שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן, יואב גלאי, חיים צח

יעקב גנות: הקצין שאיבד את עינו - ושב לשירות

המפקח הכללי הבא של משטרת ישראל משרת בכוחות הביטחון זה 43 שנה ונודע כמפקד שטח אמיץ לב. הוא עוטר בצל"ש בעקבות פעולה בגבול לבנון, שבה נפצע קשה ואיבד אחת מעיניו. בכירים בשב"ס: "גנות עשה מהפכה בשב"ס ויעשה מהפכה גם במשטרה"

המפכ"ל המיועד יעקב גנות, בן 59, משרת בכוחות הביטחון זה 43 שנה. הוא מתגורר בחיפה, נשוי ואב לשניים. כניצב במשטרה מילא תפקידים שונים ובהם מפקד המחוז הצפוני של המשטרה, ראש אגף התנועה, מפקד מנהלת ההגירה ומפקד משמר הגבול. לגנות תואר ראשון מאוניברסיטת חיפה. 

 

הוא התגייס לשירות חובה במשמר הגבול ב-1964, סיים קורס קצינים ומילא שורה של תפקידי פיקוד - ממפקד מחלקה ועד סגן מפקד מג"ב ירושלים.

 

ב-1972 נפצע קשה כשניסה לחלץ את מפקד יחידת אגוז ואת נהגו שנהרגו בגבול לבנון. בפעולה זו הותקף גנות על ידי מחבלים ואיבד אחת מעיניו. קצין גששים שהיה עמו נהרג. על מעשה זה עוטר גנות בציון לשבח. מאז שנפצע נוהג גנות להרכיב משקפי שמש כהים שנהפכו עם השנים לסמלו המובהק. אחרי השיקום שב גנות לשירות מבצעי וקיבל פיקוד על פלוגה.

 

בתפקיד זה נקרא לאירוע שבו נקלע תושב דרוזי לשדה מוקשים. חבלנים לא הגיעו למקום, וגנות החליט להיכנס בעצמו לשדה המוקשים כדי לחלץ את הדרוזי שרגליו נקטעו. על מעשה זה קיבל את אות המופת, אך גם נזיפה ממפקדו. חבריו נוהגים לומר עליו כי התכונה המאפיינת אותו היא אומץ לב. 

 

ב-1980 עזב גנות את משמר הגבול לאחר 16 שנות שירות, ועבר לשרת במשטרה. בין השאר שירת כקצין אג"מ, כסגן מפקד מרחב העמקים וכמפקד מרחב הגליל. בהמשך מונה לסגן מפקד המחוז הצפוני ולמפקד המחוז.

 

באוגוסט 1994 המליץ דו"ח של המחלקה לחקירות שוטרים להעמיד לדין את ניצב גנות, אז מפקד המחוז הצפוני, בחשד לביצוע שורת עבירות בתחום טוהר המידות. בסופו של דבר, הוא הואשם בקבלת שוחד, טובות הנאה מסובחי טאנוס - קבלן גדול מנצרת - וכן במרמה ובהפרת אמונים. גנות זוכה בסופו של דבר בבית המשפט המחוזי ובית המשפט העליון אישר את הזיכוי מחמת הספק, אבל השופטים מתחו ביקורת קשה על תפקודו והשופט קדמי אף המליץ להרשיעו בהפרת אמונים. 

 

איש המהפיכות

ביולי 2003 מונה גנות לתפקידו האחרון עד כה - נציב שירות בתי הסוהר. "יעקב גנות עשה מהפכה בשב"ס ויעשה מהפכה גם במשטרה", אמרו הערב בכירים בשב"ס. "אנחנו שמחים שהוא קיבל את התפקיד, אך עם זאת חבל לנו שהוא לא יפקד יותר על השב"ס".

