שתף קטע נבחר

סנה: התוכנית לתקוף באיראן - ספקולציה

ה"טלגרף" הבריטי דיווח כי גורם ביטחוני ישראלי בכיר מנהל מו"מ עם גורמים אמריקנים במטרה שיאפשרו למטוסי צה"ל לתקוף באיראן, נוכח סירובה להפסיק את העשרת האורניום. סגן שר הביטחון, אפרים סנה: "מדובר בספקולציות בלבד, ואין בינן לבין המציאות דבר"

הדיווח ב"טלגרף" הבריטי, לפיו ישראל מנהלת משא ומתן עם ארצות הברית במטרה שזו תאפשר לה לטוס בשמי עיראק לצורך תקיפה של מתקני הגרעין באיראן, גררה בצהריים  (שבת) הכחשה רשמית: סגן שר הביטחון, אפרים סנה, אמר כי אין כל תוכניות כאלה.

 

על פי הדיווח, גורם ביטחוני ישראלי בכיר סיפר ל"טלגרף" כי המגעים על מתן "מסדרון אווירי" למטוסי צה"ל נמצאים בעיצומם, למקרה שתחליט ישראל לבצע תקיפה באיראן. "אנחנו מתכוננים לכל תרחיש, ותכנון מראש של פרטים מסוג זה הוא קריטי", צוטט הבכיר.

 

סנה הבהיר עם זאת, כי הפרסומים מגיעים ככל הנראה מגורמים שאינם רוצים לשאת באחריות לאי העשייה הדיפלומטית בנושא התחמשותה של איראן בגרעין, ועל כן "נוח להם גלגל את הכדור למגרש הישראלי". הוא ציין עוד כי מדובר בספקולציות בלבד על תוכנית ישראלית למתקפה באיראן, ואין בינן לבין המציאות דבר.

 

ב"טלגרף" דווח, כי הגורם הישראלי הבכיר אמר: "הדרך היחידה שבה נוכל לבצע את התקיפה היא לטוס דרך שטח אווירי שנשלט בידי ארצות הברית. אם לא נסדיר את הנושאים הללו עכשיו, אנו עלולים להגיע למצב בו מטוסי מלחמה אמריקנים וישראלים יורים זה על זה".

 

לפי הדיווח, ישראל הולכת ונערכת לקראת תקיפה אווירית באיראן, במקרה של כישלון המשא ומתן עימה בנושא העשרת האורניום. קצב תכנון התקיפה הואץ באופן ניכר מאש תחילת השנה, ולאחר שהמוסד השמיע הערכות לפיהן איראן תוכל לייצר ראש נפץ גרעיני עד 2009. זאת, בהסתמך על קצב ההתקדמות של טהרן בתוכנית להעשיר אורניום.

  

באחרונה התבטא בנושא תא"ל יוסי קופרווסר, לשעבר ראש חטיבת המחקר באגף המודיעין בצה"ל, במהלך הרצאה באוניברסיטת תל אביב. הוא ביקר קשות את הקהילה הבינלאומית על חוסר העשייה נגד איראן, מנושא הכחשת השואה, דרך התמיכה בטרור ועד המירוץ הגרעיני.

 

לאחר שאיראן הפרה את האולטימטום שהוצב לה להקפיא את העשרת האורניום, ייפגשו ביום שני בלונדון נציגים בכירים של חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון ונציג גרמניה, לדיון חירום בנושא. הנציגים ידונו באפשרות של הגברת הלחץ על האיראנים, בין היתר בסוגיות הקשורות לסחר עם חברות אירופאיות ופיקוח נשק.

 

גורם בריטי בכיר אמר כי "יש ויכוח בין שש המדינות באשר להטלת סנקציות וצעדים כלכליים". לדבריו, הלחץ ההולך וגובר על איראן מתחיל לעורר שינוי מצידה. "אנחנו במסלול הנכון", אמר.

 

ביום חמישי האחרון הגיש ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ד"ר מוחמד אל-בראדעי, דו"ח למועצת הביטחון ולסוכנות, בו נקבע כי איראן מסרבת להפסיק את פעילות העשרת האורניום במתקניה הגרעיניים.

 

הדו"ח קובע, בין היתר, כי איראן התקינה שני מערכים (מפלים) של 164 צנטריפוגות באתר העשרת האורניום בנתנז, והתקנה של שני מפלים נוספים נמצאת לקראת סיום, אך המהנדסים נתקלים בקשיים בהפעלת שני מפלי הצנטריפוגות בתיאום למשך פרקי זמן ארוכים.

 

עוד דווח כי איראן העשירה אורניום עד לרמה של 4.2 אחוזים - הרמה הדרושה לשימוש בכורים לייצור חשמל. פקחי האו"ם עדיין אינם יכולים לקבוע בוודאות כי תוכנית העשרת האורניום האיראנית נועדה רק לצרכים אזרחיים - בעיקר בשל חוסר שיתוף פעולה מצד איראן, שסרבה לאפשר לסוכנות להציב באתר מתקני ניטור ומצלמות קבועות למעקב מרחוק.

 

ארה"ב מזהירה (שוב) את איראן

בתוך כך, השמיע הבוקר סגן נשיא ארצות הברית, דיק צ'ייני, אזהרה עמומה כלפי איראן, כשאמר כי "כל האופציות פתוחות" בכל הנוגע לתגובתה של ארצות הברית להמשך תוכנית הגרעין האיראנית. צ'ייני, המבקר בימים אלו באוסטרליה, הדגיש כי ארצו עדיין "מודאגת מאוד", כלשונו, מפעולותיה של איראן, ובהן תמיכתה האגרסיבית בארגוני טרור דוגמת חיזבאללה, והתבטאויותיו הקיצוניות של נשיאהּ, מחמוד אחמדי-נג'אד.

 

במהלך מסיבת עיתונאים משותפת לו ולראש ממשלת אוסטרליה, ג'ון הווארד, אמר צ'ייני כי ארצות הברית ושותפותיה האירופיות היו מעדיפות לפתור את המשבר עם איראן בדרכים לא-אלימות. "פעלנו יחד עם הקהילה האירופית ועם האו"ם במטרה לקבוע מדיניות שתגרום לאיראנים לזנוח את שאיפותיה הגרעיניות ותפתור את העניין בדרכי שלום, וזו עדיין שאיפתנו", אמר צ'ייני. "עם זאת, הבהרתי היטב, וכך עשה גם הנשיא בוש, שכל האפשרויות פתוחות לפנינו".

 

איראן, מצידה, האשימה את ארצות הברית, בריטניה וישראל בכך שהן מפנות כלפיה האשמות "חסרות ביסוס" לגבי שאיפותיה הגרעיניות. סגן שגריר איראן באו"ם, מהדי דנש יזדי, אמר כי ארצו ראתה מאז ומתמיד בשימוש בנשק להשמדה המונית מעשה "בלתי אנושי, בלתי מוסרי ובלתי חוקי".

 

יזדי ציין בפני מועצת הביטחון של האו"ם כי לארצו יש זכות מלאה לפתח טכנולוגיה גרעינית לצרכים אזרחיים, וכי איראן "לא תיכנע ללחצים שנובעים מהאשמות חסרות ביסוס ומשיקולים פוליטיים".


פורסם לראשונה 24/02/2007 08:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן להמרת אורניום באיספהאן
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
יוחרפו הסנקציות? נשיא איראן
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
הכל פתוח. צ'ייני
צילום: איי פי
מומלצים