שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

המאה שלה: סיפורה של רות

למרות שהיא תחגוג השנה יומולדת 100, רות (הקר) חורן לא זקוקה לאלבומים בשביל להיזכר בהיסטוריה המשפחתית שלה. אבל אתם כן. מסע משפחתי מצולם שמתחיל בתנועת סטודנטים ציונים בגרמניה ומגיע עד להקמת הטכניון בחיפה. פרק ראשון

השנה ימלאו לרות (הקר) חורן מאה שנה. למרות גילה זיכרונה בהיר וצלול והיא מרבה לקרוא ספרים (ללא משקפיים) ולהציץ באלבום המשפחתי, למרות שאת הסיפורים שמאחורי התמונות היא מכירה היטב. סיפורה מתחיל בגרמניה ומגיע עד לקיבוץ יפעת שבעמק יזראל. 

 

מקס-מרדכי הקר נולד ב-1877 למשפחה יהודית בהמבורג. הוא לומד הנדסת בניין ומצטרף לתנועת סטודנטים ציונים, שם פוגש את פרידה לבית מוזס. בגמר לימודיו הוא מתגייס לצבא האוסטרי.  


למקס יש חזון: להקים בית ספר להנדסה בארץ ישראל. ב-1913 עולים הזוג הקר וילדיהם, דני ורות, על האוניה "וינה" בטריאסט בדרכם לארץ. מקס מתמנה למנהל עבודות הבנייה של הטכניון, המוקם באותן שנים בחיפה מכספי תרומות של יהודים מגרמניה. 


ידיד המשפחה, שמואל פבזנר, מסייע בקליטתם בחיפה. תחילה הם משתכנים במלון "הרצליה", בהמשך עוברים למבנה הנראה בתצלומים (מי מזהה את הבית?).


בפסח 1914 נוסעת המשפחה ברכבת מחיפה למרחביה, לבקר את הדוד וילהם המפקח על עבודות הבנייה של מגדל המים הראשון בארץ הנבנה מבטון (בתמונה). רות זוכרת היטב את הביקור בחצר הקואופרציה: "באותו יום נרצח צעיר אמריקאי על הר תבור. לא ניתן היה לישון, השומרים ניקו את הנשק והיו מתחלפים בשמירה. היו גם המון פרעושים, 'למה הדוד בנה לתוך הבית כל כך הרבה זבובים?' תהיתי". 


עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה מקס, שהיה קצין מילואים בצבא האוסטרי, מגויס ויוצא מהארץ. בבית נשארים פרידה והילדים. כותבת פרידה: "בלילה אוניה בריטית מפגיזה את בית הקונסוליה בחיפה. שכננו, מר קייזרמן מנהל בנק א.פ.ק., ממליץ לנו לחזור לגרמניה. גיסי וילהלם נשאר לשמור על הבית ואנו חוזרים לאירופה עד סיום מצב המלחמה".  


בתום המלחמה חוזרת משפחת הקר לארץ ישראל. צילום פרידה של משפחת מוזס-הקר בבית הוריה של פרידה בגרמניה: 1) דובי 2) חווה 3) אריה (תיאו) 4) יודקה 5) מרדכי (מקס) עם בתו לאה 6) ?  7) יוהנה מוזס 8) בנימין מוזס 9) ברטה הארי 10) חנה (פרידה) הקר (לבית מוזס) 11) הנס 12) רות הקר 13) טרודה 14) אויגן 15) אֶמָה 16) ? 17) זיגפריד 18) הארי 19) דני 


עם חזרתה לארץ המשפחה מגיעה לירושלים בעקבות הדוד וילהלם שהקים שם משרד אדריכלים יחד עם אליעזר ילין. בתצלום: בית משפחת הקר בשכונת הבוכרים. 


מקס נרתם לגיוס כספים וחידוש הבנייה בטכניון. ב-1925 נפתח המוסד, מקס עומד בראשו אך פורש לאחר שנה בעקבות חילוקי דעות על שפת הלימוד והרמה הנדרשת.  


באותן שנים לומדת רות בבית הספר הריאלי שליד הטכניון. בתצלום: רות עם חברותיה מחוג המשוטטים של תנועת הצופים. 


את שמות החברים המצולמים בתמונה שולפת רות כלאחר יד מזכרונה, עשרות שנים לאחר שצולמה. בתמונה: מחזור ז' בביה"ס הריאלי, שנה אחרונה ללימודיה של רות: 1) חנה סוחובלסקי 2) זוהרה וילבוש (בתם של נחום וצילה פינברג) 3) יעקב יפה (בנו של ד"ר הלל יפה) 4) רות הקר 5) תיאודור קפלון 6) חנה בירמן 7) מלכה פייגלין 8) ?  9) נתנאל חבובה.

 

  • בפרק הבא: רות מתחילה ללמוד במחזור הראשון בבית הספר החקלאי בנהלל, נישאת לדוד ולוקחת חלק בהקמת קיבוץ רמת דוד.
  • לצפייה בפרקים הקודמים - לחצו כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רות הקר
מקס הקר - חייל בצבא האוסטרי
דני ורות הקר
מקס הקר בצעירותו
מומלצים