שתף קטע נבחר

אתרי הממשלה יותאמו לכל הדפדפנים

רוב המשתתפים בדיון שנערך בנושא בוועדת המדע של הכנסת הסכימו שצריך להתאים את האתרים לגלישה בכל הדפדפנים, כדי לתמוך בחופש הבחירה ונגישות לכולם, אך חלקם טענו שמדובר בעבודה מסובכת ויקרה יותר

צוות ממשל זמין במשרד האוצר יחייב בחוזים את ספקי התוכנה להתאים את האתרים הרשמיים לנגישות ולתקנים, כך אמר היום (ד') בועז דולב, מנהל פרוייקט חוות השרתים הממשלתית תהיל"ה, במסגרת דיון שנערך בוועדת המדע של הכנסת בנושא תאימות אתרים לתקנים.

 

בחודשים האחרונים הופצה ברשת הישראלית עצומה למען קידום פיתוח אתרי אינטרנט על פי התקנים המקובלים של ה-W3C גם בארץ. אתרים תקניים יאפשרו לגולשים לצפות בהם בדפדפנים שאינם Internet Explorer של מיקרוסופט כמו Firefox או Opera.  

 

נוסף על כך, שימוש בתקנים מבטיח כי אתרים ייקראו טוב יותר על מנועי חיפוש ויוצגו כטקסט בלבד עבור חיבורים איטיים ובעלי מוגבלויות שאינם יכולים לראות תמונות. נוסף על כך, אתרים אלה יוצגו כראוי דרך מגוון פלטפורמות: מחשב אישי, מחשב כף היד, הטלפון הסלולרי ואפילו במחשבים מיוחדים המיועדים לכבדי ראייה.

  

בישיבה דובר על הקושי לגלוש לאתרי ממשלה שונים בדפדפנים שאינם Internet Explorer. רוב הנוכחים הסכימו שצריך להתאים את האתרים לגלישה בדפדפנים אחרים, כדי לאפשר חופש הבחירה ונגישות לכולם, אם כי חלק מהדוברים טענו שמדובר בעבודה מסובכת ויקרה יותר, אשר מיועד לחלק קטן מאוד באוכלוסייה.

 

אפליה שקטה לטובת IE

אסף ליכטש, מתמחה בוועדת המדע, ציין כי יש "אפליה שקטה" בישראל לטובת תמיכה

-IE, שהפך כמעט לסטנדרט. לכן, משתמשים בדפדפנים אחרים מתקשים לפעול ברשת הישראלית. לטענתו, אפליה זו פוגעת בקהל רחב – אשר אין לו חופש בחירה בדפדפנים אחרים.

 

ליכטש סיפק דוגמאות לאתרים רשמיים שלא מותאמים לדפדפנים שאינם IE, כגון – דואר ישראל, המוסד לביטוח לאומי, רשות שדות התעופה ועיריית ירושלים.

 

IE מוביל בעולם ובעיקר בישראל

רועי גולדשמידט ממחלקת המחקר של הכנסת ציין כי Internet Explorer מחזיק בנתח שוק של כ-84-89 אחוזים, כאשר בארץ הדומיננטיות גבוהה אף יותר - כ-90-95 אחוזים משוק הדפדפנים.

 

דורון שקמוני, חבר בהנהלת איגוד האינטרנט הישראלי, העיר כי כאשר יותאמו האתרים לתקנים של ה-W3C, לא יהיה צורך בהתאמתם לכל דפדפן חדש.

 

בועז דולב, מנהל פרוייקט חוות השרתים הממשלתית תהיל"ה, הסכים עם הביקורת, והדגיש כי אתרי הממשלה צריכים להיות מותאמים לסטנדרטים הקיימים בעולם, כולל כל הדפדפנים שאינם IE. דולב ציין, כי אתר הממשל הזמין gov.il מותאם לכל הדפדפנים. על פי הוראות התק"ם – אתרי הממשלה חייבים להתאים לתקן ה-W3C והשנה הם מנסים לאכוף את זה – אך לא תמיד בהצלחה.

 

מי תומך בעברית?

למרות זאת, דולב ציין כי נתוני הממשלה מצביעים על כך ש-97 אחוזים מהמשתמשים עדיין גולשים ב-IE, ושיבח את מיקרוסופט על התאמת הדפדפן שלה לעברית. הוא הוסיף כי מתקבלות מעט פניות מהציבור להתאים את האתרים לדפדפנים שונים, במיוחד ביחס לבקשות התאמת האתרים לשפה הערבית.

 

דורון שקמוני אמר בתגובה שהנתונים שהציג דולב מייצגים רק את הגולשים לאתרי הממשלה ואינם בהכרח תואם לכלל אוכלוסיית הגולשים. הוא הוסיף שגם דפדפנים אחרים תומכים בעברית. צחי אשר, נציג מוזילה בישראל, אמר כי גם FireFox (ודפדפנים אחרים) תומכים בעברית באופן מלא. לטענתו, צריך לחייב את אתרי הממשלה לתמוך בתקן – תמיכה אשר תעודד גם את המגזר הפרטי לצעדים דומים.

 

בשורות טובות?

צחי הררי, בעל חברה להדרכה והקמת אתרי אינטרנט נגישים, סבור כי הבעיה נעוצה בכך שבוני האתרים לא יודעים לפתח לפי התקן, משום שלא מלמדים אותם לעבוד כך במכללות השונות. הפתרון, לטענתו, הוא להנהיג תוכנית לימודים מחייבת, לפיה ילמדו מפתחים לבנות אתרים על פי התקן.

 

דולב סבור כי תאימות האתרים בסלולר חשובה לא פחות – מאחר ומדובר במכשיר הנגיש ליותר אנשים מאשר המחשב. הוא סיפר כי עוד השנה יפותחו גירסאות ניידות לאתרים ממשלתיים.

 

"אני קורא לממשלה ולשר האוצר לפתח תכנית שתאפשר להמיר את אתרי האינטרנט הממשלתיים והציבוריים לתקן מקובל אשר יקבע על ידי מכון התקנים על מנת שהציבור יהיה נגיש לאתרים ללא קשר למערכות ההפעלה שבידו", אמר חבר הכנסת אלכס מילר, יו"ר הוועדה, "כמו כן, נפעל להכניס לתכנית הלימודים באקדמיה אשר תלמד כיצד בונים אתרים לפי התקן. לא יתכן כי האפליה תימשך, צריך לעשות הכל על מנת למגר את התופעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אתרי ממשלה. רק עם IE?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים