שתף קטע נבחר

כך תבנו מחשב מתקדם תומך Windows Vista

רוצים לקנות מחשב הממצה את כל היכולות של Windows Vista ויהיה רלוונטי גם בעוד שנה וחצי? התכוננו לשלם לא מעט - 7,300 עד 11,000 שקלים. מדריך קנייה

כלל לא משנה אם אתם מעונינים לשדרג בקרוב את המחשב או לא. דבר אחד ברור: השפעתה של Windows Vista על עולם החומרה תהיה עצומה. למיקרוסופט יש את הכח להשפיע על כל תעשיית החומרה, לרבות על חומרה שאינה קשורה כלל למערכת ההפעלה Windows.

 

 

למעשה, השינויים אינם חד-כיווניים. במיקרוסופט שינו קצת את התוכניות לגבי Vista בגלל אילוצים אחרים. לדוגמה, Vista תומכת בהיקף חסר תקדים במערכות נגד פיראטיות (DRM) לבקשת ספקי התכנים.

 

עכשיו זה זמן טוב לאפיין ולהרכיב מחשב שיהיה מוכן לכל התכונות של Vista. כשניגשתי למשימה היו לי כמה מטרות. דבר ראשון, רציתי להשיג ציון גבוה מ-5 (מתוך 5.9) במבחן חוויית השימוש של מיקרוסופט - Windows Experience Index, תכונה מובנית ב-Vista המאפשרת להעריך ביצועיה של מערכת ההפעלה על מחשב נתון.

 

רציתי גם מחשב עם ביצועים טובים - ענייני התקציב יישקלו אחר כך. רציתי הרבה מקום להרחבות עתידיות. ביקשתי לבחון את היכולת של Vista להשתמש באפשרויות אחסון שונות, מבלי להזדקק לכונני דיסקטים מגוחכים, שמערכת ההפעלה חלונות XP עדיין דורשת כיום. רציתי גם מחשב חדיש, שלא יראה מיושן בשנת 2008. כך עשיתי זאת.

  


מחשב ה-Vista שהרכבנו

מחשב ה-Vista שהרכבנו
רכיב דגם מחיר
מעבד Intel Core 2 Duo E6700 560 דולר
לוח אם ASUS P5B Deluxe 230 דולר
זיכרון Kingston KHX 64002LLK22G 330 דולר
מאוורר מעבד Arctic Cooling Freezer 7 Pro 29 דולר
כרטיס וידאו MSI NX7900GT-VT2D256E-HD 270 דולר
כוננים קשיחים שלושה כונני Seagate Barracuda 50500GB 7200.10 717 דולר
כונן DVD Lite-On SHM-165H6S 35 דולר
מארז Lian-Li V1100b Plus II 234 דולר
ספק כח Cooler Master iGreen Power 600W 25 דולר
כונן פלאש ReadyBoost מסוג Patriot Xporter XT 25 דולר
סך הכל   2,610 דולר (10,900 שקל)

בחירת מעבד מתאים

מעבדים מרובי ליבות (שתיים ומעלה) הם נושא חם, ושם התחלתי את העבודה על מפרט המחשב. משיקולי זמינות בשוק ומשיקולי עלות-תועלת בחרתי במעבד Intel Core 2 Duo E6700. מהירות השעון שלו היא 2.67GHz והוא אחד מהמעבדים הטובים ביותר של אינטל. מחירו בערך 560 דולר, שזה מחיר סביר, והביצועים שלו מעולים. עד כשתרכיבו את המחשב שלכם ייתכן שיגיעו למדפים מעבדים ארבעה ליבתיים למחשבים שולחניים מסדרת Core 2 Extreme quad-core.

 

מעבדים אלה, שהושקו בסוף 2006, עלולים להיות יקרים למדי עכשיו, ולכן מומלץ לבחור בהם רק

 אם הם צפויים לספק לכם יחס סביר של עלות-תועלת.

