרון DDR2 ימנע מכם שדרוג עתידי, אם תרכשו כעת פלטפורמה מבוססת DDR1 ותושבת 939. מן הסתם, לא תרצו להחליף את כלל המערך של מעבד-זיכרון-לוח-אם בעתיד, כך ששווה להשקיע היום כסף נוסף בתושבת החדשה יותר.

 

במעבדי אינטל, קניה של פלטפורמה הכוללת מעבד בתושבת 775, בין אם מדובר ב-Pentium D Pentium 4 או Celeron, תהיה בהכרח מבוססת על לוח אם שכולל ערכת שבבים המתאימה למעבדים האלה (945/955/975), שאינה תואמת למעבדים החדשים, ה-Core 2 Duo, על אף שהתושבת נותרה זהה. למעבדי Core 2 Duo קיימות ערכות שבבים נפרדות - 946 , 965, 975 ו-945 השונות מאלו הישנות (ואין מדובר על שדרוגים קלים בלבד, אלא על שינויי חומרה של ממש).

 

אם לדעתכם יהיה לכם שימוש במעבד כפול ליבה בעתיד, כדאי שתרכשו אחד כעת, ולא תבנו על שדרוג עתידי ממעבד חד ליבתי שתקנו היום, וזאת עקב פלטפורמות שמתחלפות בתכיפות אצל שתי יצרניות המעבדים.

 

צמד כרטיסים

במחשב שנועד למשחקים, הרכיב שמתעדכן בתכיפות הגדולה ביותר הוא כרטיס המסך. כיום ישנה אופציה לנצל שני כרטיסים זהים במערכת בודדת, באמצעות טכנולוגיית SLI של NVIDIA או הטכנולוגיה המקבילה, ה-Crossfire, של ATI, ואולי כדאי לכם לשקול קניית לוח אם מתאים, על מנת שתוכלו להוסיף כרטיס זהה בעתיד (הקרוב, יש לציין - עניין של

חודשים ספורים בלבד) - מפני שלרוב, אנשים לא קונים מערכות SLI המתפקדות במערך זה מראש, אלא "מוכנות SLI", עקב המחיר האסטרונומי של שני כרטיסי מסך.

 

יש לזכור שמערכת המוכנה לניצול SLI או Crossfire דורשת לא רק לוח אם מתאים וכרטיסי מסך המתאימים לטכנולוגיה, אלא גם ספק כח חזק שיתמוך בשני כרטיסי מסך זוללי חשמל. מערכת שהייתה יציבה עם ספק 400 וואט איכותי עלולה לקרוס, כאשר יתווסף לה כרטיס מסך נוסף.

 

כרטיסים לא נעשים זולים יותר - הם רק מתחלפים

מכיון שמערכות מרובות כרטיסי מסך הן בעלות דרישות כה ספציפיות, אין זה מומלץ לבנות על שדרוג עתידי למערכת מסוג זה. מדובר בהימור - כשתרצו לקנות כרטיס מסך נוסף זהה, האם תוכלו למצוא אותו בחנויות? האם מחירו יהיה אטרקטיבי? האם לא יהיה יותר משתלם פשוט לקנות כרטיס מסך בודד חדש יותר, שיהיה חזק ממערך של שני כרטיסים ישנים יותר? יש לזכור, מחירי כרטיסי מסך ישנים לא יורדים בדרך כלל (באופן משמעותי) - הם פשוט מתחלפים בדגמים חדשים יותר, באותו מחיר.

 

הנתון האחרון בו יש להתחשב הוא הזיכרון - ברוב ערכות השבבים היום, הזכרונות דורשים שני מודולים זהים שעובדים בסינרגיה (טכנולוגיה הנקראת Dual Channel), הן במערכות אינטל והן במערכות AMD.

 

באינטל, התועלת של תצורה זו גבוהה בהרבה מאשר ב-AMD, ולכן אם תרצו בעתיד להוסיף זיכרון למערכת AMD, אולי עדיף שתקנו היום רכיב בודד של זיכרון, ותכפילו אותו בעתיד תוך ניצול ה-Dual Channel. במערכות אינטל, עדיף לנצל אפשרות זו החל מרגע הקניה, ולרכוש מראש שני מודולים זהים.

 

איך בוחרים חנות?

ישנן חנויות רבות שמוכרות מחשבים, הן מורכבים והן בחלקים. לצערנו, חלק מאותן חנויות מוכרות מחשבים מורכבים מוזלים, שמדגישים רכיבים מסויימים כמו מעבד, אך מזניחים את כל שאר החומרה שבמפרט, ולפעמים מוכרים חומרה של יצרנים גרועים תוך כדי השמטה מכוונת של שמות הדגמים הספציפיים של לוחות אם, כרטיסי מסך וכולי. במקרים אלו,

הס מלהזכיר ציוד היקפי איכותי.

 

כמו כן ישנן חנויות "שכונתיות", שעל פי רוב עסוקות בלהיפטר מרכיבים ישנים ששוכבים אצלן במחסן, עם מחירונים לא מעודכנים ומוכרים לא מקצועיים. מן העבר השני, יש לא מעט חנויות ברשת שמתמחות במכירת חלקים איכותיים, ואיתן

מומלץ לעבוד, שכן אתם מקבלים בדיוק מה שהזמנתם - דגם לדגם, רכיב לרכיב.

 

העזרו במומחים 

מומלץ לגלוש קצת בפורומי המוקדשים לנושאי חומרה. חוות הדעת הטובות (והשליליות) על חנות זו או אחרת, כבר יצוצו לנגד עיניכם, ותוכלו לבחור בחירה מושכלת בחנות אמינה ומקצועית. יחד עם זאת, צריך לזכור כי חנויות אלו גובות כ-150-200 שקלים להרכבת המערכת, אם אינכם מעוניינים או מסוגלים להרכיב את המחשב בעצמכם.

 

והמילה האחרונה לגבי פורומי חומרה: היעזרו בהם. משתתפי הפורומים לרוב שמחים לתרום ולחלוק מנסיונם והבנתם, להציע מפרטים מומלצים לדעתם למערכות שונות ולחלק עצות ותובנות לאלה שזקוקים לכך. והכי חשוב: אל תתביישו לשאול.

 

כתבה זו היא גירסה מקוצרת של המדריך - למדריך המלא ב-HWzone

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טלוויזיה במקום מסך?
HWzone.co.il
מומלצים