 

גנות קיבל שירות בתי סוהר שונה מזה שיותיר אחריו. בתקופתו השתנה השירות ללא הכר והוא עומד ליהפך ל"רשות כליאה לאומית". בתקופת גנות עברו בתי הכלאים הבטחוניים מגידו, קציעות ועופר מאחריות צה"ל לשב"ס. גם בית המעצר המשטרתי קישון עבר לאחריות שב"ס ובקרוב יעבור גם בית המעצר אבו כביר לשב"ס. גנות אף דאג במשך כהונתו לכך שכלי הרכב של השב"ס - ובפרט אלה המובילים אסירים - יהיו חדישים יותר, ופעל להקמת יחידות לוחמות מיוחדות לטיפול בהפרות סדר.

 

בתקופתו הוכפל מספרם של האסירים והעצורים הפליליים והביטחוניים שנמצאים בפיקוח שב"ס מ-12 אלף ל-24 אלף. גם מספר אנשי הסגל בשירות גדל וכיום הוא מונה 7,000 אנשי סגל.

 

אחד המשברים שגנות נאלץ להתמודד עמם היתה שביתת הרעב של האסירים הבטחוניים. ואולם גנות עמד בה, לא ויתר ולא נרתע. כאשר הודיעו האסירים הבטחוניים על פתיחת שביתת הרעב הורה להוציא מהתאים את כל מוצרי המזון. כאשר ניסו ללחוץ עליו להגיע לפשרות, דחה אותם בעוז עד שלבסוף הסתיימה שביתת הרעב.

 

בתקופתו של גנות נפתח שירות בתי הסוהר בפני התקשורת והציבור נחשף יותר למה שקורה בין כותלי בתי הכלא ולעבודת הסוהרים. עם היכנסו לתפקיד מינה את עופר לפלר (כיום יועץ לשר אבי דיכטר) לדובר השירות. גם לאחר עזיבתו של לפלר נמשכה המדיניות של פתיחות לתקשורת.

 

סוהר באחד מבתי הכלא אמר ל-ynet: "גנות נתן לנו גאווה להיות סוהרים. לא עוד אנשים אנונימיים שהציבור לא מכיר, אלא להיפך - סוהרים שהולכים ברחוב עם גאווה בזכות החשיפה בתקשורת לעבודה שלנו. הוא הוציא אותנו לאור".

 

גנות והשב"ס התנגדו נחרצות לאפשר לרוצח ראש הממשלה יגאל עמיר להתייחד עם לריסה טרימבובלר ולהתחתן עמהּ. ואולם למרות ההתנגדות הנחרצת, עמיר וטרימבובלר התחתנו על ידי שליח וחתונתם זכתה לאישור מבית דין רבני. מאז זכו השניים לזמן להתייחדות.

 

אחת ההצעות המוזרות של גנות בהיותו נציב השב"ס היתה שסוהרים יחליפו את השוטרים העסוקים בהתנתקות בפעילות שיטור. ההצעה הזאת גררה ביקורת מצד סוהרים שטענו כי לא התגייסו כדי לשרת כשוטרים, ובתוקף היותם סוהרים אין להם סמכויות כאלה והדבר דורש שינוי חקיקה.

 

גנות ידוע כמי שמחמיר עם מי שסרח. כאשר סוהר נחשד בביצוע עבירה פלילית, הוא דאג להשעות אותו מעבודתו מיד. בתקופתו שינה השב"ס את פניו גם בעקבות גיוס סוהרים וקצינים בעלי השכלה גבוהה יותר וצעירים יותר. בנוסף, בתקופתו החלו חיילי חובה לשרת בשב"ס כפי שהיה נהוג במשטרה.

 

אחת הרפורמות שהוביל גנות בשב"ס ויושמה לפני כחודשיים הייתה הפיכת ארבעת הגושים של שב"ס - דרום, מרכז, שרון וצפון - לשלושה מחוזות ובראש המחוזות הועמדו קצינים בדרגת גונדר במקום תת גונדר כפי שהיה בגושים. הרפורמה צימצמה את מספר הקצינים והסוהרים בעקבות ביטול גוש שרון, אך העלתה את מספר הגונדרים בשב"ס בתקווה שמתוכם יצא נציב שב"ס הבא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
המפכ"ל המיועד, יעקב גנות
צילום: גיל יוחנן
צילום: ערוץ 10
השר דיכטר במסיבת העיתונאים שבה הודיע על מינוי גנות
צילום: ערוץ 10
מומלצים