 

לוח אם

בתור לוח אם בחרתי ב-ASUS P5B Deluxe שמתאים למעבד כפול הליבה. הלוח הזה משווק בשתי גרסאות. אחת עם מתאם רשת 802.11g Wi-Fi מובנה, והשנייה בלי מתאם.

 

שתיהן מציעות כרטיס קול משולב באיכות HD (אבחנה גבוהה) ומיקרופון סטריאופוני אותו ניתן להרכיב על חלקו העליון של המסך.

 

מכיוון ש-P5B Deluxe מבוסס על ערכת השבבים 965P של אינטל, יש שש יציאות ATA סדרתיות בהן תומכת ערכת השבבים, ועוד יציאת SATA שנתמכת על ידי בקר חיצוני. הבקר תומך גם ב-ATA מקבילי, מכיוון ש-965P לא תומך ב-IDE.

 

בחירת המארז

לבסוף, מחשב צריך בית טוב. רציתי מארז שיהיה מרווח אבל לא גדול או כבד במידה מגוחכת. תודה לאל שמצאתי את ה-Lian-Li V1100b Plus II.

 

העבודה איתו הייתה תענוג. כל הקצוות היו מגולגלים או מוחלקים היטב. יש שישה מקומות מתאימים לכוננים קשיחים, ויש להם מאוורר בגודל 12 ס"מ משלהם.

 

חיבורי הספק ממוקמים בבסיס המבנה. יש מעט ספקים בעלי הספק של 700 וואט ומעלה שאפשר להרכיב, בגלל אילוצי מקום. אם אתם חייבים כזה הספק גבוה, תוכלו לוותר על חלק מהמקום שנועד לחיבור כוננים קשיחים לטובת הספק. אני ממליץ להימנע מכך, ולבחור בספק כוח מדגם Cooler Master iGreen Power 600W. הוא שקט וקטן יחסית.

 

העתיד: RAID ו-ReadyBoost

הכנת המחשב לעתיד פירושה בחירה בפתרון אחסון מהיר, ששומר על שלמות הנתונים. לצורך הפרויקט

צילום: פי סי מגזין

 בחרתי בכוננים הקשיחים מבית Seagate מקו מוצרי 7200.10. הם משתמשים בטכנולוגיות כתיבה ניצבת (perpendicular recording), ומספקים תפוקות של 3 גיגה סיביות לשנייה כראוי ל-SATA. בניתי מערך 5 RAID, תוך שימוש בשלישיית כוננים קשיחים בגודל 500 גיגהבייט מדגם Seagate ST3500630 AS.

 

מערך RAID 5 משתמש בשלושה כוננים כדי לבטח את הנתונים מפני קריסה של אחד הכוננים. אם כונן אחד מתרסק, אף פיסת מידע לא אובדת. לאחר החלפת כונן פגום, המידע שנשמר על הכוננים הנוספים יועתק גם אליו.

 

בתצורה זו מושגים ביצועים טובים יותר מאשר עם כונן אחד. שלמות המידע טובה יותר מאשר בתצורת 0 RAID.

מרכיב נוסף בפתרון האחסון הוא כונן USB שמסוגל להוסיף למחשב זיכרון וירטואלי (ראו בהמשך). קשה יותר מהצפוי למצוא כונני USB מתאימים למשימה.

 

בהתחלה ניסיתי כמה וכמה כונני USB בנפח של 1 ו-2 גיגהבייט, אבל Windows Vista טענה שהם לא מהירים מספיק. היא דורשת מהירויות גבוהות לצורך כתיבה וקריאה. הבעיה היא שרוב כונני ה-USB נועדו לספק מהירויות גבוהות במשימות העברת קבצים, ולא בגישה לנתונים. חברת מיקרוסופט ממליצה שגודל זיכרון כונן ה-USB יהיה בערך כגודל זיכרון המחשב, אבל לא גדול יותר מ-4 גיגהבייט.

 

כונן DVD

בחרתי בכונן DVD דו-שכבתי זול אך רב יכולת מדגם Lite-On SHM-165H6S. ראיתי שמחירו נע

סביב עשרות דולרים. אני הצלחתי להשיגו ב-35 דולר - עסקה טובה והביצועים עקביים. כשיהיה אפשר להשיג כונני אבחנה גבוהה במחיר סביר בתקן Blu-ray או HD DVD, יוכל Lite-On יכול לשמש ככונן אופטי משני.

 

2GB זיכרון RAM

דרישות הזיכרון של Vista, איך לומר - נרחבות. אפילו גירסת 32 סיביות של מערכת ההפעלה זוללת זיכרון בלי חשבון, ולכן בחרתי זיכרון RAM מהיר בגודל 2 גיגהבייט.

 

ערכת הזיכרון של Kingston בה השתמשתי מכילה זוג מודולים מסוג DDR2/800 בגודל 1 גיגהבייט כל אחד. אם אתם רוצים להתקין ויסטה של 64 סיביות, הכפילו את כמות זיכרון RAM.

 

תמיכה בסרטים ברזולוציה גבוהה

על מנת לנגן סרטי וידאו באבחנה גבוהה תצטרכו מאיץ גרפי ומסך שתומכים ב-HDCP. זו לא דרישה של מערכת ההפעלה עצמה, אלא של מתכנני תקני DVD HD ו-Blu-ray.

 

לחברת MSI יש זוג כרטיסי וידאו תומכי HDCP. האחד מבוסס על כרטיס nVidia GeForce 7600 GT GPU. השני מבוסס על כרטיס GeForce 7900 GT.

 

מכיוון שרציתי ביצועים טובים, בחרתי ב-MSI NX7900GT-VT2D256E-HD (חתיכת שם, לא?), שמבוסס על כרטיס GeForce 7900 GT המהיר יותר.

 

קיימות גם כמה אפשרויות אחרות: כל הכרטיסים הגרפיים מסוג nVidia GeForce 7950 GX2 תומכים ב-HDCP, למשל, וכך גם חלק מהכרטיסים הגרפיים של ATI.

 

מכיוון שבניתי מחשב ויסטה ללא מטרה מוגדרת, ולא מחשב המיועד למשחקים, ויתרתי על השימוש בכרטיס 7950 GX2 החזק מאוד, אך זולל הכוח.

 

החלק השני של התשבץ, הוא צג תואם HDCP שמשתמש ביציאת ה-DVI של הכרטיס. אני אשאיר לכם את הבחירה בעניין הזה. מספר הצגים המתאימים הולך וגדל, כולל שלושה מסכים רחבים של Dell UltraSharp (ה-2007WFP, ה-2407WFP, והממותה בגודל 30 אינץ' הידועה בשם 3007WFP). גם צגי ViewSonic VP2330wb ו-Gateway 2185W תומכים ב-HDCP.

 

הרכבת המחשב

לוחות האם העדכניים מתוחכמים יותר מבעבר, אבל הרכבתם והתקנתם נעשית בקלי קלות. הנה

צילום: פי סי מגזין

מה שצריך לעשות: הניחו את לוח האם באופן מאוזן על נקודות החיבור שלו במארז, והבריגו אותו למקומו (היזהרו במיוחד לא להדק יותר מדי).

 

לכל לוח אם יש סדרה של פינים שמתחברים ללוח הקדמי של המארז, לכפתורים ולנוריות החיווי. קראו את ספר ההדרכה של לוח האם כדי לקבוע לאן מתחבר כל מחבר. חברו את מחברי החשמל, ואז עברו למעבד, לגוף הקירור ולמודולי הזיכרון.

 

הדבר האחרון שצריך לעשות הוא להתקין כרטיסי הרחבה ולחבר את מתקני האחסון ללוח האם. חברו הכל, כולל כבל החשמל, מקלדת, עכבר וצג, ואתם מוכנים לעבוד עם חלונות ויסטה.

 

התקנת Windows Vista

התחלתי את תהליך ההתקנה בכניסה ל-BIOS לצורך קביעת תצורת RAID 5. אז הגדרתי את כונן ה-DVD בתור הכונן הראשון ברצף האתחול. הותרתי את שאר הגדרות ה-BIOS ללא שינוי.

 

השלב הבא היה התקנת מערכת ההפעלה עצמה. יש כאן חדשות טובות: התקנת Vista הייתה אחת הפעולות הקלות ביותר שאי פעם ביצעתי. אני מודה שהייתי קצת עצבני כשמערכת ההפעלה התחילה לעלות, אולם היא זיהתה בהצלחה את מערך 5 RAID, יצרה בקלות את המחיצות, וביצעה הפעלה מהירה, והכל בתוך דקות ספורות.

 

ברגע ש-Vista הותקנה במלואה, הייתי צריך להתקין את מנהלי ההתקנים החדשים ביותר של nVidia לכרטיס MSI NX7900, וזהו זה. התחלתי לעבוד. האם השגתי את המטרות שהצבתי לעצמי? אכן, ציון חוויית ה-Windows הכוללת הייתה 5.1 (הסתכלו על צילום המסך בתמונה 3 כדי לקבל עוד מידע). במילים אחרות - המפרט השיג את המטרה.

 

המחיר: 7,300-11,000 שקלים

כשבודקים את השורה התחתונה, פריטי החומרה שבחרתי עבור המחשב עלו לי 2,610 דולר (כמעט 11,000 שקלים). זה מחיר לא מבוטל בהתחשב במחיר מחשב טיפוסי כיום, אך יש לקחת בחשבון שהמחיר כולל שלושה כוננים קשיחים בגודל חצי טרהבייט.

 

כמה אפשר לחסוך? עם כונן קשיח אחד, המחיר ירד ל-2,132 דולר (כ-9,000 שקלים). אם תבחרו במאיץ GeForce 7600 GT, תפחיתו עוד 95 דולר, והמחיר הסופי יהיה בסביבות 2,000 דולר (כ-8,300 שקלים). אם תשמשו במעבד איטי יותר, דוגמת Intel Core 2 Duo E6600, ובלוח אם B5P רגיל תפחיתו 285 דולר נוספים.

 

המחיר הכולל של גירסה דלת תקציב הוא בערך 1,750 דולר (כ-7,300 שקלים). במילים אחרות, מחשב שבאמת יוכל לנצל את כל רזי Vista, ויהיה רלוונטי גם בעוד שנה וחצי עולה סכום מכובד.

 

מה לא לקנות

 

כונן DVD התומך ברזולוציה גבוהה. שני כונני ה-Blu-ray הקיימים בשוק עולים בערך 1,000 דולר, ולא קיימים כונני HD DVD המתאימים למחשבים אישיים. גם אי אפשר עדיין לקנות תוכנות שיוכלו לנגן את הסרטים. כשייצאו כונני לייזר כחול במחיר הגיוני יותר תוכלו להפוך את כונן ה-DVD הדו-שכבתי שברשותכם לכונן אופטי משני.

 

כרטיס גרפי 10DX. כרטיסי DirectX 10 GPU לא היו בהישג יד בעת הרכבת המחשב ולכן לא יכולתי לכלול אותם במפרט (זאת למרות ש-Vista תומכת כבר עכשיו בממשק פיתוח היישומים החדש). כרטיס GeForce 7900 GT הוא פשרה טובה. אף משחק לא ידרוש DirectX 10 בזמן הקרוב, ולכן כדאי להשקיע בו.

 

כרטיס קול X-Fi. רציתי מיקרופון HD סטריאופוני - יכולת שימושית ל-VolP ולמשחקים על הרשת, אבל מנהלי ההתקן של Creative לויסטה עדיין לא מוכנים. מה שכן, ויסטה מציעה תמיכה טבעית במיקרופונים במערך סטריאו.

 

כונן דיסקטים. פשוט לא צריך אחד כזה יותר. אנחנו יודעים שהפרדה קשה, אבל הגיע הזמן.

 

תרגום: יעל ברק

 

הכתבה פורסמה במקור בגליון ינואר של PC Magazine. לחצו כאן לרכישת מנוי במחיר הכרות. לאתר הבית של PC Magazine

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
רוצים את מחשב החלומות? תשלמו ביוקר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים